Movie Tank

Supernatural/Odaát - 9X01

2013. október 11. - Sparrow

Sok a jóból, szokták mondani, de a Supernatural elképesztően kreatív modern fantáziavilágából a mai napig nem volt elég. Ezt bizonyítja a tény, hogy néhány napja több millió rajongó ( velem egyetemben ) gyermeki lelkesedéssel tapadt a kilencedik szezon nyitóepizódja elé. Ritka dolog, hogy egy sorozat akkora népszerűségnek örvendjen, hogy ennyi évadot berendelnek belőle, ám az Odaát robog tovább, megállíthatatlanul, és ami a legjobb: A hosszú karrier egyáltalán nem ment a minőség rovására.

supnat9x01.jpg

A nyolcadik évad szemét módon ért véget, abból a szempontból legalábbis, hogy majd megőrült mindenki, hogy innen vajon miként halad tovább a történet. A folytatás nem okoz csalódást, az új évad első részében Sam leamortizálva, komába esve fetreng egy kórházi ágyon, mellette Dean próbál uralkodni testvére esetleges elvesztése miatt érzett félelmén. Miután az orvos tájékoztatja, hogy Sam túlélési esélyei gyakorlatilag elenyészőek, az idősebb Winchester-fiú segélykérő imát intéz a frissen elbukott angyalok mindegyikéhez. Ám a reakció váratlan, ugyanis a megkopasztott szárnyasok vérszomjasan érkeznek, kivéve Ezékielt, akiben Dean új szövetségesre lel. Mindeközben Crowley az Impala csomagtartójában pihen, Castiel pedig próbál halandóként túlélni.

Fasza kis évadnak ígérkezik ez is, bár a konkrét alapkonfliktus még nem látszik kialakulni. Eddig mindig megvolt egy-egy alaptéma az adott évadra, úgy, mint a leviatánok, az Apokalipszis, a Pokol kapuinak bezárása, stb..., ám ezúttal még nincs jelen ilyesféle összefogó erő. Ez azonban még érdekesebbé teszi a képet, ugyanis így még kíváncsibban várhatjuk a folytatást. A legújabb címstílus arról árulkodik, hogy ez a szezon az angyalok köré fog csoportosulni, és ezt remélhetőleg ki is használják az alkotók, ugyanis, ha belegondolunk, több millió dühös angyalhoz képest Lucifer nem is olyan nagy falat. Szóval lehetnek itt még durva dolgok. Valószínűleg a Menny visszahódítása lesz a cél, én legalábbis ezt tartanám leginkább magától értetődőnek.

Különösen tetszett az epizód végén jelentkező végső megoldás, ahogy Samet megmentik a halál torkából. Ebből még olyan heves összetűzés lesz a két testvér között, hogy ihaj! Ugyanakkor ez egy olyan alapötlet is egyben, ami lehetőségek egész seregét vonultatja fel, az alkotók ismét magasra tették a lécet önmaguk számára, de reméljük, hogy nem törik bele a bicskájuk. Az biztos, hogy a kalandok egy jó része ismét a kistesóban fog lezajlani. Szó szerint benne!

A karakterek továbbra is nagyon jól működnek, ez különösen a Sam fejében játszódó képsorokban nyilvánul meg, ahol is a fiú egy-egy halál iránt tanúsított magatartása a sorozat különböző figuráinak képében jelenik meg. Itt sok a jól megírt szöveg, ötletes párbeszéd, ráadásul Jim Beaver is tiszteletét teszi, akiből sosem elég. Castiel szerencsétlenkedéssel egybekötött rátermettsége megint csak rendkívül szórakoztató és szimpatikus, ám azon meglepődtem, hogy Crowley végül egy képkocka erejéig sem szerepel a nyitóepizódban. Az egyik legerősebb mellékalakot kihagyni, ejnye!

Összességében Kripkeéknek ismét sikerült felcsigázniuk az érdeklődésemet. Az epizód címére asszociálva csak annyit mondhatok: I think I'm gonna like this season!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr45563350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása