Movie Tank

Gran Torino

2011. május 07. - Sparrow

Sziasztok!

Régóta szemeztem már Clint Eastwood 2008 - as Gran Torinojával. A végső lökést Power írása adta meg.

grantorino1.jpgWalt Kowalski ( Clint Eastwood ) háborús veterán magára marad, miután felesége meghal. Gyerekei, de főleg unokái csak arra várnak, hogy meghaljon vagy elköltözzön és így a háza és 1972 - es Gran Torino autója hozzájuk kerüljön. Magányosan él kutyájával egy kertvárosi házban. Egészen addig, amíg a szomszédjába nem költözik a fiatal Tao ( Bee Vang ) a családjával. Az idős Walt túlságosan is erős amerikai szellemben élte eddigi életét, ahhoz, hogy jó szemmel nézze a szomszédjában élő ázsiai családot. Igazából semmiért sem rajong, ami nem amerikai, és egy kicsit rasszista is. Tao nővére, Sue ( Ahney Her ) nyitni kezd Walt felé, és hamarosan az öreg veterán is megkedveli a családot. A fiatal Taoval egy idő után már komoly barátságot ápol. Ám az ázsiai család körül legyeskedik egy szintén ázsiai banda, akik beakarják szervezni Taot maguk közé. A dolog egyre jobban elmérgesedik, és Walt ezt már nem nézheti ölbe tett kézzel.

Ez a film dráma. És a legnagyobb hiányossága ezen a téren van, ugyanis sokkal drámaibbnak kéne lennie. A film fináléja az is, az odáig vezető cselekmény viszont egyáltalán nem. Így a film vége kicsit kilóg a többi jelenet közül.

De félreértés ne essék, a Gran Torino ettől még egy igazán jó film. És szerintem mondanom sem kell, hogy ennek mi a legfőbb oka. Hát az, hogy Anna Faris cameozik... Na jó, csak vicceltem.:D A legnagyobb pozitívum természetesen Clint Eastwood, aki ugye a film rendezője is. Walt Kowalski karaktere tökéletes. Egy igazán magának való ember, akinek mindenkihez van egy, vagy inkább több csípős megjegyzése. Össze se tudom számolni, hány embert oltott szét a filmben ( ezeken a jeleneteken hangosan röhögtem, mert marha jó a szövegkönyv ). Clint Eastwood bizonyítja a szerepben, hogy miért is legendás színész. Az alakítása szinte tökéletes. Néha ugyan túljátssza a szerepét, de ez csak egyszer - kétszer fordul elő. A többi színész nem nyújt igazán maradandót. Ahney Her, inkább mint jelenség szimpatikus, bár azért az alakítása sem rossz. Bee Vang is egy erős közepes alakítást nyújt, de azért próbálja tartani a lépést Eastwooddal. Walt családjának női tagjai viszont kifejezetten irritálóak. Igaz, hogy a karakterek meg is kívánják ezt, de a két igen pocsék színésznő ripacskodását fájdalom nézni.

A stáblistát érdemes végignézni, ugyanis az alatta szóló Gran Torino című dal nagyon hangulatos és méltó lezárása a filmnek.

A Gran Torinot nem ajánlom a fajsúlyos drámák kedvelőinek, sokkal inkább Clint Eastwood rajongóinak, és azoknak, akik kíváncsiak rá, hogy a színészlegenda hogyan olt szarrá mindenkit két óra alatt.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr742884818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.05.07. 13:46:52

Ajajj, ezt a filmet is pótolnom kell. Már hosszú ideje tervezgetem ezt is. Tulajdonképpen nem értem, hogy eddig miért nem néztem meg, pedig Clint Eastwood-tól a Millió dolláros bébi nagyon tetszett, és ugye az is az egyik újabb filmje.
Az írás végül is jó, de gondolom nem az kapja meg az embereket ebben a filmben, hogy a színészlegenda szarrá oltja a szomszédait :D Clint Eastwood azért szerintem ennél mélyebb !

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.05.07. 14:54:48

@Bruse: Persze, de a csipkelődős szövegei is nagy pozitívumai a filmnek.:D

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.05.07. 15:55:58

@Sparrow: Majd ha megnéztem akkor egyetértek :) egyenlőre csak nem vonom kétségbe :D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.05.07. 19:17:47

@Sparrow: Úgy látszik Mr. Eastwood szeret magára ilyen karaktereket adni, ugyanis a Millió dolláros bébiben is ilyen.

Sh1mmy 2011.05.07. 20:32:39

Ez nem arról szól hogy Eastwood szétolt mindenkit, az csak egy dolog, és a legfontosabbat hagytad ki az írásból, a hatalmas mondanivalót, és ez részben ettől lett egy kiváló dráma.

Nem hiányosság hogy kevésbé drámai jelenetek találhatóak benne, mert ez a film alapból nem erre akart hajtani, te kaptál mást mint amire számítottál.

Ez pont így volt kerek egész.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.05.07. 22:28:01

@Sh1mmy: Igazán mély mondanivalót nem tudtam kihámozni a filmből, ezért nem is írtam ilyesmiről. Nem mondanám, hogy drámaibbra számítottam, bár titkon azért reménykedtem benne.
Nálam a hatalmas mondanivaló az, ami példának okáért Darren Arronofsky filmjeit jellemzi. Vagy megtudnám még említeni a Hét életet és A boldogság nyomábant, amiknek szintén óriási a mondanivalója. Vagy, ha már itt tartunk, megemlíteném A remény rabjait, amiről hamarosan írok is.

Sh1mmy 2011.05.08. 05:40:14

"Igazán mély mondanivalót nem tudtam kihámozni a filmből" Akkor nem tudom te melyik filmet nézted. :D

Egy biztos, hogy itt nincs szájbarágás.

Akkor azzal kezdeném hogy bemutatja, hogy rasszizmus milyen ostoba dolog lehet, nem kell előre általánosítani hogy: "néddamá, má megint a hülye bevándorló ázsiai család!" <- És ezt egy olyan népről gondolta, akikről nem is sejtette volna, hogy az alternatív családja lesz.

Tulajdonképpen ahogy sorra húzza ki a csávából a Hmong család tagjait, meg kedvelik ezáltal befogadóképesebbek lesznek vele, sőt meg is hálálják, szívesen vendégül látják.
És így betudja pótolni azt, ami kimaradt az öregkorából: Egy igazi szerető családot. Erre tökéletes példa Thao Vang Lor, akivel úgy bánik mintha a saját gyereke lenne. Meg tanítja fontos dolgokra, munkát szerez neki. És itt jön az összetartozást megerősítő befejezés.

Összegezve nagyon erős kép a fontos családi értékekről, a rasszizmus ostobaságáról, az összefogásról. És hogy még egy ilyen ember is tud szeretni, mint Walt Kowalski, akármennyire nem akarja kimutatni.

Off: Várom a Remény rabjai kritikádat. ;)

Sh1mmy 2011.05.08. 05:41:07

Bocs, sok a szóismétlés de hullafáradtan írtam. ;)

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.05.08. 09:09:03

@Sh1mmy: Respect ! :D

A remény rabjait amúgy én is várom...szerintem főleg áradozás lesz az írásból, de tényleg egy jó film. Habár jócskán túlértékelt.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.05.08. 15:13:47

Eastwood papa megmutatta...
Igazság szerint egy helyen tudnék belekötni, méghozzá ott, mikor átmennek hozzá a szomszédok hálálkodni, az meg elkezd megenyhülni. Holott azt várná az ember, hogy elaknásítja inkább a gyepét és lövészárkot ás:)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.05.08. 15:29:13

@koimbra: Igen, ez nekem is furcsa volt egy kicsit.:D

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2011.05.08. 16:34:14

Jó kis írás lett, a reklámot pedig külön köszönöm! :)
süti beállítások módosítása