Movie Tank

Egy levegővel #26

2012. december 25. - Sparrow

Karácsonyi lidércnyomás ( 1993 )

Tim Burton agyszüleménye talán a legtöbbször emlegetett stop motion film, valószínűleg nem is véletlenül, hiszen nem elég, hogy a szórakoztató történet remek dalbetétekkel, mindennemű giccs nélkül képes hangulatot teremteni, még a látvány is mesébe illően gyönyörű, élen a fantasztikus, és élénk színvilággal.

nbx1.jpgMár az alapötlet is mérhetetlenül kreatív, hiszen a történet főszíntere az ünnepek földje, ahol egy tisztáson található egymás mellett néhány ajtó, és mindegyik egy adott ünnep világába vezet. Főhősünk, Jack, a csontváz, Halloween földjén lakik, ő a tökkirály, az ünnep sztárja, egy valóságos legenda. Ám most, hogy túl van már sokadik kísértetéjén, üresnek érzi magát, valami újra vágyik. Kísértetkutyájával céltalanul bolyongva végül megtalálja az említett tisztást, és belép Karácsony földjére. Egészen elbűvöli az élmény, így elhatározza, hogy idén ő veszi át a Mikulás helyét, és kissé átértelmezi a karácsonyt. Nem akar ő semmi rosszat, ám végül mégis csak az sül ki a kalandból.

A különös világ, amit az alkotók megteremtenek, egészen lenyűgöző, igazi csoda a sok érdekes, és remekül kidolgozott figura, az eltúlzott, de pont ettől különleges építmények, és a már említett, pazar színvilág. Utóbbi egyértelműen a film legnagyobb pozitívuma, Henry Selick rendező gyakorlatilag a színekkel mesél, velük tölti fel az adott jelenetben elvárt hangulatot a csúcsra, így okozva a nézőnek maximális filmélményt. Jack karaktere elképesztően jó, egy valóságos jót akaró szörnyeteg, ettől furcsa, és szerethető. A mellékszereplők is ötletesek, különösen a számtalan rémalak, akik külső megvalósításuknak köszönhetően olyan csodálatosak. Még egy kis szerelmi szálat is sikerült belevinni a filmbe úgy, hogy ne ártson a remekül megkomponált cselekményvezetésnek. Az emberi ostobaságot pazar túlzásokkal kritizálja a film, időnként pedig remek poénokkal nevetteti meg a nézőt. A dalbetétek néhány kivételtől eltekintve izgalmasak, fantáziadús szöveggel rendelkeznek, előadásmódjuk pedig fülbemászóvá teszi őket.

Valóban lidércnyomás, de bárcsak minden éjjel ilyen színvonalút álmodnék! 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr354980773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.26. 20:21:49

egyik kedvenc burton alkotásom, vagy tucatszor láttam, nagyon oda vagyok érte, ott figyel a polcon díszdobozban.
süti beállítások módosítása