Movie Tank

Évértékelés 2012: TOP10 Legjobb Eredeti Filmzene

2013. január 16. - Sparrow

Közolvasói Közlemény: Még egy toplistával bővül a program. Január 22.-én publikálom a TOP5 Legjobb Animációs Filmek 2012-ből listát délelőtt, így a TOP10 legrosszabb filmek lista délután kerül ki.

Most pedig jöjjenek a zenék!

Film_Music_Tattoo_by_Sckuishi.jpgAz eredeti zene sokféleképpen lehet jó. Lehet tökéletes aláfestés az akciójelenetekhez, hangulatfokozó hatású mondjuk egy motivációs beszéd alatt, de az is előfordul, hogy szerves részét képezi a történetnek. Többször találkoztunk már azzal a jelenséggel is, hogy a zene a legnagyobb pozitívuma az adott filmnek. 2012-ben rengeteg jó filmet láthattunk, melyek nézése közben sokszor kaptuk magunkat azon, hogy az épp aktuálisan szóló zene fokozatosan beissza magát a tudatunkba. Ez az a jelenség, amikor a produkció megtekintése után aktívan emlékszünk a zenére is, ami a sablonosabb scoreok esetében elszokott maradni. A zeneszerzők tavaly is alkottak maradandót. Lássuk a tíz legjobbat! A listában a teljes lemezek vannak rangsorolva tokkal-vonóval, minden számmal együttvéve.

10. Bosszúállók - Alan Silvestri

avengers.jpgSilvestri csinált már sok mindent, legemlékezetesebb munkája kétségtelenül a Vissza a jövőbe zenéje. A Bosszúállók producerei így biztos kézbe helyezték a hanganyag sorsát. Kétségtelenül a Bosszúállók zenéje leginkább az aláfestő fajtába való, nem valószínű, hogy gyakran fogjuk önmagában meghallgatni, viszont ebben a kategóriában rendhagyó módon kiváló. Benne van a film hangulata, és ez kell leginkább egy eredeti filmzenéhez.

 

 

 

9. Pi élete - Mychael Danna

Life-of-Pi-Soundtrack.jpgAz egész lemeznek kissé altatódal hatása van. Egy egész picit talán elvont, úgy is fogalmazhatnék, hogy magasabb röptű, mintha az istenek világából szólna a muzsika. Persze, hangsúlyozom, ezt egyáltalán nem epikusnak kell értelmezni, ugyanis a Pi életének zenéje minden, csak nem epikus. A pozitív skála másik végén helyezkedik el. Egy szóval úgy jellemezhetném, megnyugtató. És ez, ismervén a történetet, nagyon érdekes, és ügyes húzás.

 

 

8. Lincoln - John Williams

lincoln-soundtrack-660x660.jpgSpielberg örök zeneszerzőpajtása, John Williams, ezúttal sem hazudtolta meg magát, és igencsak beleélős lemezt adott ki a kezei közül. Ebben minden benne van, amiről a Lincoln szól. Williams muzsikája tiszteleg, fejet hajt az amerikai történelem rég letűnt dicsősége, és legnagyobb alakja előtt. Ha a zeneszerző előrelátó, akkor már a polcot is kifényesítette az Oscar-szobornak.

 

 

 

7. A sötét lovag: Felemelkedés - Hans Zimmer

TDKRSoundtrack.jpgAhogy a kezdeti szárnypróbálgatások után az egész trilógia epikus módon teljesedett ki, úgy erőteljesebb itt már Zimmer soundtracksora is, mint a korábbi két alkalommal. Nagyszabású dallamok, változatos körítés a visszatérő főtémának, és rengeteg kreatív ötlet. Egyszerre aláfestő zene is, de tökéletesen megállja a helyét önálló hallgatás során is.

 

 

 

6. Dredd - Paul Leonard-Morgan

Dredd-Soundtrack.jpgAz ilyen tömény gépzenét én általában zsigerből utálom, éppen ezért nagy szó a Dredd szereplése a listán. Az ok egyszerű: A score brutális módon dinamikus, olyan erővel tapaszt a fotelba, hogy azt hiszed, menten belehalsz. Sok rokonával ellentétben mérhetetlenül kreatív is, és a filmet uraló anarchikus hangulatot is csont nélkül adja vissza.

 

 

 

5. Felhőatlasz - Reinhold Heil, Johnny Klimek, Tom Tykwer

cloudatlas.jpgA Felemelkedéshez hasonlóan ezúttal is azt tapasztaljuk, hogy egy adott főtémát hallgathatunk többször, más-más körítésben, ahogy a film is több különböző síkon játszódik. A Felhőatlasz zenéje egyszerűen gyönyörű, magával ragadó, könnyfakasztó, különösen a film nézése közben. Ha kell, elgondolkodtat, máskor viszont csak simán szórakoztat. Kiváló!

