Movie Tank

Polar Expressz

2011. december 26. - Sparrow

Úgy tűnik, Robert Zemeckis, pályafutásának második felében előszeretettel csinál motion capture technikájú karácsonyi filmeket. A 2004 - es Polar Expressz közel sem olyan jó, mint a Karácsonyi ének, de árad belőle az ünnep hangulata, épp ezért leginkább Szenteste ajánlott a megnézése ( hát igen, elkéstem ).

A Polar Expressz egy különleges varázsvonat, mely Szenteste, mielőtt felszáll a Mikulás, begyűjti a hitükben megingott gyermekeket, és az Északi - sarkra szállítja őket, ahol a télapó közülük választja ki az első karácsonyi ajándék tulajdonosát.

Nagyjából ennyi a történet lényege. A film Chris Van Allsburg könyvéből készült, és valljuk be, a sztori valóban eredeti, és beindítja az ember fantáziáját. Zemeckis rendezése mesteri, érezhető, hogy végig biztos kézzel tartja a gyeplőt. Ki kell emelni azt a különösen bravúros jelenetet, melyben az egyik gyerek elvesztett vonatjegyének útját láthatjuk. Egyszerűen pazar ez a képsor, nem győzünk gyönyörködni az aranyjegy körútjában.

A motion capture és az animáció viszont ezúttal sajnos borzasztóan sikerült. A karakterek mozgása, illetve a rájuk húzott animáció egy jó pár éves számítógépes játék grafikáját idézik. Ezen valamennyit segítenek a csodálatos színek, de az összkép még így is eléggé bántja a szemet. És ha már karakterek: Igazság szerint senkivel sem tudunk igazán szimpatizálni. A főhős, akit amúgy Tom Hanks alakít, nem elég erőteljes figura ahhoz, hogy bármit is érezzünk iránta. A Mikulás karaktere kifejezetten ellenszenves. Egy flegma, egoista öregembert kapunk télapó címén, ez szerintem nagyon rossz húzás volt. A színészi játékok is eléggé gépiesek, és szinte mindig túljátszottak. Visszatérve a látványra: Igaz, hogy maguk a figurák borzalmasak, de minden más gyönyörű. A környezetábrázolás nagyon szép, árad belőle a karácsony hangulata. Kiemelném a címszereplő vonat kidolgozását, illetve a korábban már említett " jegyes jelenetben " a farkasokat és a sasokat, melyek varázslatosan gyönyörűek. Az északi - sarki Mikulásváros látványra szép, viszont maga a helyszín leginkább egy karácsonyi lázban égő település főterére hasonlít. Kicsit meseszerűbbé kellett volna tenni a filmnek ezen részét.

Technikai szempontból viszont tetszettek a betétzenék. Jól ismert karácsonyi dallamokat hangszereltek át kicsit kalandfilmesebb irányba, és ez kifejezetten jót tett az összképnek.

A film mondanivalója elsősorban a hit ereje és fontossága. Ezt többnyire, főleg a zárójelenetben, nagyon jól sikerül érzékeltetni  a száncsengővel, mely csak azoknak szólal meg, akik hisznek. Nem is elsősorban a Mikulásban vagy az Északi - sarkban, sokkal inkább a karácsonyban, és annak jelentésében, melyet megpróbálnak elkorcsosítani, de elpusztítani sosem tudják.

A Polar Expresszt az ember leginkább karácsonykor tudja élvezni, az év többi szakaszában valószínűleg veszít a varázsából, de az ünnep alatt bátran vegye elő, akinek kedve van hozzá, mert érdemes megnézni!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr243496322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása