Movie Tank

16 utca

2011. május 04. - Sparrow

Sziasztok!

Ha azt mondom, hogy Bruce Willis, először mindenkinek a kőkemény zsaru, John McClane jut eszébe. De Mr. Willis nem csak ilyen karaktereket szokott ám játszani. Jelen írás alanyában, a 16 utcában például egy kiégett, alkoholista, depressziós rendőrt alakít. Na lássuk!

http://images.moviecollector.net/large/4a/4a_d_83100_0_16Blocks.jpgFőhősünk, Jack Mosley ( Bruce Willis ) nyomozó egyik másnapos napról a másikra él egyre sötétebb hangulatú életében. Egyik nap már éppen haza indul a kapitányságról, amikor a főnöke megbízza egy egyszerűnek tűnő feladattal. El kell szállítania a 16 utcányira lévő bíróságra egy tanút, Eddie Bunkert ( Mos Def ), akinek két órán belül a tárgyaláson kell lennie. Csakhogy hamarosan kiderül, hogy Eddie egy rendőr ellen tanúskodna, ami ha megtörténik hat másik rendőr is belebukik piszkos ügyeik miatt. Jack válaszút elé érkezik, és végül a srác védelme mellett dönt. Ekkor kezdődik a versenyfutás saját kollégáival és az idővel.

Bruce Willis ezt a karaktert is jól hozza, bár néha kicsit túljátssza. Mos Def kifejezetten irritáló. Eredeti nyelven néztem a filmet, és a csávónak valami eszméletlen idegesítő hangja van. Jack és Eddie fő - üldőzőjét, és Jack egykori társát, Franket David Morse játssza. Az ő alakítása a legjobb a szereplők közül. David Zayas is feltűnik az egyik üldöző szerepében, de komolyabban nem kavar sok vizet. Karakterek tekintetében természetesen Jack Mosley a legjobban megírt figura. Az ő esetében egy nagyon gyorsan lezajló, radikális karakterfejlődést láthatunk, ami mégsem tűnik természetellenesnek.

Maga a forgatókönyv lehetett volna jobb, főleg az akciók terén. Sokkal pörgősebb, rohanósabb filmet vártam. De az akció hiányát mindenképpen pótolja a mondanivaló, ami a rendőri korrupció súlyosságát, és egyre növekvő mélységét hangsúlyozza ki. A film vége felé van egy megdöbbentő fordulat, ami nekem nagyon tetszett. 

Ötletes képi, és operatőri megoldásokból főleg az első akciójelenetnél kapunk sokat. Ha ezt később is felhasználják az összkép is sokkal jobb lenne. A zenéket nagyon hiányoltam. Semmi maradandó, fülbemászó dallam nincs a filmben, ezt sajnálom.

Összességében a 16 utca egy jó film. Akinek épp nincs hangulata a pörgős, kétórás akcióorgiákhoz, de szeretne egy kicsit gondolkodni, annak ez a film tökéletes választás.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr22877623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása