Movie Tank

Jóbarátok (1994-2004)

2014. május 02. - Sparrow

Tíz évvel ezelőtt fejeződött be minden idők legnagyszerűbb sitcom sorozata, a Jóbarátok. David Crane és Marta Kauffman televíziótörténeti mérföldkövet tett le az asztalra a hat barát humoros viszontagságait bemutató széria létrehozásával. Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler, és Ross tíz évadot megélt históriája a tévés helyzetkomédia műfajának magasiskoláját prezentálja minden egyes epizód minden egyes percében. Egy rém rendes család ide, Így jártam anyátokkal oda, akár esik, akár fúj, a Jóbarátok a kategória koronázatlan királya!

Az írás természetesen spoileres.

friends.jpg

A csoda elsősorban a karakterekben rejlik. Hat, igencsak kisarkított jellemrajzzal rendelkező figurát követhetünk nyomon epizódról epizódra. Rachel a ribancos beütésű, elkényeztetett "kislány", Monica a maximalista, kényszeres, kissé erőszakos szakácsnő, Phoebe a lökött lázadó, aki ellentmond bárminemű társadalmi normának, Joey a szerethetően buta színész, Chandler a jópofa balek, Ross pedig a tanult, de kissé szerencsétlen fickó. Azért olyan nagyszerűek a karakterek, mert egyikükhöz sem tudjuk teljes mértékben hasonlítani magunkat, de mégis mindannyiukban vannak olyan vonások, amiket saját személyiségünkben is felismerhetünk. Mind a hat főszereplőt a hétköznapi emberek általános tulajdonságaiból gyúrták össze az alkotók, mindennemű sallang és giccs nélkül. Ettől lesznek hihetetlenül emberközeliek. A történet előrehaladásával egyre inkább kezdi azt érezni a néző, hogy, legalábbis arra az időre, amíg belemerül a cselekménybe, ő maga is tagja ennek a fantasztikus baráti társaságnak. Nem csoda, hogy világszerte emberek milliói őrzik azóta is szívük kiemelt csücskében ezeket, a rohanó mindennapok világába minden bajt feledtető húsz perceket hozó alakokat.

Persze, a karakterfejlődés is fontos szempont. A karakterek nem egy helyben toporognak, a velük történő események nem múlnak el nyomtalanul, hanem alakítják hőseink életét, gondolkodásmódját, jellemét. A legfontosabb ilyetén szál természetesen Rachel változása, aki hisztis kis picsából talpraesett, felnőtt nővé érik. Az alkotók nagy aduásza volt Monica és Chandler összeboronálása, hiszen ők sosem álltak túl közel egymáshoz, aztán egyszer csak, egy gyakorlatilag véletlen baleset következtében mégis összejönnek. Ez a húzás nem csak hogy elképesztő módon felpezsdítette a cselekmény légkörét, hanem ráadásképpen még hatalmas bátorságról is tanúskodott az alkotók részéről. A Ross és Rachel között, tíz évadon keresztül élő, néha lángoló, máskor csak pislákoló szerelem is hozzájárul a széria esszenciájához. Az utolsó epizód végéig imádkozunk, hogy az istenit, jöjjenek már össze. Phoebe kissé más úton indul el, hiszen valóban hülyén nézett volna ki, ha ő meg Joeyval kezd el kavarni. Ehelyett végül a csapaton kívül álló Mikeba szeret bele. És az emberi kapcsolatok alakulásának sűrűjében, a pazarul csűrt-csavart dramaturgia tombolásának kellős közepén ott áll Joey, aki egy árva szót sem ért az egészből, de legalább jókat eszik, és nagyokat kefél. Kétségtelenül szükség van egy ilyen figurára is, aki az állandó biztos pontot képviseli, és akin még a komolyabb, drámai pillanatokban is lehet nevetni. Fontos még megemlíteni, hogy Ross és Monica testvérek, és ez az elem nagyban színesíti a sorozatot, hiszen számos remek szituációt generál.

friends2.jpg

A Jóbarátok humorvilága valami fantasztikus. Sitcom ez a javából, a karakterek változatosabbnál változatosabb konfliktusokba, viccesebbnél viccesebb szituációkba keverednek, és lépten-nyomon kínos helyzetekbe kerülnek. A széria egyik fő éltető eleme a változatosság, hiszen a cselekmény nem ragad le sehol, a poénok mindig frissek, a humor epizódról epizódra megújul, és mindig valami mást kapunk, az egyetlen közös kapocs a minden szín alatt a humorfaktormérőt kiakasztó szórakoztatási görbe. Gyötrődik a rekeszizmunk, szétröhögjük az agyunkat, és ez nem is csoda, hiszen az írók fantáziája kimeríthetetlen ilyen téren is.

