Movie Tank

Da Vinci's Demons - Pilot

2013. április 15. - Sparrow

„ I see things as they are, not as they might be. ”

Mostanra remélhetőleg minden valamire való filmkedvelő eljutott odáig, hogy ismerje David S. Goyer nevét, hiszen a fiatalember a Batman: Kezdődik szkriptjével bebizonyította, hogy elég magas színvonalon űzi a forgatókönyvírást. A játékosok is ismerhetik a nevét, hiszen a  remekbe szabott Black Ops game-eknek is ő az írója. Korábban pedig olyan munkái voltak, mint a Penge, a Dark City, és a Túlvilág szülötte - jó-jó, utóbbit mindenki utálja, de nekem az egyik első horrorélményem volt, szóval soha nem leszek képes nem szeretni. Ami miatt most előkerült Goyer neve, az a Da Vinci's Demons című, vadonatúj sorozat, amelynek ő a kreátora. A The Hanged Man címre keresztelt nyitórésznek egyben írója és rendezője is volt.

Da-vincis-demons-1.01-hanged-man-main.jpg

Leonardo Da Vinci életét komolyabb filmes feldolgozásban eddig még nem láthattuk, így valószínűleg lesz kereslet Goyer új szériájára. Ami valószínűleg nem is fog csökkenni, ugyanis a történelem egyik legnagyobb lángelméjét nagyon érdekes oldaláról mutatja be az alkotó, minden apróságra kitérve. Alapvetően egy, a Borgiák hangulatát idéző szériáról van szó, azonban a történetnek valamilyen szinten modernizáló hatást biztosít az, hogy belelátunk Da Vinci elméjébe. Az első rész központi motívuma a firenzei húsvéti mulatságra készülő repülőképes madármodell. Leonardo a piac kellős közepén szabadjára engedtet az állatkereskedővel néhány galambot, majd elképesztő sebességgel jegyzi le a szárnyak csapódásának adatait. Mindezt őrült módon élvezetes lassítások és vizuális megoldások teszik emlékezetessé. Az egész epizód fontos témája a repülés, a mindennapokból való kiszakadás. A főhős, zsenialitása miatt a társadalom perifériájára szorul, a XV. századi emberek tudományok elől való elzárkózása elidegeníti Da Vincit a közélettől. Ez vezet apja és ő közte súlyos konfliktusokhoz, amiről érezhető, hogy a széria egyik főmozgatórugója lesz. Leonardo személye nagyon érdekes: Mások között felveszi laza, nemtörődöm stílusú álarcát, ám amikor egyedül van, a fejében üvöltve suttogó hangok megőrjítik, amíg le nem írja, amit mondanak, vagy amíg nem szív egy jó mély slukkot a pipájából.

Da-Vincis-Demons-Episode-1-The-Hanged-Man-07-444x230.jpg

Da Vinci karakterének kidolgozása kiválóan sikerült, ám meg kell említeni, hogy a teljes sikerhez szükség volt Tom Riley hihetetlenül jó játékára is, aki egész egyszerűen egybeolvadt a figurával. A mellékszereplők között eddig komolyabban kimagasló tehetséget még nem véltem felfedezni, de reméljük, ez is változik.

A remekül összetákolt főcím is a fentebb említett kiváló vizuális megoldásokkal gazdag, és a zene is jól passzol hozzá. A sorozat látványvilága amúgy kissé meseszerű, mintha Goyer úgy akarná eladni a sztorit, hogy egy másik világban játszódik, nem pedig a földi emberiség középkorában. A történet pedig tartalmaz mindent, ami egy jó kis középkori sztoriba kellhet: Izgalmat, rejtélyt, a manapság oly divatos mai nyelvezetet, gyilkosságot, árulást, és egy csipetnyi szenvedélyt. Reméljük, a színvonal legalább ilyen magas lesz végig! 9/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr125228220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása