Movie Tank

Supernatural/Odaát - 8X03

2012. október 18. - Sparrow

A legújabb rész első számú különlegessége az, hogy rendezője a show egyik főszereplője, Jensen Ackles, aki immáron harmadszorra foglalt teret egyszerre a kamera előtt és mögött. Maga az epizód szerkezetileg illeszkedik az előző évadok rendjéhez, hiszen a teljes egészében a főszálnak szentelt első egy-két rész után ezúttal egy 90%-ban önálló cselekményt követhetünk nyomon, azaz a Winchester-fiúk visszatérnek, mint az Egyesült Államok első számú természetfeletti-irtói!

sup3.jpg

A középpontban egy évente ismétlődő gyilkosságsorozat áll, melynek során az áldozatok szívét kitépik. Mivel Sam és Dean egyelőre eredmény nélkül kutatott Kevin után, a tesók belevetik magukat az ügybe, ami komplikáltabb, mint azt elsőre bárki gondolta volna. A felelős ugyanis nem más, mint egy több, mint 900 éves maja, aki haláláig végig a húszas éveiben maradt, mivel alkut kötött Cacaoval, a maja kukoricaistennel. Miután rejtélyes autóbalesetet szenved, szerveit súlyos betegek testébe ültetik, akik így rákényszerülnek a gyilkos rituálé folytatására.

Hiába, Kripkeék mindig találnak valamilyen ősrégi mitológiai alakot, akit felhasználhatnak az épp esedékes epizód forgatókönyvében. Ezúttal a maja Cacaora esett a választásuk, akinek nevét hallván Dean erősen fel is vonja a szemöldökét, tipikusan azzal a tekintettel kísérve, amit annyira szeretünk. Maga az isten nem szerepel, nem ő az ellenség, kizárólag a halott maja szerveit megkapott emberek. Korábban volt már rá példa az Odaátban, hogy a srácok konkrétan egy istennel szopatták meg a lóbrokit, de most jobb, hogy inkább csak az égimeszelő "földi katonáit" tették meg az írók genyáknak.

Ackles most valahogy még a szokásosnál is jobban mozog a szerepben, bár annyira zseniális mindig, hogy az egyes részekben nyújtott alakításai között igen csekély az érdemi különbség. A mostani, egyszerűen zseniális játék oka valószínűleg a rendezés volt, az, hogy a színész nagyobb részt vállalt az epizód elkészítésében, mint általában. Persze Padaleckit sem kell leszólni, igazság szerint kicsit fölöslegesnek is érzem, hogy a főszereplők színészi játékairól írjak, hiszen már olyan régóta mozognak Winchester-tesókként, hogy innen már nem tudnak hibázni.

A múltkori részekben Dean emlékeit láthattuk, és néhány balsejtelmes kockát Castiel sorsáról, ami véglegesen valószínűleg majd csak az évad végén fog tisztázódni. Ezúttal azonban Sam oldaláról is kapunk egy remekül megkoreografált flashbacket, ami alapján jobban megértjük, hogy miért is akarja a fiú abbahagyni a vadászatot, ezúttal véglegesen. Persze, reméljük, valami azért meggyőzi végül...

Jó ez, jó bizony, még mindig hamisítatlan Supernatural, marad a 8/10-es kategória.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr784856491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása