Movie Tank

Alcatraz - 1. évad

2012. április 07. - Sparrow

A Movie Tank egy filmes blog, viszont nekem is mindig megvoltak a kedvenc sorozataim, ráadásul az utóbbi fél évben nagyon rákattantam a különböző szériákra. Ezért úgy döntöttem, hogy ha nem is olyan gyakran, de időnként sorozatokkal foglalkozó bejegyzéseket is fogok publikálni. Gyakrabban lesznek teljes évaddal foglalkozó írások, de előfordulhatnak epizódkritikák is, meg persze top10 - es listák, például a múltkori kedvenc sorozataim lista felújítása. Elsőként J.J. Abrams legújabb gyermekének első szezonját hoztam, az Alcatraz nyitóévadát.

 

 

Nagyon megörültem, amikor tudomást szereztem a hírről, miszerint J.J. Abrams, a zseniális Lost atyja szárnyai alá vett egy bizonyos forgatókönyvet, mely az Alcatraz börtönsziget körül csoportosuló rejtélyeket kiaknázva megidézi a hat évadot megélt hajótörött-sztorit.

Persze a történet alapjában véve teljesen másról szól. A lényeg: 1963 – ban, mikor bezárták a híres-neves börtönt, különös esemény vetett véget az intézmény pályafutásának. Egyik pillanatról a másikra mindenki, aki az épületben tartózkodott, köddé vált. Rabok és dolgozók egyaránt. Viszont 2012 – ben szépen sorban mindannyian visszatérnek, ráadásul egyikük sem öregedett egy napot sem.

Leginkább a hangulatában és a cselekményének felépítésében emlékeztet a Lostra az Alcatraz. Az évad epizódjai mindig az aktuális visszatérőről kapják a címüket, és a karakterhez kapcsolódó flashbackeket láthatunk, melyekből rengeteget tudunk meg a börtönsziget titkairól, és igazgatójának mesterkedéseiről. Maga az igazgató magasan a legjobban eltalált figura. Nem tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy negatív, vagy pozitív karakter e, hiszen az évad végére még csak a terve egy töredékét ismerjük. Jonny Coyne mindenesetre annyira hatásosan kelti életre a figurát, hogy néhány rész után már a hideg futkos a néző hátán, mikor a titokzatos, kopasz ember megjelenik. A széria tényleges főszereplője Sarah Jones, aki Rebecca Madsen rendőrnőt alakítja. Hamar kiderül, hogy az ő tulajdon nagyapja is alcatrazi rab volt, ráadásul, mint a többiek, ő is visszatért. Emerson Hauser szövetségi ügynök ( Sam Neill ), azon kevesek egyike, akik tudnak a rejtélyes visszatérésekről, éppen ezért szervezi be a rendőrnőt, és újdonsült Alcatraz-szakértőjét, a képregény-buzi Dr. Sotot ( A Lostból már ismert Jorge Garcia ). Ezen három fő-figura nagyon szerethető, a színészi játékok kiválóak, az aktorok alakításai szimpatikusak. Egy gond van csak: A karakterek veszettül sablonosak. És ezen nem változtat Jones szépsége, Garcia aranyos, mackós külseje, de Neill Pazar arcjátéka sem. Ami megmenti a figurákat, az a köréjük felépített történet, aminek köszönhetően egyáltalán nem fogunk a sablonosságukkal foglalkozni.

Magukat a titkokat tökéletesen adagolják az alkotók, sikerül egy tipikusan olyan sorozatot létrehozniuk, aminek egy epizódja után rögtön néznénk a következőt. Ahogy már említettem, a tizenhárom részes szezon alatt még nem derül fény minden titokra, csupán annyi derül ki, hogy a rejtély inkább sci-fis, mint misztikus.

A különböző részek történetének felépítésében is fel lehet fedezni sablonokat, de ez csak nagyon ritkán zavaró, hiszen a rendezések és a forgatókönyv kiváló közösülése végig fenntartja a néző kíváncsiságát.

Még a főcímet érdemes megemlíteni, mely veszettül egyszerű, de valami megmagyarázhatatlan oknál fogva, Emerson Hauser narrációjával, nagyon hatásos.

Az Alcatrazba érdemes belekezdeni, különösen a Lost rajongóinak, mert sablonossága ellenére igazán profin van megkomponálva, a történet rejtélyes és érdekes.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr464369305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.04.07. 11:50:18

Nálam 3 részig tartott az egész, kb. csak az átívelő szál az érdekes, viszont a szövegek, karakterek, egyes történések egytől-egyig olyan bénák és hiteltelenek, hogy az már fáj.
Tipikus B-listás sorozat, amit csak néhány cliffhanger tud feldobni.
Gondolkodtam, hogy végigpörgetem majd most, az évad végeztével, de gyakorlatilag semmi jót nem hallottam róla azóta, hogy abbahagytam

jackass99 2012.07.29. 16:48:02

Szerintem egy elég izgalmas sorozat és a szinészek is hitelesen alkítottak benne! spoiler : Engem eléggé meglepett hogy a végén meghal a főszereplő nő!
süti beállítások módosítása