Movie Tank

Száll a kakukk fészkére

2011. február 13. - Sparrow

Sziasztok!

Jack Nicholsonnal kapcsolatban én elég érdekes állásponton vagyok. Ugyanis nem ő a kedvenc színészem, hanem Jim Carrey. De mégis Nicholsont tartom a világon a legnagyobb színésznek. És ezt már teljes magabiztossággal jelenthetem ki, mert nemrég volt szerencsém megnézni a Száll a kakukk fészkére című, 1975 - ös filmet. A film Ken Kesey regényéből készült.

http://panicdots.com/wp-content/uploads/2010/03/One_Flew_Over_The_Cuckoos_Nest.jpgFőhősünk Patrick McMurphy ( Jack Nicholson ), aki megjátssza, hogy elmebeteg, így elkerüli a börtönt. Helyette egy elmegyógyintézetbe zárják, hogy megvizsgálják, valóban beteg e vagy csak tetteti. McMurphy természetesen csak tettet, és elmegyógyintézet - beli tartózkodása során megismerkedik a többi pácienssel. Egyre jobb kapcsolatot alakít ki velük. Igyekszik a napjaikat színesebbé tenni, ennek érdekében többször is megszegik az intézet szabályzatát. Egyszer a személyzet tagjaival is összeverekednek, és ez vonja maga után a legsúlyosabb következményeket, ugyanis büntetésképpen elektrosokkot kapnak.

Kezdem a színészi játékokkal. Jack Nicholson (mint mindig ) óriásit alakít. Meg is kapta érte az Oscar - szobrot, ugyanis '75 - ben még igazságosan ítélt az Akadémia. A film összesen öt szobrot gyűjtött be. Nicholson mellett díjazták Milos Forman rendezőt, aki szintén megérdemelte az elismerést. A legjobb adaptál forgatókönyvért járó díjat és nem mellékesen a legjobb filmnek járót is bezsebelte. Ezeken kívül Louise Fletcher megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat Mildred Ratched nővér megformálásáért. Ez utóbbi az egyetlen az öt közül, amivel nem értek egyet. Ugyanis már eleve a karakter is unszimpatikus és gusztustalan, a színésznő még rápakolt egy lapáttal. Igazából lószart se csinált az egész film alatt csak marha komor, gyilkos tekintettel bámult. Már - már vetekedett Steven Seagallal. De a rossz színészi alakítások tárháza vele ki is merült. Akiket még dicsérni kell, azok az elmebetegek. Főleg a karaktereik. Mindegyik akkora egyéniség volt, amit ritkán látni, és a megformálásuk is nagyon jól sikerült minden esetben. Nemrég olvastam, hogy a filmet a színészek mellett igazi elmegyógyintézeti páciensekkel vették fel egy működő elmegyógyintézetben. Ezt én érdekes és jó ötletnek tartom, ugyanis a film valósághűségét mindenképp segítette.

A film története és mondanivalója is a helyén van. Hihetetlen, milyen jól érzékelteti a film, hogy az elmebeteg pácienseknél sokkal őrültebb az a világ, amiben élünk. A páciensek mind szimpatikusak és szerethetőek, míg a személyzet ( különösen a fentebb emlegetett nővér ) rendkívül irritáló és dühítő.

A Száll a kakukk fészkére című film egy mestermunka, melyben Jack Nicholson óriásit alakít. Mindenképpen látnia kell ezt annak, aki filmrajongónak tartja magát.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr902657563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása