Movie Tank

A 25 legjobb filmzene

2012. július 04. - Sparrow

Általában egy film összképében meghatározó szerepet tölt be a zene, nem ritkán az is előfordul, hogy az ember fejébe később bele is égő dallamok viszik el a hátukon a produkciót, vagy legalábbis nagy szerepet játszanak abban, hogy a néző végül elégedett legyen a mozgóképpel. Persze általában olyan produkciók zenéjét jegyezzük meg, és hallgatjuk újra és újra akár önmagában is, amik amúgy sem elhanyagolható filmművészeti alkotások. Persze kivételek mindig vannak. Az alább olvasható toplistában összeszedtem azt a 25 filmzenét, amik SZERINTEM a legjobbak, még egyszer mondom: A lista SZUBJEKTÍV, csak egy ember, az én véleményemet tükrözi. A zenéket youtuberól beágyaztam, és néhány mondatot mindegyik darabhoz hozzáfűztem. A 21. helyezett után a tovább-ra kattintva tudjátok megtekinteni az első 20 helyezettet.

25. A Da Vinci-kód ( 2006 )

Zeneszerző: Hans Zimmer


Ki ne emlékezne Ron Howard rendezésének utolsó utáni jelenetére, amely ( mint a film többi része is ), szinte mozzanatra megegyezik a nagyszerű regénnyel, és amelyben fény derül a történet által felvetett legnagyobb titokra. Miközben Tom Hanks Párizs utcáit tapossa, Zimmer gyönyörű, magával ragadó, a film hangulatába teljes mértékben illeszkedő zenéjét hallgathatjuk, amitől még a botfülű embert is kirázza a hideg.

 

24. Batman: Kezdődik ( 2005 )

Zeneszerző: Hans Zimmer


Gotham Cityben a drogtól, maffiaszervezetektől, és megállíthatatlan korrupciótól terhes évtizedek következtében eluralkodik a teljes káosz. A város a Pokolba vezető szakadék szélén egyensúlyoz, egy megmentőre van szüksége. Ezt a kétségbeesett hangulatot Zimmer tökéletesen fogja meg, és ülteti át soundtrackjébe.

23. Pókember ( 2002 )

Zeneszerző: Danny Elfman


Némileg hasonló stílusú zenéről beszélhetünk, mint a Batman esetében, annyi a különbség, hogy míg ott Zimmer egy egész város nyomorúságát fejezte ki zenéjében, addig itt Elfman a történetből következően kizárólag a főhősre koncentrál, a muzsika érezhetően nem olyan nagyívű, mint az eggyel fentebbi helyezett, viszont egy fokkal hatásosabb, hiszen Peter Parker sorozatban érkező vívódásait kell kifejeznie.

22. Gyorsabb a halálnál ( 1995 )

Zeneszerző: Alan Silvestri


Az egyik legemlékezetesebb western-feltámasztási kísérlet volt '95-ben, Sam Raimi rendezésében. Silvestri muzsikája megidézi Ennio Morriconet, de ugyanakkor kissé másfelé is elviszi az irányt, és aktualizálja a történetet.

21. Gladiátor ( 2000 )

Zeneszerző: Hans Zimmer


A jó Hans csak nem akarja itt hagyni a listát, már harmadszorra szerepel. Sok mindent nem lehet eme muzsikához hozzáfűzni. Betonvastag mestermű. A film maga véleményem szerint kissé túlértékelt, de a zene elsőosztályú.


20. Pi ( 1998 )

Zeneszerző: Clint Mansell


Mansell is befutott még épp időben, ő természetesen nem hiányozhat egy filmzenés toplistáról. Darren Aronofsky pályaindító művének zenéje tökéletesen önti dallamokba a főhős Max Cohen agyában özönlő káosz áradatát. Bizony, valahogy ilyen lehet belülről egy matematikus feje.

19. A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége ( 2001 )

Zeneszerző: Howard Shore


Na, ehhez tényleg teljesen fölösleges bármit hozzáfűzni...

18. Az elveszett frigyláda fosztogatói ( 1981 )

Zeneszerző: John Williams


A zene, ami mára elválaszthatatlanul összeforrt az Indiana Jones szériával. Ha megemlítik a filmvászon legnagyobb kalandorának nevét, biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem ugrik be szinte elsőre ez a remek score.

17. Mission: Impossible ( 1996 )

Zeneszerző: Danny Elfman


Elfman némileg átdolgozta az eredeti sorozat főcímzenéjét, és így létrehozott egy sokkal tökösebb, pörgős, és izgalmas muzsikát, mely elengedhetetlen egy Mission: Impossible filmben.

16. A forrás ( 2006 )

Zeneszerző: Clint Mansell


Ismét Mansell, de még mindig nem az a darab, amire mindannyian vártok, hanem a 2006-os A forrás című film zenéje. A produkció gyönyörű melankolikus hangulattal rendelkezik, aki kicsit is érzékeny, garantáltan elsírja magát a nézése közben. Ehhez nagyban hozzájárul Aronofsky örök munkatársának műve is.

15. Transformers ( 2007 )

Zeneszerző: Steve Jablonsky


Igen, nagyon amerikai, hősiesség mindenek fölött, megmentjük a világot mindenáron, tudom-tudom. Én személy szerint bírom az ilyen hangulattal rendelkező filmeket, de tudom, hogy sokan nem. A zene is ezt a hangulatot tükrözi, és akárki akármit mond: Ez brutális módon csodaszép.

14. 1492: A paradicsom meghódítása ( 1992 )

Zeneszerző: Vangelis


A film sajnos csúnyán kihagyott ziccer, de elvitathatatlan érdeme Vangelis felemelő, gyönyörű zenéje, mely az egyetlen elem a filmben, ami maradéktalanul tökéletes.

13. Vissza a jövőbe ( 1985 )

Zeneszerző: Alan Silvestri


Hál' Istennek rengetegszer felcsendülnek a filmben ezek az isteni dallamok, melyek nélkül komolyan nem lenne ugyanaz a Vissza a jövőbe.

12. 2001: Űrodüsszeia ( 1968 )

Zeneszerző: Richard Strauss


Persze, Strauss zeneműve nem erre a filmre íródott, viszont az évtizedek alatt teljes mértékben összefolyt a két mű, és jóformán mára már ugyanazt jelentik. Amúgy az Űrodüsszeiának nincs is konkrétan a filmhez írt original scoreja.

11. Csillagok háborúja ( 1977 )

Zeneszerző: John Williams


Jaj, hát igen...

10. Halloween - A rémület éjszakája ( 1978 )

Zeneszerző: John Carpenter


Carpenter multifunkcionális szerepet töltött be mára kultikussá vált horrorja elkészítésénél. Rendezett, forgatókönyvet írt, és zenét szerzett. A muzsikának tízszer ekkora hatása van film közben, de azért önmagában sem semmi.

9. A jó, a rossz és a csúf ( 1966 )

Zeneszerző: Ennio Morricone


Morriconet, valljuk be, pofátlanság lenne az első tízen kívül megemlíteni, hiszen minden idők legnagyobb filmzeneszerzőjéről beszélünk, és ez az egyetlen dolog a listában, ami teljes mértékben objektív, ez egyszerűen tény. Az alábbi zenét pedig aki nem ismeri, az nem tudom, mit keres egy filmes blogon.

8. Az ördögűző ( 1973 )

Zeneszerző: Steve Boeddeker


Valami nincs rendben a korábban oly aranyos, tizennégy éves kislánnyal. Megszállta a gonosz, hogy rajta keresztül testesítse meg hatalmát a Földön. A film hátborzongató, akárcsak az alábbi remek zene, amitől akit nem ráz ki a hideg, az egy gép.

7. Rocky ( 1976 )

Zeneszerző: Bill Conti


A legjobb edzőzene, és most viccen kívül. Nem született még ennél felemelőbb, kitartásra, és halálig tartó küzdelemre ösztönző muzsika, főleg ha ismerjük a filmtörténelem meghatározó szériáját is hozzá.

6. A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka ( 2003 )

Zeneszerző: Klaus Badelt


Nem mondhatnám, hogy valaha is túlságosan megmozgatott volna ez a széria, csak az első részt néztem meg elejétől a végéig ( nem, nem róla neveztem el magam ). Viszont meg kell hagyni, hogy kevés ehhez fogható filmzene van. Igazi kalandtörténetbe illő dallamok.

5. A rettenthetetlen ( 1995 )

Zeneszerző: James Horner


Aki látta már egyszer is Mel Gibson remekművét, soha nem fogja elfelejteni a jelenetet, melyben a főhős William Wallacenak a kínpadon felajánlják, hogy bánja meg "bűneit", de ő ahelyett, hogy ezt tenné, teli torokból azt üvölti: SZABADSÁG!

4. Rekviem egy álomért ( 2000 )

Zeneszerző: Clint Mansell


Kihagyhatatlan darab egy ilyen témájú listáról. Clint Mansell gondoskodott róla, hogy Aronofsky filmográfiája alapján, száz év múlva ne csak a direktor nevére emlékezzenek az emberek.

 
 
 

3. A profi ( 1981 )

Zeneszerző: Ennio Morricone


Gondolom, már sokan dörzsölték a tenyerüket, mert azt hitték, hogy egy zeneművével lerendezem Morriconet. Hát ők rácsesztek, mert semmi pénzért ki nem hagynám ezt a remek darabot, mely egy zseniális francia akciófilmhez íródott.

2. Nevem: Senki ( 1973 )

Zeneszerző: Ennio Morricone


Né' má', megint Ennio! Személy szerint a kedvenc westernemről, és a kedvenc westernmuzsikámról van itt szó. Morricone The Wild Horde című szerzeménye mérhetetlenül sokat hozzátesz az amúgy is zseniális mestermű színvonalához.

1. Fűrész ( 2004 )

Zeneszerző: Charlie Clouser


Igen, Clouser nincs akkora zeneszerző ( még ), mint Morricone vagy Mansell, viszont komponált egy művet, cím szerint a Hello Zeppet, amivel még az előbb említett óriásokon is túltesz. Egyszerűen verhetetlen!

Hát ők lennének szerintem a legjobbak, úgyis mondhatjuk, hogy a kedvenceim. Várom a kommenteket, véleményeket, esetleg saját listákat. Kritika is jöhet, ha kulturált. Akik csak azért írnának kommentet, hogy elküldjenek a picsába vagy leköcsögözzenek, azok ne gyötörjék a klaviatúrájukat, vegyék úgy, hogy tudomásul vettem az üzenetüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr424628830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.07.04. 17:34:14

Jó lista, és bár A jó, a rossz és a csúf már szerepel rajta, nálam bekúszna mellé még ez is: www.youtube.com/watch?v=wV0wPBYDQ6Y

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.07.04. 17:50:02

@Dr.Jones: Nagy volt két éve a Metallica koncerten, mikor megszólalt, videóval együtt.:D

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.07.04. 19:14:53

Jó kis tematika! :)

Szerintem ezek még mindenképp a toppon vannak: Keresztapa, Volt egyszer egy Vadnyugat, Esőember, Oldboy, A bosszú asszonya, Szakasz, Amarcord, Rómeó és Júlia (1968), Huszadik század, Taxisofőr, Az utolsó éjjel, Az órák.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.07.04. 19:56:48

Nekem a Faun labirintusa zárómuzsikája és a Ne engedj el! valamely zenéje is fel került volna. Egyébként szerintem célszerűbb lett volna top10-et csinálni.

Habbobitas 2012.07.04. 23:37:00

Jó a lista, de azért egy csillagok háborúját azért illett volna berakni:P

2012.07.05. 01:34:38

A csillagok háborúja oot van asszem a 11. helyen! Szerintem a Gyűrűk ura az egyik legjobb! A rocky tényleg a legjobb edző zene! Jól összeállított lista de ezeket hiányoltam: James Bond, Kill Bill, Mátrix! Meg a volt egyszer egy vadnyugatot is nagyon az lehetett volna top 5-ös is csak azt már írták is előttem!:D Ha-ver? Az se rossz!

lagzilajcsiforever 2012.07.05. 08:24:14

A The Wild Horde nekem is a kedvencem

Én még a szemtől szemben-t tettem volna hozzá, azon belül is ezt:www.youtube.com/watch?v=QTlF-RlZ2Rs

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.07.05. 10:35:52

@Habbobitas: Csillagok háborúja ott van a 11. helyen!

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.07.05. 14:47:17

Mellesleg fagy az oldal a sok beágyazott videótól.

Lecsouszky 2012.07.05. 18:40:23

nekem még a Sziget c. film zenéje is bekerült volna, meg a Napfény meg a Star Trek film zenéje se felejthető
süti beállítások módosítása