A hat főszerepre olyan színészeket és színésznőket igazoltak, akik akkoriban kvázi teljesen ismeretlenek voltak. Kétségtelenül Jennifer Aniston futotta be a legnagyobb karriert a Jóbarátoknak köszönhetően, a színésznő a mai napig a filmvígjátékvilág egyik legnépszerűbb színésznője. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy ez nem csoda, hiszen talán Aniston az, aki egy orrhosszal megelőzi a többieket színészi teljesítményével, valóban rendkívül hiteles Rachelként. Őutána a Rosst életre keltő David Schwimmert nevezhetjük meg második legjobbként, aki a szerencsétlenkedő, állandóan leégő paleontológus szerepében elképesztően szórakoztató. A harmadik helyezett egyértelműen Matt LeBlanc Joeyként, hiszen a színész valami lehengerlően jól adja a buta, de elképesztően szerethető majmot. Courteney Cox (Monica), Matthew Perry (Chandler), és Lisa Kudrow (Phoebe) között nem tudok különbséget tenni, ők együtt foglalják el a negyedik helyet, persze, a sorozat nézésének hevében a kutya se figyel oda a színészi produktumok között húzódó, egészen aprócska minőségbeli különbségekre. Vita nélkül imádjuk mind a hatukat.

Friends-0.jpg

A történetfolyamnak vannak visszatérő mellékszereplői, mint például James Michael Tyler Gunther, a Rachel irányába plátói szerelmet tápláló kávéházi dolgozó (vagy főnök? ez sose volt tiszta) szerepében, vagy éppenséggel Janice, Chandler visszatérő, eleven rémálma, akit Maggie Wheeler elképesztően szórakoztató tálalásban prezentál, de ott van még a mindenképpen megemlítendő Elliott Gould is Monica és Ross apjának szerepében. Rövidebb etapok erejéig olyan nagy nevek is tiszteletüket teszik, mint Brad Pitt, Bruce Willis, vagy éppenséggel Paul Rudd. Persze, a felsorolás messze nem teljes, rengeteg említésre méltó mellékszereplő tűnt még fel a Jóbarátokban a tíz év alatt, tessék végigböngészni az IMDB-n a cast-listát.

Az utolsó epizód inkább szomorú, semmint vicces, hiszen végig ott van a nézőben, és érezhetően a készítőkben is, hogy baszki, vége. Annyira megszerettük a hat főszereplőt, hogy rendkívül nehezünkre esik elengedni őket, tudván, hogy mostantól csak az újranézés lehetősége áll fenn, újabb kalandokon nem nevethetünk. De természetesen mindig elfogunk mosolyodni, ha felcsendül a jól ismert főcímnóta, az I'll Be There for You. 10/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr216102409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.02. 08:37:52

és a magyar verzió se olyan rossz, mint ahogy mindenki csak szidja mindenhol. Persze tele van elfordítással, meg következetlenséggel, de akkor se sikerült olyan rosszul, hogy ne lehetne szeretni/élvezni/érteni a poénok nagyobb részét.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.05.02. 09:31:44

@doggfather: Én magyarul láttam az egészet. És úgy 10/10. ;)

odamondó 2014.05.02. 15:43:20

Így jártam anyátokkal oda? Ezt az igénytelen sorozatot egy lapon említeni jóbarátokkal eléggé vétek.

agika88 2014.05.02. 16:03:04

Tegyük hozzá, hogy Matthew Perry beszólásainak jó része állítólag rögtönzés volt. Így azért rögtön feljebb kerül ezen a képzeletbeli ranglistán a 6 színész között. :)

Gunther egyébként sima alkalmazott. Az első részekben benne van a főnök is, ahogy a butuska Rachelt kioktatja.

Még egy megfigyelés: én nem szomorúnak mondanám a végét. Inkább nosztalgikusnak. Tökéletes 10 évad tökéletes lezárása. (Szomorúnak az Így jártam anyátokkal utolsó két része mondható. Az tényleg szomorú volt, és dühítő.)

Vash0924 2014.05.02. 16:22:41

Legnépszerűbb? Igen. Legnagyszerűbb? Jó kérdés. Nekem pl. az Arrested Development a 10/10-es kategória. A Jóbarátok egy erős 8/10.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.05.02. 16:25:50

@odamondó: Csak néhány részt láttam belőle, de engem sem nyűgözött le az Így jártam..., pont azért írtam, amit írtam. Bocsi, ha félreérthető.

2014.05.02. 17:06:54

Kicsit elszaladt a lo a szerzovel jelzok halmozasa teren... :)

SarahConnor 2014.05.02. 17:55:34

Igen, nagyon ajnározós az írás, de nem tudom hibáztatni a szerzőt - jómagam is csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a sorozatról, ami a műfajában a legjobb. Persze mióta vége, sok víz lefolyt a Dunán, fogalmazzunk úgy, hogy a műfaj legbefolyásosabb, legszínvonalasabb megtestesítője. A kellően érdekes, de nem túl szappanoperás történetvezetés, a telibe talált karakterek és színészek az alapja az egésznek. nem tudom, hogy lehetett ennyire beletalálni, de Kaufmanéknak tényleg sikerült. Rég vége, de a mai napig, ha ebédszünetem engedi, beteszek a youtube-on valamilyen Jóbarátok hülyeséget. Tök mindegy, ha ezredszer látod, még mindig jó. Szóval ez egy igazi 10/10.

Murlo 2014.05.02. 18:40:32

Hát nekem is meghatározó volt az életemben a Friends. Együtt nőttem fel velük:) Akkor kezdtem önálló, dolgozó életem, amikor a sorozat kezdődött. Az első sorozat, ami elé hajlandó voltam leülni (azóta se soknak sikerült ezt elérni.)
Viszont a rangsor meglepett. Nálam "egyértelműen" hátúl Aniston és Matt LeBlanc is, egyedül az elég felejthető Courteney Cox múlja alul őket. Aki mindig is a legszórakoztatóbb volt és magasan az élen az Matthew Perry, utána pedig a zseniális Lisa Kudrow és Schwimmer. :)

lyken 2014.05.02. 18:49:40

"Tíz évvel ezelőtt fejeződött be minden idők legnagyszerűbb sitcom sorozata"

Ez konkrétan téves. Ha jobban megnézitek, akkor 1983 február 23-án fejeződött be :P
http://en.wikipedia.org/wiki/M*A*S*H_%28TV_series%29

Azért a Friends se volt rossz. ;)

Habbobitas 2014.05.02. 18:50:12

A sorozat zseniális 10/10.
A HIMYM a felszínét sem érheti el és nem is fogja.;)

mindenannyi 2014.05.02. 18:54:27

"Dehát szakításban voltunk!!!!"

:)

Murlo 2014.05.02. 19:02:22

@mindenannyi: :D
amióta olvasom a bejegyzést, sorban jönnek fel az emlékek.
amikor a kanapén ülve nézik joeyt, első szappanopera szerepében, ahol kinyírják, mert beszól a forgatókönyvirónak..a csocsóasztal, a szobor, a túlméretezett tévészekrény, a pucér pasi, Phoebe zenés estjei...óóó elő is kaparom a dvd-ket:)

abc 2014.05.02. 20:04:22

ez az a sorozat amiből egyetlen részt sem tudtam vévignézni. műröhögés gyermekded poénok. bármikor véletlenül odakapcsoltam csak bámultam ebben ugyan mit találnak érdekesnek...

A nép fia 2014.05.02. 20:42:40

Szerintem is toplistás a sorozat, a sitcom-ok királya! Többször végignéztem már, de mindig nevetek rajta, mindig leköt.

Az feltűnt valakinek, hogy Joey-ék lakásának az ajtaján van egy kis rajzoló tábla, és minden jelenetben más van rárajzolva?

odamondó 2014.05.03. 07:29:45

@Sparrow: aha kicsit félreérthető volt mintha úgy hangzana hogy bezzeg még a himym-nál is jobb! Pedig annál nem nehéz. :-)

MrStone · http://www.adonnen.fw.hu 2014.07.21. 00:15:36

Szerintem Matthew Pery inkább komikus, mint színész. Gyakran eltúlzott gesztusokkal operál, amelyeknek semmi más célja nincs, minthogy jobban üljön a poén. A sarkított karakterek közé jól beillet ezzel, de talán nem véletlen, hogy Perry nem futott be nagyívű színészi karriert. (Azért összehozott pár - szerintem - jó filmet, mint a Hármasban szép az élet, vagy a Bérgyilkos a szomszédom.)

Láttam magyarul és angolul is a a sorozatot és szerintem Galambos Péter (Ross magyar hangja) sokat hozzátett a karakterhez és a sorozathoz is.
süti beállítások módosítása