Movie Tank

Törés (2007)

2014. július 23. - Sparrow

Anthony Hopkins nagy színész. Nem, nem a Soroljunk minél nyilvánvalóbb tényeket! című játékot játszom, csak egyszerűen próbálok fogódzót találni. Fogódzót, amibe kapaszkodhatok, és ami segít elhitetni velem, hogy nem volt teljesen hiábavaló az a 100 perc, amit Gregory Hoblit Törés című filmjére pazaroltam. Mert ez a film több fronton is elbukik, olyannyira, hogy különböző apróbb pozitívumai sem képesek a gyenge középszernél feljebb lévő kategóriába tornázni. De legalább úgy néz ki, hogy találtam egy fogódzót. Mert Anthony Hopkins nagy színész. És ezt ebben a műben is bizonyítja.

fracture.png

Willy (Ryan Gosling) fiatal jogász. Egy nagyképű, arrogáns kölyök, aki azonban pofátlanul sikeres eredménystatisztikát tud felmutatni. Lecsap rá egy nagymenő ügyvédi iroda, ám mielőtt belevágna új munkájába, még kap egy utolsó ügyet jelenlegi helyén. Ügyészként fogja képviselni a vádat Ted Crawford (Anthony Hopkins) perében, aki ellen gyilkossági kísérlet a vád. A férfi ugyanis fejbe lőtte a feleségét, miután megtudta, hogy a nő megcsalja, ráadásul egy rendőrrel (Billy Burke). Ám nincsen egyértelmű bizonyíték, és a jelek szerint az önmagát képviselő Crawford nagyon élvezi a helyzetet.

A forgatókönyv harmatgyenge. A szkript tele van elnyújtott jelenetekkel, teljesen fölösleges képsorokkal, és őrjítő szócsépléssel. Rosszul szerkesztett, érdektelen történet ez, ami bosszantóan kiszámítható cselekményvezetéssel operál, ennek megfelelően gyakorlatilag egy pillanatra sem képes magával ragadni. A karakterek idegesítőek. Willy egy öntelt szarházi, aki a játékidő nagy részében egyenesen unszimpatikus a néző számára. A finálénak bélyegezhető szakaszban fordul a kocka, de ekkor már baromira el van késve a szkript ezzel a húzással. Van karakterfejlődés, ez igaz, de elképesztően rosszul adagolva folyik le, így nem tudunk elégedettek lenni vele. A mellékalakok mind irritálóak. Az üde kivételt Crawford képezi, hiszen bírjuk az öreget, ám ez ismét csak garantálja a forgatókönyv csúfos bukását. Ugyanis a rossz embert kedveljük, akit gyűlölnünk kéne. Ez óriási hiba.

fracture2.png

Hoblit nem képes ellensúlyozni a pocsék forgatókönyvet, rendezői munkája összességében nézve súlytalan, jellegtelen. Néha megrázza magát, és koreografál egy-két kegyetlenül erőteljes képsort. Ilyen például a film elején bemutatott gyilkosság, vagy az első bírósági jelenet. De hiába van jelen néhány ilyen emlékezetesebb képsor, ha közben a jelenetek 90 százaléka unalmas és vontatott. A remek filmzene néha képes enyhíteni a haldokló összkép fájdalmait, de érdemben nem képes segíteni rajta.

Ryan Gosling gyenge játékot nyújt. Ez furcsa, hiszen köztudott, hogy tehetséges színészről van szó, aki képes igazán kiemelkedőt is produkálni. Ám ezúttal nem jött össze a dolog, Gosling alakítása csak néha nevezhető igazán jónak, a legtöbbször azonban erőltetett, unalmas, és irritáló. Ráadásul annyira nem méltó partner Anthony Hopkins számára, hogy az már egyenesen kínos. Hopkins ugyanis kegyetlenül lejátssza a színről fiatal kollégáját, az öregfiú ugyanis nagyon, de nagyon elemében van. Szenzációsan szórakoztató alakítást produkál, kár, hogy nem szerepel többet a filmben.

Nem egy nagy eresztés ez a mozgókép, őszintén megvallva az igazságot, szerintem teljességgel fölösleges megtekinteni. Hopkins túlságosan keveset szerepel benne ahhoz, hogy azt mondjam, miatta azért érdemes megnézni. Gyenge közepes. Unalmas, vontatott, jellegtelen időpazarlás. 5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr146527157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Behajtó70 2014.07.24. 12:46:33

Ez egy jó kis szórakoztató film volt, jó csavarokkal, meglepetésekkel, ügyesen kitalálva.
---- spoiler ---

Sir A.Hopkins zseniálisat alakított, persze, hogy szeretjük, hiszen az intelligenciát sugározza, a mesterbűnözőt, aki megeszi reggelire a nagyképű ügyészt, aki persze nem hagyja magát, hiszen ő is zseni, csak még fiatal, akár Hopkins fia is lehetne.

Ez egy olyan film, amit többször is meg lehet nézni, mert szórakoztató az a másfél óra, amíg tart.

Sajnálatos, hogy ilyen ostoba kritikát voltál képes írni, egy olyan filmről, ami egyáltalán nem akar művészi magasságokba emelkedni. Nem is értem, hogyan citáltad most ide, nem épp tegnapi film.

Én is értékelem a véleményed: 1/10.

fryci 2014.07.24. 15:03:49

Tökéletes esti kikapcsolódás volt számomra, egy pillanatot sem találtam unalmasnak Ryan Goslingnak az volt a dolga, hogy nagyképű fasz legyen amit tökéletesen hozott. Szerintem nem ugyanazt a filmet láttuk.

Kirby 2014.07.25. 01:26:24

Nem értek egyet a cikkel. Szvsz egy nagyon kellemes kikapcsolódás volt a film, amikor láttam. Őszintén szólva bármikor megnézném újra.
That's my two cents.

meuro 2014.07.25. 09:11:10

Igen izgalmas, abszolúte nézhető film, remek fordulatokkal és színészi játékkal. Nem is értem ezt a kritikát, lehet, hogy csak az ellentmondó, azaz dicsérő kommenteket akarta a szerző kiprovokálni. Sikerült.
süti beállítások módosítása