Movie Tank

Hős6os (2014)

2015. január 05. - Sparrow

A Disney ideje lejárt. Az utóbbi években az egykor klasszikusok sorát termelő animációs stúdió által produkált tűrhető, de igazán jónak semmiképpen sem nevezhető produkciókat elnézve legalábbis nem tudunk mást mondani. A Volt feledhető hülyeség volt, a Rontó Ralph sem képviselt nagy eresztést, a Jégvarázs pedig belefulladt a klisékbe. Már épp kezdtem volna feladni minden reményt, és beletemetkezni Az oroszlánkirályba, és társaiba, amikor kiderült, hogy elég egy Marvel-alapvetést hozzátenni a programhoz, és a gép máris jobban működik. Nincsen rá jobb szó...

A Hős6os k*rva jó lett!

bighero6.jpg

Hiro 13 éves, koravén zsenigyerek, aki már a gimnáziumot is elvégezte. A San Francisco és Tokió keverékeként létrejövő, fiktív nagyvárosban élve saját maga tervezte robotját nevezi be illegális küzdelmekbe. Szintén jó eszű, ámde képességeit egyetemen kamatoztató bátyja megelégeli Hiro időpazarló tevékenységét, ezért elviszi őt antiszociális kockákból álló kutatócsoportjába, ami kis idő múlva a kissrác számára is vonzóvá válik. Miután Hiro megismerkedik bátyja egészségügyi robotjával, a meglehetősen szórakoztató Baymaxszel, benevez az egyetem kutatási kiállítására, ahol találmányával lenyűgözi a fejeseket. Minden szépnek és jónak tűnik, ám ekkor egy szörnyű tragédia nem várt fordulatot hoz a fiú életében.

A könnyed, laza felépítésű alapvetés a játékidő első szakaszában színvonalas, ámde maradandónak nemigen nevezhető szórakozást ígér. Ez azonban csak a zseniális fokozatossággal felépített cselekményvezetés kiindulópontja. A szkript jelenetről jelenetre gazdagítja a történetet, nem nyugszik, amíg ki nem teljesíti ezt a végtelenül érdekes, magával ragadó, és igencsak kreatív koktélt, amelyben a nagyszerűen eltalált poénok, és a meghökkentően erőteljes drámai csúcspontok olyan profizmussal egészítik ki egymást, amit egyáltalán nem vár a Disney közelmúltbeli alkotásait ismerő befogadó a produkciótól. Sokkal inkább a Pixar műveire jellemző ez a lehengerlő sokrétűség, ez a részletgazdag, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató energia. 

big-hero-6-3.jpg

A kezdetben szinte már zavaró mértékben tudománycentrikus sztori a játékidőben való előrehaladás során csillagos ötös tálalással bíró, és kicsit sem túl szentimentális érzelmekkel töltődik fel, miközben a pazarul szintezett, dinamikusan áramló cselekményvezetés ügyes fordulatokkal operálva teszi teljessé a képet. A főhős Hiro gyerekszereplő, akinek koravén zsenialitását végig ügyesen használja ki a szkript, ámde úgy, hogy közben egy pillanatig sem feledkezik meg arról, hogy minden rendkívüli képessége ellenére ez a karakter mégiscsak egy kisfiú, így a kamaszkori mentalitás is kellő mértékű teret kap a filmben. Baymax elsőosztályúan megírt figura, akiben a komikusi és az érzelmes vonal tankönyvbeillő hitelességgel egyesül.  

bighero6-2.jpg

Az animáció elképesztően gyönyörű a Hős6osban. A karakterek kidolgozása igazán ügyes animátori munkára vall, hiszen minden egyes szereplő esetében sikerül maximálisan kihangsúlyozni az egyedi külső és belső vonásokat. A karakterek részletgazdagon megtervezett, hiteles, szép színvilággal gazdagított környezetben kalandoznak. Don Hall és Chris Williams rendezők minden elvárást felülmúlva komponálják meg a produkciót. A direktorpáros hihetetlenül kreatív, és nagyon hatásos megoldásokhoz nyúl a film során, az uraknak mindig van valami trükk a tarsolyukban, amivel alaposan feltudják dobni az amúgy is magas színvonalon égő jelenetek hatásfokát.

A Hős6os az egyik legjobb 3D-s animációs film, amit valaha csináltak! Túlzás nélkül emlegethetjük egy lapon a Pixar legjobb műveivel, és az Így neveld a sárkányodat-filmekkel. 10/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr587033419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2015.01.05. 15:29:22

Ennyire nem voltam azért elájulva tőle. Számomra sablonos volt, kiszámítható és bugyuta. A végén összeálló csapat kicsit a Power Rangers emlékeit idézte fel, főleg az idétlen színes jelmezeiben és bájosan bárgyú megnyilvánulásaikkal.

Ennél többet vártam.

Értékelés: 5/10.

JanDítě 2015.01.05. 21:46:05

kíváncsi vagyok rá nagyon bár kezd herótom lenni a marvel cuccoktól, DE hogy Rontó Ralph nem nagy eresztés????úgy gondolom hogy a 30-40-es korosztály akik még játéktermekbe jártak street fighterezni vagy segán játszottak sonicot egy gyerekkori álom vált valóra Ralphal.messze az egyik legötletesebb és legélvezhetőbb animáció

ThePretender 2015.01.06. 05:48:31

Na, ez jónak néz ki. Nekem mondjuk a Rontó Ralph is tetszett, bár a végén kicsit sablonos lett, de ötlet és kreativitás az volt benne dögivel.

mojoking77 2015.01.11. 12:49:58

A Ronto Ralph egy borzasztoan alulertekelt alkotas, legalabb is szerintem.
Az a baj, hogy az utobb iidoben azok a filmek, amiket minden kritikus agyosztarolt (Gravitacio, American Hustler, Interstellar) filmeposzok nekem messze nem durrantak akkorat.
Szerintem varok vele egy kicsit mielott ezt megneznem.
Az utolso mondatodon mosolygok egy kicsit. Lehet egy lapon emliteni a csucs Pixar filmekkel, de azert tudjuk, hogy felettuk is van egy szintje az animacios filmeknek (Wall E, Toy Story) ami meg azert csak Disney :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2015.01.11. 13:35:17

@mojoking77: A Wall-E és a Toy Story Pixar filmek.

mojoking77 2015.01.11. 16:58:44

@Sparrow: Ami egyben Disney is.
Bar belegondolva igaz.

Troppauer_Hümér 2015.01.11. 18:53:43

10/8.

Kurva jó, de a vége csak annak jön be, aki nagykanállal eszi a Vasember-filmeket, túl sok a hihetetlen akció. Nekem addig jött be, amíg Baymax esendőbb volt.
Fiamnak maximálisan tetszett.
süti beállítások módosítása