Movie Tank

Évértékelés 2012: TOP25 Legjobb Filmek

2013. január 23. - Sparrow

Ezzel a listával lezárul a Movie Tank maratoni évösszegzése. Mi más is lehetne az utolsó téma, megkoronázandó az egész évértékelést, mint 2012 legjobb filmjeinek toplistája? Elképesztően erős évet tudhatunk magunk mögött, a 2012-es szezont valószínűleg még évekig fogom példaként emlegetni. Minden kategóriában, stílusban érkezett maradandó tavaly, és a valóságos dömping miatt sajnos elkerülhetetlen volt, hogy a legjobb 25 közül néhány igazán emlékezetes darab kimaradjon. Ilyen többek között 2012 egyik legszórakoztatóbb filmje, az Underworld: Az ébredés, a kiváló tinidráma, a The Perks of Being a Wallflower, vagy éppenséggel a forgatókönyvön hasaló, de Ben Affleck színészi-rendezői munkája miatt mindenképpen emlékezetes Az Argo-akció.

Lássuk, végül mely művek lettek 2012 legeslegjobbjai!

summer2012-570.jpg

25. Lincoln

Daniel-Day-Lewis-in-Lincoln-2012-Movie-Image.jpgSteven Spielberg megint Oscar-témát választott, ám ezúttal azt sem bánnánk, ha végül megkapná a legnagyobb amerikai elnökről készített portréjáért az aranyszobrocskát. Lincoln küzdelme a rabszolgaság eltörléséért a nagy rendező bemutatásában teli van érzelmekkel, magas fokú hatással. A film legnagyobb pozitívuma azonban mégiscsak a színészgárda. Daniel Day-Lewis, Tommy Lee Jones, és Sally Field is maradandót alkotnak.

 

 

 

24. Amerikai pite: A találkozó

american-reunion1.jpgNagy szó, hogy hiánytalanul sikerült a régi gárdát összeverbuválni  ehhez a nosztalgia-vígjátékhoz, amiről talán még maguk az alkotók sem gondolták volna, hogy ennyire jól fog sikerülni. A széria talán legjobb epizódja kerekedett ki a gimis osztálytalálkozó ötletéből, a cselekmény dúskál az ütősebbnél ütősebb poénokban, a szereplők pedig imádnak újra régi karaktereik bőrében ökörködni.

 

 

 

23. A diktátor

the-dictator-2.jpgSacha Baron Cohen nagyot nőtt a szememben ezzel az elképesztően őrült komédiával. Merész, kemény, pofátlan, de mindez olyan remek előadásban, hogy a néző rekeszizma napokig görcsöl a film megtekintése után. Aladeen az egyik legbetegebb figura a vígjáték-történelemben, Cohen pedig egy igazi állat.

 

 

 

22. Bosszúállók

the-avengers-2012-hd-wallpapers-4-wallbest.com.jpgHosszú évek várakozása után végre beülhettünk a Marvel legnagyobb szuperhőseinek közös mozijára, ami hozta a kötelezőt. Eszméletlen akciók, monumentális látvány, remek poénok. Joss Whedon valóban remek meglátásokkal dirigálta le a produkciót, és a színészgárda tagjai sem okoztak csalódást.

 

 

 

21. Az éhezők viadala

the_hunger_games_2012_625x469_403110.jpgEmlékszem, annak idején azt írtam, hogy mennyire nehéz lesz felülmúlni Az éhezők viadalát. 2012 erejét az is mutatja, hogy a film végül csak a 21. helyet kapta meg. Remek adaptációról van szó, vérfagyasztó, hitelesen előadott jövőképpel, nem feltétlenül eredeti, de ettől még pazar alapötlettel, elsőosztályú rendezéssel, remek színészi játékokkal.

 

 

 

 

20. A feláldozhatók 2.

expendables_profile_1.jpgSylvester Stallonét már sokszor nézték hülyének, ám ő bebizonyította, hogy képes összehozni második reneszánszát, amelyből egy-egy szeletet adott hőn szeretett kollégáinak is. A feláldozhatók 2. az első résznél is több nehézfiút von be az akcióorgiába, így semmi akadálya sem marad a fröcsögő vérnek, a mindenfelé hulló ellennek, a géppuskaropogásnak, és a pusztító egysorosoknak.

