Movie Tank

Hatodik érzék

2011. szeptember 01. - Sparrow

Sziasztok!

M. Night Shyamalan máig leghíresebb, legnépszerűbb munkája a Hatodik érzék című thriller, melytől ugyan többet vártam, sőt még a csattanót is előre lelőtték előttem, de azért így is kellemes élmény volt.

Dr. Malcolm Crowe ( Bruce Willis ) kitüntetett gyermekpszichológus, de miután egyik korábbi páciense, az egyetlen akit nem tudott meggyógyítani ( Donnie Wahlberg ), betör hozzá és lelövi, Malcolm eltávolodik a feleségétől, és szinte nem is szólnak egymáshoz. Malcolm új páciense Cole ( Haley Joel Osment ), aki kezdetben nem akarja elárulni a pszichológusnak, hogy mi bántja. Malcolm annyit tud meg róla, hogy nagyon fél. Ám miután a férfinek sikerül Cole bizalmába férkőznie, a kisfiú sokkolja őt kijelentésével, miszerint halottakat lát.

Az biztos, hogy a Hatodik érzék nagyon népszerű film. Az, hogy még csak most láttam, annak köszönhető, hogy már tudtam a filmvégi fordulatot, és így valahogy sokáig nem volt kedvem megnézni. De mivel készülőben van a Top10 legfélelmetesebb film listám, muszáj volt beiktatnom. Ezt utólag nem is bánom, hiszen egy rendkívül okos, jól megírt történettel van dolgunk, és legalább már azt is tudom, hogy egyik kedvenc sorozatom, a Szellemekkel suttogó, honnan szerzett ihletet. Jól felépített cselekménye van a filmnek, ami időnként talán kicsit unalmas lehet, de azért többnyire érdekes. Az a felvetés, hogy a halottak valójában nem is tudnak róla, hogy már nem élnek, és csak azt látják, amit látni akarnak, nagyon sok gondolkodásra adhat okot, és ha valaki megnézi ezt a filmet egy pillanatig biztos elgondolkozik azon, hogy milyen durva lenne, ha holnap kiderülne, hogy már meghalt, csak nem tudott róla. Ez azért egyben ijesztő is, és ezt a film nagyon jól érzékelteti. Az emberek eleve nagyon sokat foglalkoznak a halállal, és azzal, hogy van e utána valami. A film ezt tekintve biztató, hiszen az élettől szinte egyáltalán nem különböző halál utáni világról szól. A filmvégi csattanó nagyon ötletes, jól kivitelezett, de szerintem, ha nem tudom, akkor is idő előtt kitalálom.

Bruce Willis remek színészi teljesítményt nyújt, és a karaktere is egész jól megvan írva. A színész arcjátéka időnként ugyan nincs a toppon, de többnyire nagyon jól játszik. Haley Joel Osment meglepően jó Cole szerepében, pedig egy elég komplikált karakterről beszélünk. Gondoljatok csak bele, hogy tíz évesek vagytok, és mindenhol halott embereket láttok, szétloccsant aggyal, szétégett testtel, vagy éppen felakasztva. Nem igazán nevezném ezt az életet a boldog gyermekkor modelljének.

A film zenéje eszméletlenül jó. A főcímzene nagyon sejtelmes, igazán misztikus hangulata van. A félelmetes jeleneteknél is rengeteget dob az összhatáson az egyre hangosabban zúgó, sípoló hang, vagy hát nevezzük zenének. A félelemfaktor ritkán emelkedik, de amikor igen, akkor elég magasra. Több félelmetes jelenettel egy igazán fosatós filmet lehetett volna összerakni. A film ősszel játszódik, nem véletlenül, hiszen ezt az évszakot nevezhetjük a halál, az elmúlás szimbólumának is. Ebből következően a képi világ elég szürke, és mélabús hatást kelt a nézőben.

A Hatodik érzék lehetett volna sokkal jobb is, de ha az ember figyel, nagyon sok filmes értéket fedezhet fel benne. És azért végülis szórakozásnak sem utolsó.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr493195350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sh1mmy 2011.09.01. 18:08:19

Úh, szívás hogy tudtad a csattanót :/

Én amikor leültem megnézni, semmit nem tudtam róla csak tetszett a címe.
Nem tudtam hogy lesz csattanó, és a végén tátott szájjal néztem, nem a legjobb csattanó amit valaha láttam, de ennél esett le a legjobban az állam.
Amúgy jó írás.
süti beállítások módosítása