Movie Tank

Oldboy - Olvasói Hét

2012. április 29. - Sparrow

Kérte: Dr. Jones

Chan-wook Park bosszúfilmje sokkal több egy egyszerű vendetta bemutatásánál, úgy is fogalmazhatnánk, hogy teljesen más, mint a szokványos műfajtársak. Mindenesetre az Oldboy épp ezért lesz különleges és maradandó. A film legnagyobb kérdése, amire én a mai napig keresem a választ: Most akkor ki kin állt bosszút?

Oh Dae-su ( Min-sik Choi ) teljesen átlagos férfi feleséggel, kisgyerekkel, alkoholizmussal. Egyik részeges estéje során azonban elrabolják. Ezt követően hősünk 15 évig raboskodik egy kisebb méretű szobában. A cellába elhelyezett tévén keresztül Dae-su megtudja, hogy őt gyanúsítják saját felesége meggyilkolásával. Ennyi idő alatt nem tud mit csinálni, mint gondolkodni azon, hogy kinek állt érdekében ezt tenni, és hogyan fog rajta bosszút állni. És hősünk hamarosan szabadul...

Ezúttal nem a forgatókönyvről vagy a rendezésről írnék először, inkább a film lenyűgöző vizuális világáról. A legemlékezetesebb jelenet egy hosszú bunyó, melynek koreográfiája olyan, mintha a 300 és a Watchmen stílusa keveredne, és egy szuper zseni kölyköt nemzenének. A fényképezés eléggé fakó, a kételyt sugalló színek vannak többségben, hiszen ahogy halad előre a történet, a főhőssel együtt már mi is egyre kevésbé leszünk biztosak a bosszú valódi lényegében. De a filmet záró havas jelenet is nagyon szép.

A forgatókönyv épp annyira igyekszik megértetni velünk a látottakat, hogy azért ne teljesen kukán üljünk, de a rejtély megfejtésének nagy része ránk vár. A film előrehaladtával a titkokat fedő lepel lekerül, minket meg sorozatos csavarok várnak, mintha csak azon versenyeznének, melyikük tudja nagyobbra tátani a szánkat. A rendezés művészi, zseniális. Park végig érezteti, hogy ez nem vicc, ő minden képkockát véresen komolyan gondol, és nem hagyja, hogy a néző figyelme akár egy percre is lankadjon. Ki kell emelni a végső leszámolást, ami veszettül stílusosra sikeredett.

Min-sik Choi játéka maximális beleélést tanúsít, és habár a karakter lelki világa zavart, és a teljes játékidő alatt vívódik, a színésznek mégis sikerült valamilyen láthatatlan oldalról megfognia a figurát, és térdre kényszeríteni. Ebből pedig egy emlékezetes film maradandó főszerepe kerekedett.

Az Oldboy rendhagyó bosszúsztori telis-tele filmművészeti csodákkal, fantasztikus atmoszférával, és jóféle, csavaros forgatókönyvvel. Nézzétek meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr864478819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.04.29. 11:53:58

Nagy kedvenc ez a film, hihetetlenül durva atmoszférával, emlékezetes fordulatokkal és valami elképesztően hangulatos zenével. Zseniális, kihagyhatatlan, minden idők legkülönlegesebb bosszúfilmje.
És persze kösz az írást ;)

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2012.05.09. 13:52:46

Szintén nagy kedvenc, all time top 10-es tag. Kegyetlen, hangulatos, művészi. Zseniális zene és a filmtörténelem egyik legnagyobb fordulata.
süti beállítások módosítása