Movie Tank

28 héttel később

2011. szeptember 23. - Sparrow

Sziasztok!

Több, mint fél éve írtam Danny Boyle kiemelkedő zombifilmjéről, a 28 nappal későbbről. Épp ideje volt már, hogy megnézzem a második felvonást, mely már hetekben méri az időt. Boyle ennél a produkciónál csak mint executive producer működött közre, és ez sajnos meg is látszik a végeredményen. Ugyanis a 28 héttel később egy kifejezetten rossz film.

A történet Londonban játszódik 28 héttel azután, hogy a zombi kór látszólag eltűnt. A várost az amerikai hadsereg felügyeli, megkezdődik az újjáépítés, és kisebb csoportokban elkezdik visszaköltöztetni a lakókat is, akik az úgynevezett biztonsági zónában telepedhetnek le, kifogástalan körülmények közé. A béke azonban felborul, mikor előkerül egy túlélő ( Catherine McCormack ), aki fertőzött a vírustól, viszont a tünetek nem mutatkoznak rajta, magyarul nem változik zombivá. A véréből így akár ellenszert is előlehetne állítani. Csakhogy a nő továbbadja a fertőzést a férjének, mikor csókolóznak, így a zombi kórság újra elszabadul, a katonáknak pedig drasztikus lépéseket kell tenniük, ha megakarják állítani.

A 28 nappal később egy olyan film, aminek teljesen fölösleges volt folytatást csinálni. A forgatókönyv a közelében sincs Alex Garland munkájának. Semmi fantázia, semmi ötlet nincs benne. A filmről süt, hogy az alkotóknak mennyire nem volt ihletük. A karakterek nincsenek jól kidolgozva, elhanyagoltak. A szövegkönyv jelentéktelen.

Színészi játékok terén se mutat fel sokat a film, de azért néhány nevet ki kell emelni. Ugyanis szerepel a filmben Jeremy Renner, aki nagyon jól hozza az amúgy sablonkarakterét. Rose Byrnet is megemlíthetjük, aki nagy dolgokat ugyan nem csinál, de szépen helyt áll. A többi színész viszont nagyon súlytalan.

A 28 héttel később legnagyobb negatívuma a teljesen önkényes és hiábavaló brutalitás. Amíg Boyle rendezésében ez teljesen másképp volt tálalva, és egy nagyon jó történet volt beépítve a horror mögé, addig itt csak az a lényeg, hogy minél brutálisabb és megbotránkoztatóbb módon haljanak meg az emberek. Kifejezetten ízléstelen és hülye ötletnek tartom, hogy a katonák, az amerikai hadsereg, mikor a zombik elszabadulnak, annyit tesznek csupán, hogy halomra lőnek mindenkit, még azt is, aki egészséges. Több, mint fél év alatt ennyi óvintézkedést és veszélyelhárítást tudtak megtervezni. Hát gratulálok!

Viszont találunk a filmben egy óriási pozitívumot. Ez pedig nem más, mint John Murphy zenéje. Egyszerűen lélegzetelállítóan fantasztikus dallamokat hallgathatunk, amik fokozzák a hangulatot, és valamelyest kiemelik a filmet a pöcegödör legaljáról. Ráadásul rengetegszer csendül fel a zene, szóval a film ezen elemére nem panaszkodhatunk.

Összességében viszont a 28 héttel később nagyon nem jó film, és Boyle - kis túlzással - mesterműve után hatalmas csalódás.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr193251684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.09.24. 23:35:45

Hát... Szerintem azért jobb mint az első mert, nekem pont az tetszett benne hogy hihetetlenül brutális és félelmetes élményt nyújtott. Az elsőn meg elaludtam ami egy horror-thriller-en elég rossznak számít. Szóval ezért. De szerintem egyik se egy nagy film...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.10.03. 18:11:06

Az első rész nagyon jó horror volt, míg a folytatás nekem egyáltalán nem tetszett. Több marhaságot is sikerült belezsúfolni, amelyekre már nem emlékszem, de én meg nem nézem megint, hogy példát hozzak:D
süti beállítások módosítása