Movie Tank

Sci - fi - hétvége: TRON avagy a számítógép lázadása

2011. június 05. - Sparrow

Sziasztok!

A második tematikus hétvége Steven Lisberger 1982 - es sci - fijével, a TRON avagy a számítógép lázadásával folytatódik.

https://m.blog.hu/mo/movietank/image/tron_1982_movie_poster_01.jpgEz a film rendkívül merész dologra vállalkozott. Megeleveníti a számítógépes programokat és rendszereket. Egy külön világként mutatja be a film cselekményét mozgató komputer rendszert, a benne működő programokat pedig emberekként. Főhősünk Kevin Flynn ( Jeff Bridges ) programozó, aki több népszerű videojátékot írt már. Azonban munkáit ellopta tőle vetélytársa, Ed Dillinger ( David Warner ), aki azóta egy hatalmas komputer cég vezérigazgatójává nőtte ki magát. Flynn régi sérelmei óta próbálkozik bejutni a rendszerbe, hogy bizonyítékot szerezzen Dillinger bűntettére. Azonban a mesterkomputer hihetetlen intelligenciára tett szert az évek folyamán, szinte teljesen önállóan gondolkodik. Mikor Flynn a cég épületében belép a rendszerbe, a mesterkomputer a játék arénába száműzi, azaz Flynnből egy programot csinál. Miután Flynn bekerül a rendszerbe, egy másik program, TRON segítségével megszöknek a játék arénából, hogy belülről semmisítsék meg a mesterkomputert.

A történet jól megvan írva az ötletes játékprogramokkal. Egyetlen nagy hibája, hogy sokszor másolja a Csillagok háborúját, ami elég zavaró. A szövegkönyv egész jó, tartalmaz néhány vicces beszólást. Karakterek tekintetében csak Flynnt tudom kiemelni, aki egy vicces, laza srác. Könnyű vele szimpatizálni. Jeff Bridges játéka hibátlan.

A film legnagyobb pozitívuma az elképesztően kreatív látvány. Le a kalappal a készítők előtt. Ennyire ötletesen megoldani egy látványvilágot. Ilyet még nem láttam. A számítógéprendszerben zajló eseményeket fekete - fehérben vették fel, majd CGI - vel megalkották a pazar, fényárban úszó, lenyűgöző világot.

Wendy Carlos zenéje nagyon jó. Hosszabb ideig a stáblista alatt hallgathatjuk.

A TRON avagy a számítógép lázadását példátlanul kreatív látványa teszi alap sci - fivé. Mindenképpen ajánlom, a sci - fi rajongóknak különösen.

Köszönöm, hogy elolvastátok! A Sci - fi - hétvége hamarosan folytatódik!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr702959035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása