Movie Tank

Trónok harca 2X09

2012. május 29. - Sparrow

" A világot a gyilkosok építik fel. "

Úgy kezdődött, ahogy mindig. A sorozat rendkívül kreatív introjában láthattuk Westeros a történet szempontjából fontos helyszíneit, és Qarthot kiemelkedni a síkból, miközben hallgattuk a mesteri, középkori hangulatot idéző muzsikát, és abban reménykedtünk, hogy az eddigiekhez hasonlóan egy igazán színvonalas Trónok harca epizódot láthatunk majd. Nem így történt. Ugyanis eddig magasan a legüberfaszább, legzseniálisabb részt kaptuk az arcunkba, és az egyórás játékidő alatt egy pillanatig sem pislogtunk, hanem gyönyörködtünk az HBO és George R. R. Martin által megteremtett csodában.

Game-of-Thrones-Episode-2.09-Jack-Gleeson-e1338223113937.jpg

Ezúttal kizárólag egy történeti szálra fókuszált az epizód, hagyta Danyt, Havas Jont, Robbot, Catelynt, Briennet és Jaimet. Kizárólag a Stannis Baratheon, sárkánykői uralkodó által Királyvár ellen intézett támadásra és ostromra fókuszált. A támadókra, és a védekezőkre. Utóbbiakat nagy kedvencem Tyrion irányította, majd később vezette harcba. Igazából ezért is bírom nagyon a törpe figuráját: Gyűlöli a családját, a Lannistereket, ellene van mindannak, amit képviselnek, de egyszerűen becsületből, úgy, hogy tudja, nem lesz hála érte, megvédi Királyvárat az unokaöccsének, a tenyérbemászó Joffreynak. Meg kell hagyni, Jack Gleeson nagyon jól ráérzett ezúttal is a kölyökkirály szerepére, de természetesen ebben az epizódban is Peter Dinkladge viszi a prímet. Női fronton is, ezúttal különösen, erős volt a mezőny. Lena Heady még a szokásosnál is sokkal fajsúlyosabban hozta Cerseit, a régenskirálynőt, aki a történet egyetlen ízig-vérig gonosz figurája. A Sansát alakító Sophie Turner játéka ezúttal különösen tetszett. Ez volt az a rész, ahol mindkét színésznő Isten igazából megmutathatta, mire képes. Fontos szerep jut Joffrey első számú testőrének, a Vérebnek is, akit Rory McCann alakít. Elég erős társadalomkritikát mond ki, amiből az írás elején idéztem is.

got209_3.jpgÉs most jön a legfontosabb rész, a monumentális csata látványvilága. Az HBO rákfenéje, ilyenkor előfordul, hogy meglátszik, hogy azért mégsem egy hollywoodi szuperprodukcióról beszélünk, a költségvetés nem minden esetben kielégítő. Gondolok itt például arra, mikor a Borgiák első évadának végén a pápai és a francia seregek összecsapása címén negyven statiszta fogócskázott egy téren, vagy a Trónok harca újabban animált rémfarkasaira. Ám ezúttal ilyenről szó sincs. Rengeteg statisztát hoztak össze a csatába, a harc kegyetlen és véres, Tyrion titkos fegyvere, a futótűz pedig olyan elbaszottul bad ass, hogy tátva maradt a szám, még úgyis, hogy olvastam a regényt, és tudtam, mi lesz. Mindennek a tetejébe, a stáblista alá betették a széria egyik igazán hangulatos soundtrackjét is, mely a holnapi Filmbetétdal is lesz.

Összességében egy hatalmas, lenyűgöző finálét láthattunk a befejezés előtt, reméljük a tizedik rész is lesz legalább ilyen jó!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr564553429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.05.29. 19:37:11

Spoiler!!!!! Minden szavaddal egyetértek, valóban letaglózó volt a látvány, valamint meglepőek a fordulatok. A zöld lángok meg eszméletlen jól néztek ki . :D

Drahmathon 2012.05.29. 19:59:53

Megmondom őszintén, nekem nem nyerte el a tetszésemet a sorozat továbbra sem, bár ez a 2. évad jobbra sikeredett, mint az első, viszont talán akad itt valaki, aki magyarázatot tud adni nekem egy kérdésre. Még pedig az érdekelne, hogy az a démonszerű lény, ami hozzá segítette Stannist, hogy nagyobb serege legyen, hova tűnt? A költségvetés áldozata lett? Mert megmondom őszintén, hogy vártam a felbukkanását, és erősen reménykedtem abban, hogy több szerepe lesz, és végre erősebb fantasy hangulat is ki alakul, mert egen, ezen a téren erősen régimódi vagyok, akármit én nem tekintek fantasynak, mégha a felfogás jelentősen meg is változott napjainkra. :)
Szóval, ha valaki tud a kérdésemre választ adni, azt nagyon megköszönném.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.05.29. 20:38:14

@Drahmathon: Nem vitték magukkal a nőt, aki azt irányította, ergo nem lehetett ott a csatában sem. Hogy miért nem tartott velük a varázslónő? Nos , mert féltek a fekete-mágiától, hogy majd az felül kerekedik a saját seregeiken is.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.05.29. 20:39:37

@Drahmathon: Az egy egyszeri varázslata volt Melissandrenak, ami Renly király halálát volt hívatott beteljesíteni, utána a varázslat szertefoszlott. Később sem fog megjelenni, legalábbis a harmadik évadban még biztos nem.

Drahmathon 2012.05.29. 20:55:24

Köszönöm, így már érthetőbb a dolog, és ennek a fényében ez a 9. rész is már jobban fest. Viszont megjegyzem, hogy a könyvet nem olvastam, de ti gondolom igen, szóval ennek is betudható a tudatlanságom. De lehet, hogy figyelmetlen voltam, és történt utalás a sorozatban erre, nah sebaj. Viszont Derest azért hiányoltam, főleg, hogy elvileg küldtek oda egy kisebb sereget, hogy visszavegyék, olyan jó 2-3 résszel korábban, de arról még mindig semmi.
Stannisra meg visszatérve, az ő helyében én tuti vittem volna magammal a varázslónőt, főleg, ha már végig annyira lelkesen támogatott, hogy aztán csiholjon ki magából még pár olyan lényecskét, aztán azok ostromolják meg a várat első körben. :D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.05.30. 16:35:23

@Drahmathon: Én nem olvastam a regényt egyébként.. de azért nem tudott segíteni szerintem, mert végesek voltak a képességei, vagy egy ilyen fekete-mágiai dolgot csak bizonyos időközönként hívhat elő. Kérdés hogy miért nem Joffrey-t ölte meg vele, aztán már csak az öccsével kellett volna megküzdenie a vastrónért.. bár ott vannak még a Lannisterek is.
süti beállítások módosítása