Movie Tank

Egy levegővel #9

2012. február 27. - Sparrow

Ezúttal a Suszter, szabó, baka, kémről és a Csizmás, a kandúrról írok röviden. Mindkét filmnek volt Oscar- jelölése, de győzedelmeskedni nem tudtak.

Suszter, szabó, baka, kém

Thomas Alfredson filmje az MI6 belső köreit, a brit kémvilág mélységeit igyekszik bemutatni. Ezt olyan ügyesen teszi, hogy a kétórás játékidő alatt a néző gyakorlatilag semmit sem ért a cselekményből. Nézzük az amúgy remekül fényképezett, hangulatos jeleneteket, de szinte egy szót se fogunk fel az egészből. A cselekményvezetés szörnyen komplikált, olyan figyelmet igényel a nézőtől, amit lehetetlen elérni. Az egész olyan, mintha direkt ki akarnának szúrni velünk. Ettől függetlenül a Suszter, szabó... ajánlott film, hiszen egy nagyon, de nagyon egyedi atmoszféra lengi be végig a produkciót. Emellett Alfredsonnak sikerült összeszednie az " angol Expendablest ". A színészgárda olyan neveket tartalmaz, mint John Hurt, Gary Oldman, Mark Strong, Tom Hardy és Colin Firth. Oldman a főhőst, George Smiley - t alakítja. Az Oscar - jelölés mindenképpen megérdemelt, hiszen a színésznek sikerül tökéletesen azonosulnia az általa megformált kémmel. Néhány magyar színész is feltűnik, olyanok, mint Mucsi Zoltán, Kálloy Molnár Péter és Csuja Imre.

Csizmás, a kandúr

A Shrek - féle kandúr spin-offja Chris Miller vezénylete alatt valósult meg. Millerhez fűződik még rendezőként a nagyon feledhető Harmadik Shrek. Hál' Istennek a cicus kalandja sokkal jobban sikerült, bár a végeredmény kissé mégis kevés. Csizmás kandúr régi barátjával, Tojás Tóbiással, és annak társával, egy cicalánnyal indul útnak, hogy megszerezzék a három varázsbabot, melyekből kinő az égig érő paszuly, ami felvisz az óriás várába, ahol hőseink megszerezhetik az aranytojást tojó tyúkot. A kandúr karaktere ezúttal is jól működik, és a különböző aranyos poénokon is lehet nevetni. A forgatókönyvet sem nevezném éppenséggel szarnak, hiszen a történet eléggé izgalmas, a cselekményvezetés pedig jól van kidolgozva. A kisebb hiányérzet leginkább abból adódik, hogy az alapsztori nem elég erős egy egész estés animációs filmhez. Tojás Tóbiás figurája marha kreatív, és eléggé vegyes érzelmeket tápláltat maga iránt. Néha utáljuk, de máskor viszont szimpatikus. Bár legtöbbször azért utáljuk... A film képi világa szép, a színek dinamikusak, néhány jelenet koreográfiája pedig egészen lélegzetelállító. A legjobb mind közül a filmeleji táncpárbaj, mely dúskál a kreativitásban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr444217053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.02.28. 20:13:54

Én már előre féltem ettől hogy ilyen lesz a Suszter, szabó..., amúgy jó lett az írás. A Ponyvaregényt egyébként milyen filmnek tartod? Mert látom hogy az a fejléce a blognak:). Én pár napja láttam nekem nagyon tetszett, bár azért nem a kedvencem de az élmezőnybe jön nálam.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.02.28. 20:16:00

@Rolika35: Nagyon szeretem a Ponyvaregényt, Tarantinotól a favorit, meg úgy alapból is a kedvencek között van. Néhány hónapja amúgy írtam róla.
süti beállítások módosítása