Movie Tank

Fertőzés

2011. október 15. - Sparrow

Sziasztok!

Steven Soderbergh vállalkozott arra, hogy idén összerak egy jó vírusos filmet, minél több sztárral a fontosabb szerepekben, végül is ez is hoz majd pár dollárt. Hogy a jónak tervezett filmből mi sült ki, arról lehetne vitázni. Összességében valóban nem rossz a produkció, de egyvalami teljesen taccsra vágja. De erről majd később.

Ismeretlen eredetű, gyilkos vírus tűnik fel, és kíméletlenül elkezd végigsöpörni a világon. Az első vírushordozó egy nő, Beth Emhoff ( Gwyneth Paltrow ), aki a távol - keletről hazatérve behozza a vírust Amerikába, majd egy nap múlva meg is hal. Innentől pedig elkezdődik a Fertőzés.jpgmegszámlálhatatlan szálon futó történet. Nyomon követhetünk egy szabadúszó bloggert ( Jude Law ), két, külön történeti szálon kalandozó egészségügyi dolgozót ( Marion Cotillard, Kate Winslet ), egy vírusügyi fejest ( Laurence Fishburne ), és Beth férjét ( Matt Damon ), aki kislányát próbálja megmenteni, ugyanis saját magáról hamar kiderül, hogy immunis.

Ami pedig taccsra vágja a filmet, az a rengeteg történeti szál a rengeteg híres színésszel, akik közt nem egy olyan van, akinek a szála fölöslegessé válik, a többi cselekmény annyira elnyomja. Kate Winslet és Marion Cotillard például teljesen fölöslegesen szerepelnek a filmben. Ezt annak ellenére mondom, hogy utóbbi nagyon jól alakít. Matt Damon nagyon gyenge és súlytalan, mint mindig ( kivéve a Dogmát ). Akikre viszont semmi panasz nem lehet az Laurence Fishburne, és - bár ezen én is meglepődtem - Jude Law, akik mindketten igazán fantasztikus játékot nyújtanak, és a lehető legjobban beleélik magukat a szerepeikbe, különösen Jude Law. Fishburnenek inkább a karaktere sikerült jól. Nevezhetjük sablonosnak is, de én felvéltem fedezni benne valami nagyon szimpatikusat, ami egyedivé teszi a figurát. A jó öreg Morpheusnak pedig sétagalopp volt eljátszani a karaktert.

A történet nem rossz, de a rengeteg külön futó szál egyáltalán nem tesz jót az összképnek. A mellékesebb szálakban szereplő, amúgy tehetséges színészek nem tudnak érvényesülni, a cselekmény pedig lapossá és érdektelenné válik ezeken a szálakon. Gwyneth Paltrow szerződtetése pedig fölösleges pénzkidobás volt, hiszen a színésznő karaktere öt perc után meghal, és később csak egy - két flashbackben látjuk. És ez nagyon érzékelhető a filmen: A sok híres színész csak azért kellett, hogy a plakátra ráírhassák a nevüket, ezzel még több nézőt csábítva a mozikba. És ez a minőség rovására ment, ami nagyon idegesítő. Ami viszont tetszett, hogy a pánik és a kilátástalanság eluralkodását nagyon jól sikerült bemutatni, éreztem is a nyomasztó hatást.

A zene jó, többször kapunk nagyon színvonalasan összeállított montázsokat, például a film elején a vírus terjedésének kezdetéről. A zene - kép összhang nagyon jól működik, és ez nagy pozitívum.

Lehetett volna kiemelkedően jó film is a Fertőzés, de a rengeteg történeti szál és elnyomott híres sztár taccsra vágja az összképet. Azért egy megnézést megér, bár nem feltétlenül moziban.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr953305117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2011.10.15. 16:21:01

az egy megnézést lehet tényleg megéri, de többet nem nézek ki belőle :) jó cikk :)

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.10.17. 21:30:54

Nagyon egyetértünk, kb. ugyanezeket írtam én is :) Mondjuk én a nyomasztó hatásból nem éreztem semmit, és konkrétan végigásítoztam a filmet :D

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.10.17. 21:46:22

@Dr.Jones: Elég jól érzékeltették a pánik eluralkodását szerintem.
süti beállítások módosítása