Movie Tank

Revolver - Olvasói Hét

2012. április 29. - Sparrow

Kérte: Frog

Guy Ritchie 2005-ös filmje bonyolult eszmefuttatás az egoról, annak hatalmáról, uralkodásáról az emberi elme felett, stílusos gengszterfilmköntösbe bújtatva. A rendező, akár a későbbi Spíler esetében, ezúttal is morbid hangvételét veszi elő, de egy kicsit másképp alkalmazza, mint az előbb említett műben. A stílus tolmácsolásában pedig olyan színészek vannak segítségére, mint Jason Statham vagy Ray Liotta.

Jake Green ( Statham ) frissen szabadul a börtönből, és nemsokára célba veszi régi riválisát, a kaszinóguru Dorothy Machat ( Liotta ). Viszont túl nagy fába vágja a fejszéjét, és rövid időn belül egy olyan játéknak válik a részévé, amit nem tud irányítani, és ami túlmutat az alvilági viaskodásokon. A rejtély kulcsát sokkal inkább belül kell keresni.

A filmben gyakran elhangzik, hogy az ellenség ott bujkál, ahol az ember utoljára keresné. A forgatókönyv elhiteti velünk azt, hogy pontosan tudjuk, mi történik, tisztában vagyunk a látottakkal. Azonban a filmvégi fordulat egyértelművé teszi számunkra, hogy akárcsak Jake, mi is végig zsákutcában tapogatóztunk. És az, hogy a szkript ilyen szinten képes meghülyíteni a nézőt, nagy bravót érdemel. Ahogy írtam a bevezetőben, a Revolver lényege az ego bemutatása, avagy az ember legnagyobb ellenfele önmaga. A fináléban letisztul a kép, és a direktor egy csapásra világossá teszi előttünk a film üzenetét. Erről egyelőre ennyit, mert ez már lassan spoiler-zóna. De a lényeget beburkoló külső cselekmény is izgalmas, tipikus gengsztersztorit láthatunk megelevenedni. Ami még nagyon fontos, az a szövegkönyv. A Revolvernek ez talán a legtökéletesebb eleme. Mert senki sem mondhatja, hogy nem szájtátva hallgatta Statham monológját a magánzárkában töltött évekről, és a visszatérő mondatok - vagy nevezzük őket bölcsességeknek - is rendszeresen elgondolkodtatnak.

A vizualitás is remek megoldásokban gazdag. Kifejezetten tetszett a vágás, van jelenet, ahol a kiváló sem elég jelző rá. A lassítások a remek betétzenékkel pazarul működnek. A fényképezés a Spílerhez hasonlatos, a sötét tónusok dominálnak.

A Revolvert már csak azért is érdemes megnézni, mert itt lehetőségünk van Jason Stathamet hajjal látni. Viccen kívül: Statham élete egyik legjobbját nyújtja, különösen a film végén hatásos, mikor karaktere önmagával veszekszik. Ray Liotta sátáni fizimiskája már annak idején, a Nagymenőkben is működött, ezúttal, még egy kicsivel több színészi tapasztalat kíséretében már sokkal kiválóbb alakítást produkál az aktor. Macha állandó beszart feje megér egy jó nagy misét. Utóbbi fő bérgyilkosa Sorter, akit Mark Strong kelt életre. Nincs vita, Strong toronymagasan viszi a prímet, az eddig általam látott szerepei közül simán ez a number 1.

A Revolver hangulatos, kreatív, értékes üzenetet közvetítő gengszterfilm, remek rendezéssel és elsőosztályú színészgárdával.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr884479298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.04.29. 17:01:38

hát most erre, hogy lehet kommentelni, leírtam amit akartam a spílernél. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.04.29. 17:31:41

@Sparrow: :D

akkkor, csak, hogy kicsit kuszáljam a dolgokat itt jegyzem meg, hogy aki a rocknrollából spílert csinált azt lapáttal kellett volna agyonverni.

Gaben No.1 2012.04.29. 20:40:18

@doggfather: Miért? A két kifejezést ugyanazt takarja. Hogy a francba lehetne ezt magyarra fordítani?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.04.30. 08:42:01

@Dj G@ben: mármint a rocknrolla meg a spíler takarja ugyanazt?!

mert nem, közel sem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.04.30. 19:44:45

@Dj G@ben:

1. a filmben a kocsma neve ahol a vadbanda lézeng a spíler és nem kap nagy szerepet.

2. amit te írtál az inkább engem igazol:

"An extremely adventurous person, who takes high risks and always wins, or loses only once, but notoriously. He gets the hottest chicks and can truly be called a real baller."

Ez inkább amolyan "hazárdjátékos-gengszter", nem "dörzsölt, nagymenő, nagyágyú".

szerintem nincs a rocknrollára jó magyar kifejezés.

Ha meg nincs rá akkor nem szabad egy hasonlót használni rá.

De ez csak az én véleményem. :D

Gaben No.1 2012.04.30. 20:23:11

@doggfather:
1. Lehet figyelni kellett volna a film prológusánál
2. Az angol meghatározásnak hazárd játékoshoz kevés, a gengszterhez meg abszolút nincs köze
ÉS ezt muszály volt lefordítani, mert a filmben párszor elhangzik és idiótán jött volna ki ha ezt most angolul mondják
Ja, és nem kell szabadkoznod. Örülök, hogy végre hosszú idő után kommentvitázhatok egy jót :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.04.30. 21:27:39

@Dj G@ben: a hazárdjátékos-gengsztert
egyben kell írni, én találtam ki. :D
egyszerre hazárdjátékos, és nem egészen tiszta, de több sima csalónál ezért lett gengszter is. :D

Nem hangzott volna feltétlenül hülyén, a Batmant se fordítják le sose pl.

"1. Lehet figyelni kellett volna a film prológusánál"

ezt most nem értem. :D

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.04.30. 21:42:55

@doggfather: @Dj G@ben: Nocsak, milyen tüzes vita folyik itt.:D Mindketten elég jó érveket hoztatok fel, de én talán egy picit inkább Gaben irányába húzok. Szerintem is jó ötlet volt lefordítani Spílerre.

Gaben No.1 2012.04.30. 21:47:50

@doggfather: www.youtube.com/watch?v=t6S5CM7C7-g Erre gondoltam. Tulajdonképpen definiálja a címet :D És az aztán már tényleg a nagymenő jelentés.

Amúgy meg Batmant is rengetegszer lefordítják (a filmeken belül).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.05.01. 10:34:02

@Dj G@ben: jah, most már értem.

ha hallgatom, akkor nekem továbbra se a spíler kifejezés jut eszembe. :D

a nagymenő az már inkább, de az se az igazi.

okés, hogy a kettő ugyan az, mégse áll a számra a spíler.
süti beállítások módosítása