 

 

 

4. A hobbit - Váratlan utazás - Howard Shore

Hobbit_Soundtrack_image1.jpegHoward Shore megtudta ismételni A gyűrűk ura esetében véghezvitt bravúrját és tető alá hozta az év egyik leghosszabb, legszínvonalasabb, legváltozatosabb zenéjét, amelyben a könnyed, játszadozó dallamok mellett, a fantasy eposzhoz méltó erőteljes ütemek ugyanúgy helyet kapnak, mint a LOTR esetében.

 

 

 

3. A messzi dél vadjai - Dan Romer, Benh Zeitlin

Beasts-of-the-Southern-Wild-Soundtrack.jpgÍme a példa arra az esetre, amikor a zene szerves részét képezi a történetnek. Zeitlin, nem csoda, hogy a rendező a zeneszerző is, mintha mesélne minden egyes dallammal ugyanúgy, mint a pazar narrációval. Érdekes, és kissé groteszk a muzsika, hiszen míg a film sokszor nyomasztó, addig a zene rendszerint víg dallamokkal hozakodik elő, ezzel erősítve a lenyűgöző mestermű többszintű értelmezési módját.

 

 

 

2. Végzetes hazugságok - Cliff Martinez

arbitrage.jpgNagyon, nagyon szép, engem legalábbis mélyen megérintett az Arbitrage lemezének minden egyes dallama. Ez azért nagy szó, mert összességében elmondható, hogy az összes szám ugyanarra a kaptafára készült, és mégis bántam, mikor véget ért a score. Nagyon, nagyon mélyen sikerült Martineznek megfognia a film lényegét, mely azért jóval a felszín alatt rejtőzik.

 

 

1. Az Argo-akció - Alexandre Desplat

argo.jpgEz a zene egyszerűen nem illik a filmhez, amihez íródott. Vagy mégis? Ha belegondolunk, Ben Affleck, főleg a produkció második felében, olyan tökéletesen táplálja a feszültséget, hogy a végkifejlet könnyfakasztóan katartikus. És ugyanez igaz a zenére is. Felemelő, magával ragadó dallamok váltják egymást, kiegészülve a bizonyos közel keleties elemekkel. Akárcsak Az Argo-akció fináléja, úgy a zenéje is könnyfakasztó.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr265018214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.16. 10:33:25

A dredd-nek nagyon örülök a listádon, mert sztem is nagyon jó zenéje lett.

A tdkr-ben a zene a legjobb.

A bosszúállókban nem figyeltem a zenét. :D

A hobbitnak a zenéje (IS) nagyon LOTR-os volt nekem...

Mondjuk a törpök éneke tetszett. ( a komoly, nem a takarítós, az nem)

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2013.01.16. 13:34:31

Nálam a Messzi dél vadjai lenne az első, de örülök, hogy nálad is dobogós.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.01.16. 23:19:19

@doggfather: Hát ez az. A Hobbit nem más, mint egy nagyon elnyújtott Gyűrük Ura 2.0. A zene is újrahasznosított...

A Felhőatlasz két fő száma maga a tömör gyönyör.

Meth, Not even once 2013.01.17. 03:32:29

@molnibalage: Ha nem tudtátok volna, a Hobbit a Gyűrűk Ura előzménye. (sarcasm off)
Nyílván Mr. Shore nem hagyta, nem hagyhatta ki a Hobbitból a Gyűrűk Urás, Oscar-t nyert zenéket. De miért is tette volna? A Hobbit arra törekszik, hogy újra átéljük azt, amit a Gyűrűk Urával egyszer átéltünk - kissé könnyedebben, szórakozottabban. Akinek azzal van baja, hogy nem írt egy teljesen új zenét ugyanazokhoz (pl. Megyés) részekhez, az gondolja át megint. Ezek a zenék hozzátartoznak Középfölde világához, de a filmes világhoz mindenképp.
Amúgy a Misty Mountains szám, és ennek a változatai viszik a főtémát a film alatt, és erre a zenére senki sem mondhatja, hogy nem zseniális.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.17. 08:37:07

@Meth: @molnibalage: nem azt írtam, hogy a zene nem ment a filmhez, vagy hogy ne lenne minőségi.

Azt írtam, hogy LOTR másolat.

És arra akartam utalni, hogy ezért én nem tenném bele egy éves toplistába.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.01.17. 10:20:17

kb a filmek felét láttam, de a Dredd sztem teljessen megérdemelten van egy ilyen listán, nekem az a kedvenc. Önmagában is abszolúte érdemes hallgatni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.17. 11:00:54

@molnibalage: már hogy jó a zene, vagy hogy nem való egy toplistába?!

shred 2013.01.17. 11:23:30

Kicsit csalódtam ebben a postban - komolyabb, szakmaibb elemzést vártam, nem egy laikus stílusban megírt, hangulatokat és érzéseket közvetítő listát.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.01.17. 20:22:57

@doggfather: Egyetértek veled, hogy v2.0 nem illik bele egy listába. Kétszer egy film ne kapjon már ugyanazért díjat..
süti beállítások módosítása