Movie Tank

Egy levegővel #5

2012. január 12. - Sparrow

Az itthon január 26. - án mozikba kerülő Underworld: Az ébredésre való tekintettel ezúttal a franchise első három részéről írok röviden.

Underworld

Ezer éve dúl a háború vérfarkasok és vámpírok között. Az események új fordulatot vesznek, amikor a vérszívók egyik halálosztója, Selene ( Kate Beckinsale ) tudomást szerez arról, hogy a vérfarkasok egy ember nyomában loholnak. Miközben kiakarja deríteni, hogy az ellenségnek mi szüksége van a halandóra, sokkal súlyosabb dolgokat fedez fel, és rájön, hogy talán végig a rossz oldalon állt.

Az Underworld jó film. Hogy pontosan miért, azt egyértelműen nem lehet megmondani. Az összkép egy nagyon, de nagyon egyedi, vonzó bájt ad a produkciónak. Elsősorban a látványról kell beszélni, ami nagyon kétoldalú. Amíg a harcjelenetek koreográfiája piszkosul jó, a lassítások pedig őrületesek, addig az effektek annyira bénák, hogy bántják a szemet. Ezalatt leginkább a vérfarkasok átalakulását értem, ami nagyon lemarad korától. Viszont a fényképezés megint jó pontot érdemel. Ugye, mivel vámpírokról van szó, a film egy pillanata sem játszódik nappal, csupán egy flashbackben láthatjuk egyszer a nap fényét. A fekete színtől különbözőt nem nagyon találunk a filmben, csupán ennek különböző árnyalatait, és ez olyan sötét tónust ad a hangulatnak, ami talán a korábban emlegetett báj legfontosabb összetevője. Az Underworld legnagyobb pozitívumáról még nem ejtettem szót. Ő Kate Beckinsale, akinek valami hihetetlenül jól áll a szerep, ráadásul elképesztő szexuális kisugárzása van a feszülős Selene - jelmezben. A karakterben rengeteg lehetőség van, amelyeket a színésznő kivétel nélkül ki is aknáz.

Underworld: Evolúció

Ha az első rész jó, akkor az Evolúció egyenesen zseniális. Gyakorlatilag hibátlan. Több sikeresen alkalmazott újítást köszönthetünk, az első rész pozitívumai pedig még erősebben jelennek meg.

Selene ( Kate Beckinsale ) ezúttal már az első részben megismert Michaelllel ( Scott Speedman ) karöltve veszi fel a harcot új ellenségével, aki nem más, mint a legelső vámpír, Marcus ( Tony Curran ), akinek az a célja, hogy kiengedje börtönéből testvérét, a vérfarkasok ősatyját.

Az alaptörténet sokkal stabilabb lábakon áll, mint az első film esetében. Érződik, hogy Len Wiseman fejében ekkorra alakult ki teljes egészében ez a különös világ. A forgatókönyv nagyon jó, a történet egyedi, a cselekményvezetés tökéletes. Jó ötlet volt behozni a filmbe Corvinust ( Derek Jacobi ), aki mindkét faj őse, és Marcus is sokkal karakteresebb fő gonosz, mint amilyen Viktor volt az első részben. Ezúttal már gyakorlatilag kézzel fogható minőségben árad a sötét, kegyetlen hangulat a képernyőről, a színek még feketébbek, a helyszínek még ridegebbek, mint legutóbb. Az akciójelenetek és a hozzájuk kapcsolódó lassítások már az első részben is az egyik legnagyobb pozitívumot jelentették, ezúttal viszont szabályosan szemet gyönyörködtető zúzdákat láthatunk, a finálé pedig az egyik legfaszább, amit valaha láttam. Ebben a filmben a vérfarkasok egy korábbi faját ismerhetjük meg, akiknek a kidolgozása sokkal jobb, mint az első film szörnyetegeié. Mindemellett kapunk egy profin megkomponált szexjelenetet is. Kate Beckinsale most még dögösebb, és most még a karaktert is sokkal jobban sikerült megfognia, pedig már az első részben is jól mutatott Seleneként. Wiseman itt sokkal jobban kibontja a főhősnő karakterét, a színésznő pedig nagyon jól kapja el a fonalat. És a ruci is jól áll még mindig.:D Számunkra érdekesség, hogy a film első fele jóformán végig magyar nyelvterületen játszódik. 

Underworld: A vérfarkasok lázadása

A harmadik rész rendhagyó, ugyanis ebben az egész háború kirobbanását vezetik le az alkotók. Az alapötlet nagyon jó, hiszen az előző két részben volt már elég szó az eseményről, de most az egészet megfigyelhetjük. És habár Beckinsale ezúttal nem játszik a filmben ( a zárójelenetben tűnik fel csupán ), mégsem marad keserű szájíz a produkció után. Ennek elsődleges oka az, hogy a középkori lovaghangulatot, és a korábbi filmek darkos világát tökéletesen egyesíti A vérfarkasok lázadása. Michael Sheen alakítja Luciant, a vérfarkasok legerősebbikét, az emberformába visszaalakulni képes Likán faj elindítóját. A színész már az első részben is nagyon színvonalasan játszott, de karakterét akkor csak a film vége felé tudtuk egyértelműen elhelyezni, itt viszont végig tudunk szurkolni neki. A fő gonosz ismét Viktor ( Bill Nighy ), aki kivégezteti lányát, Sonját ( Rhona Mitra ), mikor kiderül, hogy Lucian teherbe ejtette. Nighynek ezúttal sokkal erőteljesebben sikerül a karaktert visszaadnia, és egy igazán színvonalas figurát tesz le az asztalra. Mitra, bár közel sincs olyan jó nő, mint Beckinsale, jól mutat a szerepben, az alakítása is kiváló. Kevés az akciójelenet a filmben, viszont ami van, az koreográfiában simán megüti az Evolúció szintjét. A vérfarkasok kidolgozását és átalakulását itt sikerült a legtermészetesebben elkészíteni, egyedül a véreffekteknél lóg ki a lóláb, de ez elhanyagolható negatívum.

Az Underworld trilógia egy egyedi és újító, a hibáival együtt is szerethető első részből, egy zseniális másodikból, és egy nagyon hangulatos harmadik epizódból áll. Mindenkinek ajánlom a filmek megtekintését, a franchise január végén tetralógiává bővül, és a főszerepben ismét Kate Beckinsalet köszönthetjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr593528502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.01.13. 22:09:19

Nekem a harmadik a kedvencem. Az első tetszik legkevésbé. De nem tartom őket túl jó filmeknek egyszer nézős inkább nekem. De amúgy most jön a 4.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.01.14. 09:49:53

@Rolika35: nálam pont fordítva van, és az elsőt már elég sokszor láttam is. De nem ártana nekem is feleleveníteni mindhárom részt a 4. előtt...
süti beállítások módosítása