Movie Tank

Borgiák - 2X01

2012. június 26. - Sparrow

A borgia bika


A teljes egészében Magyarországon forgatott Borgiák első évada nagy kedvencem volt, hiszen egy mocskos pápai család ármánykodását mutatta be kendőzetlenül, lerántva a leplet a tényről, hogy maga az egyház, sőt annak legmagasabb szintű vezetője sem patyolat tiszta, sőt. A stáb az első szezon hatalmas sikere után visszatért Etyekre, hogy tovább csűrjék-csavarják Rodrigo Borgia, és családja történetét. A második évad első része A borgia bika címet kapta, ami az epizód legfontosabb motívumára, egy bikát ábrázoló, ókori kultúrából megmaradt szoborra utal.

RdOz4.jpg

Az epizód cselekményének legfontosabb része, hogy Borgia pápa egy ókori görög pogány ünnepet tesz meg keresztény egyházi fesztivállá, melyen Róma egész népe önfeledten szórakozhat. A bíborosok persze húzzák a szájukat, hiszen ez hatalmas költségére van a Vatikánnak. Az ünnepély jelképe lesz a bikát ábrázoló szobor, melynek később felépítik az óriási méretű változatát is. Történelmi szempontból nézve is nagyon érdekes ez az esemény, hiszen ezzel az alkotók egyértelművé teszik azt, amit az emberek nagy része már elfelejtett: A kereszténység soha nem jöhetett volna létre az ókori többistenhitű vallások nélkül, ezek szolgáltatják az alapját a mai egyháznak. Ezt több mitológiai motívum is megerősíti, például az egyiptomi vallás ugyanúgy számon tartott egy bizonyos nagy özönvizet.

TheBorgias_201_0314_FULL.jpgEmellett az évadnyitó legfontosabb eleme az első évadból már megszokott kapcsolatalakulás. A történet szereplőinek állandó súrlódása. Ezúttal egy igen erős ellentét látszik kibontakozni a pápa két fia, Cesare és Juan között, egy kardpárbajban például majdnem végeznek egymással. Cesaret amúgy Borgia pápa mellett a sorozat legjobb karakterének tartom, hiszen okos, leleményes, bátor, és nem riad vissza semmitől, ráadásul kicsit forró vérű is. Ellenben Juannal, aki szándékosan eléggé irritáló, tenyérbemászó. Ezt tovább erősíti az a jelenet, mikor az ünnepélyen rendezett lóversenyen szögeket szór Cesare lovának patája alá. Rodrigo lánya, Lucrezia ezúttal még nem jut túl nagy szerephez, nevelgeti az első évad végén világra jött gyermekét, és vágyakozik az analfabéta lovászfiú után, aki a kicsi apja. Mindeközben művészek és tanítványaik lepik el a Vatikánt, és a pápa rátalál egy csalóra: Egy fiúnak öltözött, lány tanoncra, aki azért kényszerült erre a lépésre, mert nők nem lehetnek művész padawanok. A szituációt félreértelmezi a pápa szeretője, a még mindig elképesztően bicskanyitogató Giulia Farnese, aki megpróbálja összezavarni Rodrigot, méghozzá úgy, hogy elcsábítja a fiatal lányt. Egy mellékszálon pedig a szifiliszes francia királyt láthatjuk, amint éppen Nápolyban vadászik Alfonso hercegre, aki az egész várost pestissel fertőzte meg beteges hobbijának köszönhetően. Erős a sugallat, miszerint eme szálnak még lesz köze a főcselekményhez, hiszen többször megemlítődik Borgia pápa neve is, aki valószínűleg tudott a járványról, de eltitkolta. Lehet, hogy a francia uralkodó bosszút áll? 

A Borgiák második szezonja igen erős kezdést produkált, 8/10-et adok rá. Akinek az írás felkeltette az érdeklődését, az ma este megnézheti az évadnyitót az HBO-n, 22 órai kezdettel.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr264604207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.06.27. 12:23:34

már láttam feliratosan a zinternetről, ez a második évad nem olyan jó, mint az első volt...
süti beállítások módosítása