Movie Tank

Keresd a nőt! (1998)

2014. július 15. - Sparrow

Bobby és Peter Farrelly párosának máig legelismertebb munkája a testvérek első filmje, a Dumb és Dumber, amelynek idén, amikor már mindenki kezdett belenyugodni abba, hogy nem lesz folytatás, bemutatásra kerül a második része. Az előzetes alapján van okunk óvatos bizakodásra, hiszen a néhány perces összeállítás alapján akár még az is benne van a pakliban, hogy kiváló vígjátékra ülhetünk be ősszel. A tesók csináltak az évek alatt még jó pár komédiát, ám bennem valahogy sosem keltettek érdeklődést ezek a produkciók. Kivételt képez azonban a Cameron Diaz által alakított Mary személye körül kirobbanó szerelmi háború története, a Keresd a nőt!, ami habár nem nevezhető mesterműnek, azért van annyira jó, hogy az évek alatt már vagy tízszer megnéztem.

Vagy többször is akár, nem tudom, sose számoltam, de az biztos, hogy sokszor láttam...

keresdanőt2.jpg

A gimnazista Ted (Ben Stiller) nem túlzottan sikeres a lányoknál, úgy néz ki, hogy a szalagavató bálba sem lesz kivel elmennie. Ám egy szerencsés véletlennek köszönhetően közelebbről is alkalma nyílik megismerkedni a suli álomcsajával, Maryvel (Diaz), aki, miután Ted megpróbálta megvédeni a lány fogyatékos öccsét (W. Earl Brown) az egyik izomagytól, elhívja a srácot a bálba. Ám a rendkívülinek ígérkező este egy elképesztően szerencsétlen balesetnek köszönhetően valóságos rémálomba csap át. Ted kórházba kerül, és mire kijön, Mary már nincs a közelben, elköltözött. Mivel Ted még hosszú évek múltán sem képes elszakadni Mary köré épülő rögeszméjétől, felbérel egy magánnyomozót, a suttyó Healyt (Matt Dillon), aki játszi könnyedséggel meg is találja az ortopédsebészként dolgozó nőt, aki annyira megtetszik neki, hogy Ted átejtése után ő maga mozdul rá a prédára.

A forgatókönyv tételmondata az, hogy a szerelem sok faszságra késztet, a Keresd a nőt! sztorija eme gondolat köré szerveződik. A film eredeti címe There's Something About Mary, és valóban, nem derül ki egyértelműen, hogy miért is olyan nagyszerű ez a lány (mármint azon túl, hogy jó csaj), egyszerűen csak vonzza a férfiakat. A végkifejlet előtt összetákolt, a kelleténél kétségtelenül kevésbé ütős fináléban már öten (sőt, hatan) vannak a jelentkezők. Az egész cselekménynek, és a humorvilágnak is az a magja, hogy ezek a balfácánok bármire képesek Mary megszerzésének érdekében.

keresdanőt.jpg

Farrellyék eszetlen, illemet és kulturáltságot semmibevevő poénvilágot raktak össze. A legviccesebb jelenet gyakorlatilag már a tizedik perc környékén megérkezik, hiszen Ted kalandja a vécében, a fekete nevelőfaterral, Mary fogtechnikus anyjával, a rendőrrel, és a tűzoltóval egészen fergeteges hatást gyakorol a nézőre, aki fetreng a röhögéstől. Később is akad bőven jó poén, a mű egyik ikonikus jelenete az a bizonyos képsor, amikor Cameron Diaz ondót ken a hajára. És ez hiába gusztustalan és ízléstelen, minden tekintetben kibaszottul vicces. Healy karaktere is okoz jó pár nevetésre ingerelő percet, a magánnyomozó küzdelme a benyugtatózott kutya életéért egyenesen zseniális. A filmben időnként feltűnő zenészeket is kiemelném, akik kreatív színesítőelemei a produkciónak. És ugye tudjuk, hogy végződik a történetük, ami megint csak egy jó poénja a filmnek. Azt meg kell hagyni, hogy a játékidő felének tájékán kissé ellaposodik a humorvilág, de azért nem kritikus szinten.

Ben Stiller jól helytáll a főszerepben, valóban szimpatikusra veszi a figurát, végig tudunk neki szurkolni. Cameron Diaz is kifejezetten hiteles a női főszerepben, de a prímet természetesen Matt Dillon viszi. A színész olyan királyul hozza a beképzelt parasztot, hogy azt akár taníthatná is.

A Keresd a nőt! kétségtelenül jó vígjáték, sokszor nézős, szórakoztató darab. 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr836482085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.15. 09:47:01

ez a film a jótól olyan messze van, hogy arra már szavak sincsenek.

Editor Bob 2014.07.15. 14:48:13

Egyetértek a cikkel, én is láttam a filmet vagy 10-szer, szerintem az altesti poénokkal operáló vígjátékok közül messze a legjobb.

Axel Torpedo 2014.07.15. 23:51:20

Ez a film szerintem elegge felejtheto. Legalabbis en elfelejtettem, alig remlik valami belole es ez jo is igy.

Ha Farelli bros, akkor viszont a D&D mellett szerintem massziv produkcio meg a Tokos tekes.
süti beállítások módosítása