Movie Tank

A rettenthetetlen

2011. augusztus 28. - Sparrow

Sziasztok!

Mel Gibson 1995 - ben rendezte meg A rettenthetetlen című történelmi filmet, mely a skót hős, William Wallace történetét hívatott feldolgozni, bemutatni. Ha William Wallace látná ezt a filmet, akkor egészen biztosan nagyon büszke lenne rá, hogy egy ilyen minőségi munkával örökítették meg a nevét világszerte. Jó pár Oscar - díjat be is zsebelt a film annak idején, köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó díjat.

William Wallace ( Mel Gibson ) az angolok által megszállt Skóciában él. Édesapját még kisfiú korában elvesztette, mikor az fellázadt a hatalom ellen. Mikor William immár felnőttként visszatér szülőfalujába, nem akar mást, csak békében élni, gondozni a földjét és családot alapítani. Hamarosan feleségül veszi gyerekkori szerelmét, Murront ( Catherine McCormack ). Az esküvőt titokban tartják meg éjszaka, hogy ezzel megússzák a király ( Patrick McGoohan ) által újra bevezetett első éjszaka jogát, és Murronnak ne keljen a földesúrral töltenie az esküvőt követő első éjszakát. Ám nem sokkal később a faluban állomásozó angol katonák megtámadják Murront, és mivel az nem hagyja magát, nyilvánosan kivégzik. Ekkor William lemond a békés, hosszú élet gondolatáról, és véres bosszúhadjáratot indít Anglia ellen. Bátor, rettenthetetlen, hősies viselkedésének hála egyre többen csatlakoznak hozzá. Az angol seregek túlerőben vannak, de William egy ügyes csellel mindig föléjük kerekedik. Majdnem mindig...

A rettenthetetlen az egyik legjobban összerakott történelmi film, amit valaha láttam. Mel Gibson méltón kapott Oscart rendezői munkásságáért. Rendezői névjegyét már itt letette a csaták rendkívül naturális, reális ábrázolásával. A cselekmény hibátlanul van megszerkesztve, a történet izgalmas, drámai, megható. Az összefogásról és a szabadságról szól, félelmetesen hatásosan kivitelezve. A végkifejlettel ugyan nem voltam kibékülve, de hát ezért a történelem a hibás, nem a film. A szövegkönyv is fantasztikus, egy idézhető, nagyon találó és igaz mondattal, amit le fogok írni a kritika végén.

Mel Gibsont nagyon tisztelem és szeretem, első sorban színészi munkássága miatt. A rettenthetetlenben élete legjobbját hozza, látszik rajta, hogy minden passzol, hiszen ő a rendező is. Hihetetlenül élvezi William Wallacet játszani, semmi hibát nem tudok megemlíteni az alakítását illetően. A többi szereplőre se lehet sok panasz. Patrick McGoohan az angol király szerepében félelmetesen hiteles, a kegyetlen karaktert nagyon jól adja vissza. Catherine McCormacknak nem jutott sok szerep, de mikor képernyőn van, nagyon jól teszi a dolgát. Sophie Marceau is kapott szerepet a filmben, ő talán a leggyengébb a gárdából, de semmiképpen sem rossz.

A rettenthetetlen egyik legnagyobb erőssége a fantasztikusan megírt karakterek. Élen William Wallaceval és I. Edward királlyal. Előbbi az igazi főhős, akiben pont elég a hősiesség, a szabadságvágy és a kegyetlenség. Utóbbi ízig - vérig gonosz, kegyetlen, és még halálos ágyán is azon igyekszik, hogy Skóciát az uralma alatt tartsa.

A skót duda - központú filmzene hihetetlen alaphangulatot ad a filmnek, továbbá nagyon jól használják a sminkesek a művért, így hitelesebbé téve a csatajeleneteket. Az operatőri munka is megérdemel egy nagy dicséretet, melynek köszönhetően jól átláthatóak a csaták. John Toll Oscar - díjat is kapott Legjobb operatőr kategóriában.

A rettenthetetlen mesterien összerakott történelmi film, mindenképpen ajánlom a megnézését.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

" Mindenki meghal, de nem mindenki él igazán. " ( William Wallace )

  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr723185269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.08.28. 13:05:07

Jó kis írás!
A filmet régebben láttam, akkor jónak találtam. Mára szerintem nem igen tetszene. Mel Gibson-t én is bírom, főleg a Passió és az Apocalypto miatt.
süti beállítások módosítása