 

 

19. Pi élete

life-of-pi-0a.jpgAng Lee korunk egyik legtehetségesebb filmrendezője, ugyanis egy olyan történetet adaptált a filmvászonra, ami szinte biztos, hogy más kezében elvérzett, és az unalom tengerébe fulladt volna. Ehelyett Lee kétórás szájtátást, és gyönyörködést, meg jó adag folyadékveszteséget biztosít nekünk, ugyanis a Pi élete minden ízében csodálatos kalandfilm, brutális mennyiségű érzelmi töltettel.

 

 

 

18. Django elszabadul

djangotrailer3.jpegQuentin Tarantino visszatért, ráadásul hozta magával összes beteg tévképzetét is. A Django elszabadul tiszteleg a western műfaja előtt, és remekül elszórakoztat fantasztikus szövegkönyvével és a pazar színészi játékokkal, miközben a remekül megválogatott betétdalokat hallgathatjuk.

 

 

 

 

 

17. A lehetetlen

The-Impossible.jpg2012 legemocionálisabb filmje, az első perctől az utolsóig könnyek között tartja a néző szemeit ez a gyönyörű produkció. Egyszerre megrázó és megható igaz történet, remek látvánnyal megfűszerezve. Naomi Watts élete egyik legjobb alakítását nyújtja, ahogy Ewan McGregor is, továbbá ki kell emelni a szokatlanul jó gyerekszínészeket is.

 

 

 

16. A hét pszichopata és a si-cu

Seven Psychopaths - Images-05.jpgBárcsak jutna minden évre mondjuk három ilyen erőteljes szatirikus fekete komédia! Egyszerre sikerül elgondolkodtatnia, megríkatnia, és megnevettetnie. Egyértelműen mellékszereplő-centrikus filmről van szó, olyan lenyűgözően zseniális aktorok parádéznak a produkcióban, mint Christopher Walken, Sam Rockwell, és Woody Harrelson.

 

 

 

 

 

15. Szerelem

amour09_1.jpgMichael Haneke megrázóan őszinte és hiteles filmet rendezett, amely az öregkori szerelem tisztaságáról tesz érzelmes tanúbizonyságot. Nincs szükség semmilyen fölösleges speciális effektre, nagy nevekre, népszerű stúdiókra. Elég a két lenyűgöző színész filmtörténeti alakítása, és az egymást váltó, könnyfakasztóan szép, ám mégis egyszerű jelenetek.

 

 

 

14. A nyomorultak

Les Miserables 1.jpgValószínűleg mindenkinek meglepetést okozott Tom Hooper ezzel a maratoni hosszúságú musicallel, amiben gyakorlatilag végig énekelnek a szereplők, ám ez hihetetlen stílussal ruházza fel a produkciót, és nem akadályozza meg a színészeket abban, hogy magas szintű alakításokat nyújtsanak. A dalbetétek gyönyörűek, a látvány pedig elsőosztályú.

 

 

 

13. Zero Dark Thirty

121213_MOV_ZeroDarkThirty.jpg.CROP.rectangle3-large.jpgKathryn Bigelow végre javított ( legalábbis az én szememben, hiszen utáltam A bombák földjént ) ezzel a remek CIA-filmmel. Az Osama bin Laden levadászásáról szóló, tíz évet felölelő történet bemutatása meglepően érzelmes, ami elsősorban a pazarul megírt főhősnőnek, és az őt alakító Jessica Chastainnak köszönhető. Bigelow ezúttal nem ajnározza irreálisan túl Amerikát, gond nélkül rávilágít az USA titkosszolgálatának hibáira, az általam többször emlegetett zárójelenet pedig az év talán legjobbja.

 

 

12. Frankenweenie

frankenweenie-660.jpgAz év kétségtelenül legjobb animációja, a stop motion csúcsra járatásával. A történet egyszerre kedves és rémisztő, megható és elgondolkodtató, a stílus pedig igazi Tim Burton. A rendező hihetetlen érzékkel találja el a hangulati és érzelmi töltetek adagolását, majd az egész produkciót lélegzetelállító fináléval fejeli meg.

