Movie Tank

Jo Nesbo: Vörösbegy

2014. január 30. - Sparrow

Már néhány éve kerülgettem a Norvég Krimikirálynak kikiáltott Jo Nesbo műveit, mire végre beszereztem a Harry Hole - sorozat kronológiailag nézve harmadik kötetét, a Vörösbegyet. Hál' Istennek az első két történet minden jel szerint eléggé el van szeparálva a további kötettől, mert a Vörösbegyben nincsenek a Denevéremberből és a Csótányokból átívelő fontosabb szálak, csupán néhány említés erejéig kerülnek szóba az előzmények - természetesen azóta meg van már az előbb említett két könyv is, plusz még másik három, szóval nincsenek itt nagy problémák.

vörösbegy.jpgFőhősünk, Harry Hole főtiszt, a norvég rendőrség különc figurája igazi nyomozótehetség. Persze, erre rá is ment az élete, ugyanis gyakorlatilag egyetlen élettársával tudta csak néhány hónapnál tovább kihúzni, őt pedig Alkoholnak hívják. Miután Holet az NBSZ-hez helyezik, főhősünk véletlenszerűen kiszúr egy érdekes jelentést egy Marklin márkájú, nagy pusztítóerővel rendelkező puska vásárlásáról. Harry gyanakodni kezd, véleménye szerint a betiltott fegyvert, amiből nagyon kevés létezik világszerte, valamilyen merénylet elkövetésére tervezi bevetni az ismeretlen vevő. A nyomozás során a jelenben zajló főszállal összefonódik egy rejtélyes norvég nemzetiszocialista katona '40-es évekbeli története, míg végül el nem jutunk a letaglózó fináléig.

Nesbo nagyon ért a krimihez, úgy beszél az írók számára talán legnehezebb műfaj nyelvén, hogy azt nem győzzük csodálni, miközben azon kapjuk magunkat, hogy a könyv nemes egyszerűséggel a kezünkhöz ragadt, képtelenek vagyunk letenni. A rendkívül hosszú időt felölelő főcselekményre az oldalak fogyatkozásával egyre nagyobb hatást gyakorol a II. világháborús történetszál. Nesbo sok karaktert mozgat, számos aspektusból vizsgálja a sztorit, és annyi, de annyi apróbbnál apróbb részletet teremt, hogy hamar elveszünk az információk tengerében, és akárhogy próbálkozunk, nem tudjuk összerakni a teljes képet. Én, mint kezdő Nesbo-olvasó, sokáig úgy gondoltam, hogy maga az író sem lesz képes normálisan kikecmeregni az általa teremtett történeti káoszból. Ám végül maradéktalanul megcsinálja, és a kb. 50-60 oldalas, fantasztikus fináléban maximális profizmussal tesz mindent a helyére, és az égvilágon semmit sem felejt ki. A fordulatok párosával érkeznek, az állunk pedig egyre lejjebb esik, egyszerűen nem hisszük el, hogy valaki képes ilyen minőségű krimit alkotni.

Persze a cselekményvezetés is rendkívül hatásos, a jelenben, és a múltban játszódó fejezetek egyaránt izgalmasak, és végig mozgásban tartják az olvasó agytekervényeit. Érdekes módon a múltbéli szál főhőse Hole után a legérdekesebb figura, annak ellenére, hogy valós kilétére csupán a regény végén derül fény. Maga Harry Hole pedig pontosan olyan főhős, akit megkíván egy ilyen, szürkébb hangulatú skandináv sztori. Nem boldog, nincs szerencséje az emberi kapcsolatokkal ( bár ez az elem pont a Vörösbegyben vesz fordulatot, aztán, hogy meddig lesz érvényes, az majd nyilván a későbbi könyvekből derül ki ), alkoholista, de zseniális nyomozó. Továbbá nekem Tom Waaler figurája is bejött, hogy miért, azt nem írom le, mert azzal spoilereznék.

És valóban, a Norvég Krimikirály maradéktalanul rászolgált titulusára. A Vörösbegy igazi mestermű, nem hiszem, hogy volt már dolgom jobb regénnyel eddigi életem során ( pedig jó sokat olvastam már ), mondom ezt úgy, hogy még nyolc kötet hátra van a Hole-szériából ( a Nemesziszt lassan befejezem ). A Vörösbegy bitang erős 10/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr975787681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.30. 18:27:59

Valóban zseniális könyv, de nekem személy szerint a Hóember egy hajszállal jobban tetsztett, főleg a témaválasztása miatt.

TomAce 2014.01.31. 12:09:53

Kétségtelenül a sorozat egyik legerősebb darabja. Szerencsére lesz még hasonlóan színvonalas sztori a későbbiekben is.
süti beállítások módosítása