Movie Tank

Mellékhatások ( 2013 )

2013. augusztus 23. - Sparrow

Steven Soderbergh manapság az egyik - ha nem a - legaktívabb filmrendező, évente akár két-három produkcióval is jelentkezik, és ezeknek a minőségével sem szokott komoly baj lenni ( a Magic Mikeról, könyörgöm, feledkezzünk most meg ). Idén sikerült a szokottnál kicsivel nagyobb elismerést kivívnia a rendezőnek, Mellékhatások című munkájával, amely igazi zsánerkeverék. A drogos filmek, a jogi, valamint az üzleti dráma, továbbá a thriller stílusjegyei egyaránt tiszteletüket teszik, és egyértelműen ettől lesz eme mozgókép kiváltképp érdekes.

side-effects1.jpg

Emily ( Rooney Mara ) egy reklámügynökség munkatársaként dolgozik. Férjezett, azonban élete párja, Martin ( hát persze, hogy a kicseszett Channing Tatum ) már évek óta börtönben ül. Miután a férfi szabadul, kiderül, hogy Emily régi problémája, a depresszióra való hajlam, felerősödött, olyannyira, hogy a nő megpróbál végezni magával. Ezután kerül pszichiáterhez. Dr. Jonathan Banks ( Jude Law ) érzi, hogy új páciensének komoly segítségre van szüksége, így néhány sikertelen próbálkozás után felír Emilynek egy vadonatúj, reklámokkal is népszerűsített antidepresszánst. Csakhogy a gyógyszer egyik mellékhatása alvajárás, és ez hamarosan komoly tragédiát eredményez.

Scott Z. Burns forgatókönyve nem egy nagy eresztés, inkább nevezném tisztes iparosmunkának. Összességében szépen levezetett cselekményt mutat be a szkript, akadnak bőven fordulatok, meglepetések. Persze, utóbbi kategória képviselőit sem sikerül minden esetben jól felhasználni. Példának okáért megtudom említeni Banks térfélváltoztatását. A film első felében foggal-körömmel kiáll Emily mellett, ám aztán egyik jelenetről a másikra ellene fordul, és csupán minimális átvezetést kapunk. Azért az esetleges plusz négy-öt percért igazán nem lett volna kár. Amiért viszont elismerést érdemel az író, az a feljebb már említett zsánerkeverés, ami önmagában még nem egy nagy dolog, viszont ezzel elképesztően sok lehetőséget felvonultató tárházat nyújtott a rendezőnek.

Steven Soderbergh pedig ki is használja ezeket a lehetőségeket, talán még jobban, mint ahogy azt előzőleg remélni lehetett. A direktor remekül hangsúlyozza ki az összes stílus, kiemelten a drogos téma és a thriller elemeit, és kotyvalékához hozzákever egy hihetetlenül ütős hangulati elegyet, aminek hála a Mellékhatások olyan atmoszférával töltődik fel, ami az Ilyet még nem nagyon láttunk - hatást váltja ki a nézőből. Kezdetben nagyon furcsa az események szokatlanul lassú folyása, a rendellenesen nyugodt tempó, az, hogy a film szinte sugározza felénk a depressziót, viszont ahogy úgy húsz perc után sikerül erre a hangulati világra ráhangolódnunk, már nem is érezzük annyira vontatottnak a művet, sokkal inkább tűnik érdekesnek ez a mérgező ködbe burkolt világ.

side_effects_edited_resized.jpg

A történet tartalmi része remekül rávilágít a média tömegmanipuláló képességére, szerepére. A reklámok, a tévéképernyők, a hirdetőplakátok, az újságok szalagcímei uralkodnak. Hamis üzenetük befészkeli magát az agyadba, irányítani kezd, rávesz dolgokra, de te ebből mit sem érzel, csupán azt, hogy valami nincsen rendben, ám konkretizálni nem tudod magadban a hibát. A Mellékhatásoknak ez a téma azonban igazából nem más, mint ürügy, amelynek segítségével bemutat néhány olyan karaktert, akik pont a média által nyújtott eszközöket felhasználva képesek manipulálni másokat, elhitetni saját igazukat. Az ellenük létrehozott fegyvert alkalmazzák más emberek kárára. Zseniális kettősség!

A film nagy nézővonzó ereje az impozáns színészgárda. Rooney Marában az elkövetkező évtizedek egyik legnagyszerűbb színésznője testesül meg, ez most már kétségtelen. A színésznő tökéletesen hasonul karakteréhez, az egész film alatt rideg, távolságtartó, szinte már félelmetes. Jude Law is egészen lenyűgöző, ahogy átadja a figura stresszhelyzetben is higgadt, átgondolt elmével rendelkező jellemét. Catherine Zeta-Jones leginkább egy tanárnénis pornó főszereplőjére hajaz, aki még csak a film bevezetőjénél tart, azonban idővel ez is indokolttá válik, szóval ne tessék túl korán ítélkezni. A színészgárda egyetlen gyenge pontja természetesen Channing-mi a faszomat keres ez Hollywoodban?!-Tatum. Ettől függetlenül megtudom érteni a rendezőt, hiszen Tatum nyilván nem kevés agyhalott tinilányt vonz a mozikba. Végül is a bevétel az egyik legfontosabb szempont, hogy a fene esne belé, de sajnos így van ez.

A Mellékhatások természetesen nem kiváló film, azonban képes valami egészen újat nyújtani, ami egyértelműen Soderbergh zsenialitásának köszönhető. Akadnak hibái, nem biztos, hogy a lassú tempó mindenkinek bejön, de mégis kiemelkedő darab, különösen ebben a kifejezetten ínséges filmévben. Van benne erő. 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr485473744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon Egyszerű 2013.08.23. 19:12:22

Hogy én hogy megörültem, amikor felröppent, hogy készül. Egészen addig, amíg Tatum neve fel nem merült. Akkor elszomorodtam.
De ezek szerint azért csak érdemes lesz megnézni.
Mindig várom, hogy egy ilyenről kiderüljön, hogy csak jó színész a fene egye meg, de ez ebben az esetben erősen várat magára.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2013.08.23. 19:51:32

@Nagyon Egyszerű: Tatum amúgy nem szerepel sokat, szóval hogyha eddig miatta nem nézted meg a filmet, akkor nyugodtan tegyél vele egy próbát.

Nagyon Egyszerű 2013.08.24. 22:38:24

@Sparrow: nem kifejezetten miatta, még nem jutottam hozzá, de nem lelkesített a tudat, hogy pont ő van benne.

gabeyramone 2013.09.09. 09:52:09

az utóbbi évek egyik legfordulatosabb alkotása kiváló színészekkel (jude law újfent remekel), számomra meglepetés volt a javából, hogy hollywood keverni tudta az izgalmas sztorit a valósággal (gondolok itt arra, hogy reális betekintést kapunk a pszichológus-világba). zsánerben nem is, de témában hasonlít a szerelem és más drogokra.
süti beállítások módosítása