Movie Tank

Western - hétvége: Winnetou

2011. november 19. - Sparrow

Karl May regényéből Harald Reinl rendezte meg a Winnetou című, máig népszerű indiántörténetet 1963 - ban.

A fehér ember egyre inkább kisajátítja magának az újvilágot, ráadásul az új vasút építési terveit is megváltoztatják, így az az apacsok területén halad keresztül, akiknek ezért el kéne hagyni földjüket. Viszont a törzs még csak kicsit sem hajlandó megalkudni, de a pénzsóvár Frederick Santer ( Mario Adorf ) nem enged, aminek következtében többen is meghalnak a törzs tagjai közül. A főnök fia, Winnetou ( Pierre Brice ) ezt nem nézheti tétlenül és bosszút esküszik. Barátra lel az Amerikába újonnan érkezett Old Shatterhandben ( Lex Barker ).

Annak ellenére, hogy a Winnetou igencsak népszerű, és tulajdonképpen klasszikusnak is nevezhetjük, rendkívül gyerekes. Ez végül is nem óriási negatívum, hiszen pont ettől lesz Reinl filmjének kellemes, délutáni film hangulata. Viszont a komoly, súlyos westernek atmoszférájától nagyon messze van, de talán nem is ez utóbbi volt a cél. Maga a forgatókönyv, a történet kreatív munka, csupán a megvalósításban akadnak hibák. A már említett gyerekesség mellett a játékidő is túl rövid, így nem sikerül kellően kibontani a sztorit. Így az egész filmnek kapkodó, összecsapott hatása van, ami az összképet nézve egyáltalán nem tesz jót a produkciónak. Továbbá negatívum még az akciójelenetek trehány, és szintén összecsapott megkoreografálása, mely sokszor olyan hatást kölcsönöz a jeleneteknek, mintha néhány óvodás játékból püfölné egymást. Ráadásul a címszereplő jóformán nem is szerepel a filmben, Winnetout jó, ha összesen 15 percig láthatjuk.

Na, de azért a Winnetou nem olyan rossz film. A pozitívumok táborát erősítik a színészi játékok, ugyanis Lex Barker, Pierre Brice és Mario Adorf is láthatóan nagyon élvezik, hogy lehetőséget kaptak a filmben való játékra. Panasz egyikükre sem lehet, mindhárman rendesen odateszik magukat. Különösen igaz ez Lex Barkerre, akinek a karaktere is nagyon szimpatikus. És ha már itt tartunk, a figurák is jó pontot érdemelnek, ugyanis eléggé egyediek, ráadásul a színészválasztások is tökéletesek. El sem tudnék jobb fő gonoszt képzelni ebbe a filmbe Mario Adorfnál, aki tökéletesen mutat a negatív fényben tipikus gengszter - fejével.

Technikai oldalról mindenképpen ki kell emelnem a fényképezést, ami gyönyörű szép, igazi western - stílus, továbbá a zene is nagyon hangulatos és eredeti.

A Winnetout egyszer mindenképp érdemes megnézni, leginkább rossz időben, délután, mikor nincs más programlehetőség. Ilyen időszakokra jó kikapcsolódás.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr773396104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.11.19. 21:37:11

Nagyon-nagyon imádtam gyerekkoromban filmben és könyvben is. Nem tudom viszont, hogy ennyi év után milyen véleménnyel lennék róla, főleg, hogy szerinted gyerekes :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.11.20. 11:17:15

@Dr.Jones: Inkább olyan mosolyogtatóan gyerekes, nem pedig a kifejezés rossz értelmében.
süti beállítások módosítása