 

 

 

11. Végzetes hazugságok

arbitage-sep-3.jpg2012 talán legalulértékeltebb filmje ez az üzleti világban játszódó thriller, ami egyáltalán nem kerget hamis ábrándokat, helyette inkább könyörtelenül bemutatja a nagyhalak sebezhetetlenségét, a pénz hatalmát, a gonosz, mosoly mögé bújtatott valódi arcát. Richard Gere velőtrázóan hiteles, és remekül asszisztál neki Tim Roth, Brit Marling, és Susan Sarandon.

 

 

 

10. Az utolsó műszak

End of Watch movie.jpgCsodálatosan reális, hiteles, magával ragadó, felemelő, elborzasztó, brutális, hétköznapi produkció Az utolsó műszak. Az ellentmondásos jelzők példázzák legjobban a film lényegét: Bemutatni az emberi élet hétköznapjait és rávilágítani arra, hogy nincs szükség a horrorra és a katasztrófára a különböző filmekben és könyvekben, mert a legszörnyűbb dolgok itt történnek körülöttünk, a szomszéd házban vagy utcában. Nincs szükség szuperhősökre, nem kell John McClane, mert a valódi hősök szintén köztünk járnak, köpeny helyett egyenruhában.

 

9. Ted

120803CutoutTed_6499594.jpgAz utóbbi évek legjobb vígjátéka kerekedett ki Seth MacFarlane eszeveszett agymenéséből, ám, valljuk be, a Family Guyt ismerve nem is vártunk mást ettől a biztos, hogy nem százas faszitól. Ted elképesztően vicces főhős, ki ne szeretne egy káromkodó, füvező, kefélő plüssmedvét. A történet fordulatos, izgalmas, változatos, pörgős, és nem hiányzik a jó öreg Seth-féle mondanivaló sem a végéről.

 

 

 

 

8. Looper

120927_MOV_LooperEX.jpg.CROP.rectangle3-large.jpgAz eddigi legeredetibb időutazós sci-fi. Titka abban rejlik, hogy bemeri vállalni azt, hogy gőze sincs az időutazás logikájáról, így a különböző bakik akadályát ki is húzza maga elől. Így pedig nem marad más, csak a felhőtlen szórakozás, a pazar akciók, szép lassítások, remek színészi játékok. Csak nehogy megsüsse az agyad!

 

 

 

 

7. A hobbit: Váratlan utazás

Hobbit-An-Unexpected-Journey_11.jpgPeter Jackson visszakalauzolt minket Középföldére, és ezért őszinte köszönettel tartozunk neki, ugyanis azon túl, hogy valóságos látványorgiát teremt a vászonra, a pazarul összeszőtt forgatókönyvvel ( az eredeti regényből és Tolkien jegyzeteiből, függelékeiből ) maradéktalanul elszórakoztat. A színészi játékok fantasztikusak, élen Martin Freemannel, Ian McKellennel, és Richard Armitagegel. Mindezt pedig Howard Shore fejeli meg a hihetetlenül ütős soundtrackkel. Aki meg fikázza, az tényleg kapja be, és csináljon jobbat!

 

6. Napos oldal

Silver-Linings-Playbook-1984905.jpgIlyen tökéletesen keverni a fajsúlyos drámát és a szatírát a romantikus vígjáték elemeivel is csak David O. Russell tudja. A történet végig egyszerre megható, megrázó, elgondolkodtató, és vicces. A fényképezés remekül teremti meg a fakó és mégis élettel teli hangulatot, a színészi játékok pedig már a korábbi listákban is alapos méltatásban részesültek. Tény, hogy a Lawrence-Cooper-De Niro-Weaver négyes nélkül nem lenne ennyire jó a film.

