Movie Tank

Trónok harca - 4X05

2014. május 05. - Sparrow

Van valami tragikus, valami baljós Tommen megkoronázásában. Egy még fiatalabb gyerek kerül a Vastrónra, és ezzel együtt minden akadály elgördül a totális zűrzavar útjából. Jön a káosz, amin csak Tywin Lannister képes átlátni, és azok, akiket ő úgy irányít, hogy átlássanak rajta. Főleg, hogy a nagy ember egyetlen Királyvárban tartózkodó, méltó vetélytársa, Tyrion, tömlöcben ül, olyannyira, hogy egyáltalán nem tűnik fel az epizódban. Az epizódban, amivel kiegészülve a Trónok harca negyedik évada máris félúton jár.

gameof405.jpg

Cersei viszi a prímet az epizódban, hiszen a régenskirálynő három párbeszédet is kap, ráadásul mindhárom elképesztően erős. Rögtön a nyitójelenetben, a koronázási szertartás során folytat nem kevés rejtett feszültséget szabadjára engedő diskurzust Margaeryvel. A két nő mosolyog, kedveskedik, egymást dicséri. Persze, a lényegtelen szavak valódi jelentése durva vulgaritások sorának felel meg, és ahhoz, hogy ezt érezzük, elég hogyha belefeledkezünk Lena Headey és Natalie Dormer lenyűgöző játékába.

Cersei apjával is lefolytat egy nyugtalanságtól terhes párbeszédet, amiben előtérbe kerül a Királyság gazdasági helyzete, ezzel együtt pedig a tény, hogy nemcsak a közvetlen közelben zajló konfliktusok baszhatnak be a Lannisterek tervezgetéseinek. És ne feledkezzünk meg Cersei Oberyn herceggel közös jelenetéről sem, hiszen ez a képsor rendkívül érzelmesre, és végtelenül szomorúra sikeredett.

Daenerys egyetlen jelenetet kapott az új részben, ám nincs okunk panaszra, hiszen ebben a képsorban fordulat is érkezik, hiszen Dany rendkívül meglepő döntést hoz. Elképesztően fantasztikus a karakterfejlődés Daenerys esetében, most már nyoma sincs a rettegő kislánynak, helyette itt van egy érett, céltudatos, és rendkívül erős királynő, aki Emilia Clarke lenyűgöző alakításában teljesedik ki maradéktalanul.

Game-of.jpg

Találkozhatunk a Véreb-Arya párossal is az ötödik epizód során, akik között továbbra is ott húzódik a régi gyűlölet, de lassacskán kezdenek barátokká válni, ezt az a mozzanat erősíti meg a legjobban, amikor a Véreb felébredvén nem találja a lányt, és kétségbeesik. Érdekes kapcsolat gyűrűzik közöttük, így érdekfeszítőnek ígérkezik a szál majdani folytatása is, ami remélhetőleg a legközelebbi epizódban meg is érkezik.

Aryaékhoz hasonló stílusú szál kezd kibontakozni Brienne és Podrick történetvonalán. Előbbi kifejezetten nehezen viseli Podrick bénázásait, aztán ahogy kezdi megismerni a fiút, egyre jobban megenyhül. Ezen a szálon némi humor is befigyel, ami azért nem árt az összességében vérgőzzel és rettegéssel telt atmoszférának.

Sansa és Petyr megérkeznek a Sasfészekbe, így újra üdvözölhetjük Lysa Arrynt, és fiát. Mindketten ugyanolyan ijesztőnek és természetellenesnek hatnak, mint legutóbb. Sansa sorsának alakulásában érződik némi csöbörből vödörbe vonulat, de persze mi nem aggódunk, hiszen nehezen tudjuk elképzelni, hogy Kisujjnak nincsenek messzemenőbb tervei. Ezek a jelenetek minden bizonnyal csak előkészítésül szolgálnak a szálnak, ami a későbbiekben, remélhetőleg, sok meglepetést fog okozni.

Az epizódfinálé Craster Erődjénél játszódik, itt összeér Bran és Jon vonala. Az Éjjeli Őrség tagjai szépen megkoreografált, kellően brutális csatát vívnak az árulókkal, miközben Branék próbálnak sértetlenek maradni. Kétségtelenül a nyomorék Stark fiú története a sorozat legrejtélyesebb szála, így van okunk várni a sztorivonal folytatását.

Kicsit lassúbb, pihentetőbb jellegű epizód volt ez, de nincs okunk az aggodalomra, hiszen érdekes irányba evez a történet. 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr666119722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.05. 16:31:17

sajnos nem is kicsit volt lassú és pihentető ez a rész. :S
süti beállítások módosítása