Movie Tank

Karácsonyi vakáció ( 1989 )

2013. december 24. - Sparrow

Karácsonykor gyakran összejön a család, hogy együtt töltsék el a szeretet ünnepét boldogságban, békességben. Persze ez általában nem több, mint a kezdeti, naiv terv, ami képes könnyedén kudarcba fulladni. Pláne akkor, ha apósod és anyósod állandóan kritizálja, amit csinálsz, a saját szüleid szánalomból veregetik a válladat, a házban egy taknyos rottweiler és egy veszett mókus rohangál, leég a karácsonyfa, elmarad a pulykapénz, a pulykasült pedig üresebb, mint Adam Sandler utóbbi néhány filmje együttvéve. A végén mégis boldog egymásra borulásban zárod a szentestét. Hogy lehet ez. Csak úgy, hogyha történetesen te vagy Clark Griswold.

Christmas-Vacation-juliette-lewis-18051048-853-480.jpg

A Griswold család lelkesen készül az ünnepekre. Köszönhető ez a kissé idióta, ám annál nagyobb szívvel és lélekkel megáldott családfőnek, Clarknak ( Chevy Chase ), aki mindent elkövet azért, hogy pereputtyának felejthetetlen legyen az ünnep. A szenteste mindenképpen maradandó lesz végül, viszont egyáltalán nem olyan módon, ahogy azt a férfi eltervezte. A vártnál jóval nagyobb, és jóval zűrösebb rokonság gyűlik össze, akik gondoskodnak róla, hogy Clark abszolút haszontalannak érezze magát a karácsonyi vacsora végére. A végére azonban rendeződnek a dolgok, és még a kötelezően giccses mondanivalót is sikerül megbolondítani egy jó adag iróniával.

Maradjunk is még pár mondat erejéig az iróniánál, és keverjük össze tetemes mennyiségű őrülettel. Ez a keverék teszi ugyanis a Karácsonyi vakációt maradéktalanul különleges filmélménnyé. A karácsonyi hangulatot jó adag bátor, ironikus, és őrült mozzanattal forgatja ki önmagából úgy, hogy közben megőrzi az ünnepi értékeket, és azokat közvetíti is a néző felé. Bátran beszél szexualitásról, használ káromkodásokat, és mutat be egy feje tetejére állított szentestét. Mindezt úgy teszi, hogy végig sikeresen megőrzi családi filmes jellegét, és az egész játékidő alatt szórakoztató marad minden korosztály számára. A végén erőteljes módon szatirikus felhangú üzenet jelenik meg, miszerint a pénz boldogít, és habár sokan imádják ennek ellenkezőjét hangoztatni, a filmnek van igaza, hiszen Clark végül jobb belátásra térő főnöke nélkül a Griswold család karácsonya teljes katasztrófába fulladna.

christams vacation.png

Nem igazán ismerem Chevy Chase életművét, vakációs filmjei közül is csak ezt az egyet láttam eddig, de az biztos, hogy Clark Griswoldként igazán maradandó, és sikeresen hozza a totálisan őrült figurát, akinek tipikus családapa-értékeihez nem kevés vakmerő elszántság társul. A színészgárda többi tagja igazából kizárólag neki asszisztál, ezzel növelve Clark Griswold központi hatását.

Rengeteg poénforrása van a filmnek, és ezek nagy része egy-egy karakterben testesül meg. A süket, megzápult agyú Bethany néni, a felelőtlen Eddie, és a sznob szomszéd pár mind-mind célpontjai a film kissé elborult humorvilágának. Mindehhez társul itt-ott egy mókus, vagy egy kanos-taknyos kutya, és már kész is a felhőtlen szórakozás.

A Karácsonyi vakációt színvonalas, rajzolt főcím vezeti be, hogy utána kezdetét vegye ez a minden téren kissé őrült, de nagyon szerethető családi vígjáték. Karácsonykor majdhogynem kötelező. 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr395704278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.12.24. 10:05:26

Nagy klasszikus, mint a többi Klárk Duplavé Griszvold film, főleg az Európai vakáció, azt mindenképp pótold ;)
süti beállítások módosítása