 

 

 

5. A csodálatos Pókember

amazingspiderman-470x260.jpgNyilván az engem ért piszok nagy meglepetés is közrejátszik a csodapók ötödik helyében, de úgy döntöttem, hogy szarok rá, akkor sem teszem hátrébb. Marc Webb a valódi Pókembert vitte vászonra, és ami még ennél is fontosabb, a valódi Peter Parkert. Persze, ehhez Andrew Garfield remek játékára is szükség volt, aki mellett Emma Stone, Denis Leary, és Rhys Ifans parádéznak. A látvány lenyűgöző, a harcjelenetek csodaszépek, Stan Lee cameója pedig az eddigi legnagyobb.

4. Prometheus

sacrificial_engineer_prometheus1.jpegAz utóbbi tíz évben moziban járt legegyedibb mozgóképcsoda Ridley Scott új rendezése. Remekül funkciónál Alien-előzményfilmként és új történetként egyaránt. A színészi játékok mesébe illőek, különösen Michael Fassbender és Noomi Rapace teljesítménye. A látvány gyönyörű, a Tervezők egyszerűségükben zseniálisak, az ős-Alien születése pedig egyből az egyik kedvenc jelenetemmé vált.

 

 

3. Felhőatlasz

catlas.jpgRitka példája azon eseteknek, amikor a film jobban sikerül az alapjául szolgáló regénynél. A Felhőatlasz titka a forgatókönyvben keresendő, ami maximális precizitással állítja párhuzamba a hat teljesen különböző történeti szálat és stílust. Tom Hanks, Halle Berry, és a színészgárda többi tagja remekül helyt állnak, a zene pedig valósággal gyönyörű.

 

 

 

 2. A sötét lovag: Felemelkedés

SEB5U-Imgur.jpgChristopher Nolan korszakalkotó szuperhőstrilógiájának felemelően epikus záródarabja. Elképesztő vizuális élmény, egyszerre elkápráztat és elgondolkodtat. Christian Bale élete leghíresebb szerepévé teszi ezzel a filmmel már véglegesen Bruce Waynet, de a mellékszereplők is, kivált Tom Hardy, pazarul helyt állnak. A forgatókönyv gyönyörű átgondoltsággal viszi előre a cselekményt, Nolan rendezése pedig fokozatosan emeli a hangulati töltést. A monumentális hatást gerjesztő zene pedig csak hab a tortán.

 

 

1. A messzi dél vadjai

beasts-southern-wild-2.jpgValóságos csoda ez a semmiből előbukkant film, amit semmiből előbukkant stáb készített, melynek tagjai kiérdemelték, hogy hatalmas karriert fussanak be. Hogy ez így lesz e, azt nem tudom, ami viszont biztos, az az, hogy A messzi dél vadjai elképesztően sokrétegű mondanivalójával, könnyfakasztóan érzelmes hangulatvilágával, a történet szerves részét képező zenével, és Quvenzhané Wallis, valamint Dwight Henry csontig hatolóan hiteles színészi játékaival 2012 magasan legjobb filmje.

Ezzel a blog hivatalosan is lezárta a 2012-es filmévet, hogy belevethesse magát a szintén csábító 2013-ba!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr25039088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.01.23. 17:47:08

"A forgatókönyv gyönyörű átgondoltsággal viszi előre a cselekményt"

Ezzel azért bőven tudnék vitázni, mert bár nevezhetjük a szkriptet jónak, ez minden, csak nem átgondolt, kezdve Batman sérülésétől a fő gonosz elkapkodott kinyírásáig.

"Elképesztő vizuális élmény, egyszerre elkápráztat és elgondolkodtat."

A vizuális élmény hogyan tud elgondolkodtatni? Komolyan érdekel, mert engem csak a rossz élmény tud igazán gondolkodóvá tenni, "mégis mi a szar volt ez címszó alatt", de a TDKR esetében erről nem beszélhetünk.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.23. 20:09:47

hát simán felezhetted volna a listát, mert fele messze nem top film.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2013.01.23. 20:44:38

A messzi dél vadjai győzelmén meglepődtem, de örülök neki, számomra is az év egyik legnagyobb meglepetése volt. Zseniális.

A Frog által említett forgatókönyves szöveg viszont jogos.
süti beállítások módosítása