Movie Tank

Top12: Ezek voltak 2016 legjobb sorozat évadai

2016. december 29. - Sparrow

A mozi lassacskán beköltözik a nappaliba. Ez nem csak annak köszönhető, hogy az emberek egyre lustábbak elmenni a filmszínházakba és nem is csak az önmaga paródiájává váló Hollywood tehető felelőssé. A fő indok nemes egyszerűséggel az egy csatornára jutó minőségi szériák drasztikus létszámemelkedése. A sorozatok aranykorát éljük, ehhez kétség sem férhet.

2016 is jó év volt, akadt bőven heti nézni, na meg egyben darálni való élmény. Ráadásul annyi, hogy meg sem elégedtem a 10 helyezettet felvonultató évösszegző listával, inkább hozzácsaptam még két fokot a dicsőségcsarnokba vezető lépcsőhöz.

Íme ezek voltak saját szubjektív véleményem szerint 2016 legjobb sorozat évadai!

161212-westworld-news.png

 

12. Preacher - 1. évad

Világszerte rajongók százezrei várták tűkön ülve, hogy Garth Ennis kultikus és egyedi, fekete komédiába csomagolt fantasy története végre mozgóképes adaptációt kapjon. Az első szezonnak vannak gyerekbetegségei, de a készítők mentségére legyen mondva, hogy a lezárás alapján egyértelműnek tetszik a tény, miszerint ez még csak amolyan bevezetés volt. Annak viszont nagyon stílusos és szórakoztató! Az évadról itt írtam bővebben.

preacher.png

 

11. Luke Cage - 1. évad

A Marvel már azt is megengedheti magának, hogy nagy vásznas filmuniverzumát kis képernyős történetekkel támogassa. Ezek persze komorabbak, véresebbek, életszagúbbak, mint a színes-szagos blockbusterek, mert a Netflix-en nem áll semmi a sötétebb hangulati tónus útjába. A Luke Cage első felvonása nem annyira maradandó, mint a Daredevil vagy a Jessica Jones eddigi históriája, viszont tény és való, hogy képes magával ragadni a nézőt remek karaktereivel, jó castingjával és a harlemi környezetrajz ütős megjelenítésével. Az évadról itt írtam bővebben.  

luke_1.jpg

 

10. Mr. Robot - 2. évad

Sam Esmail sorozatának első szezonja akkorát ütött, hogy a Mr. Robot rögvest a legnagyobb tévés klasszikusok közé emelkedett. Az idei folytatás már nem nyerte el minden rajongó tetszését, de azért így sem volt rossz az összkép. Rami Malek még mindig telitalálat a főszerepre, de persze Christian Slater-t sem kell félteni. És természetesen a hetedik epizód minden tényezőt átalakító, óriási fordulatát sem fogjuk egyhamar elfelejteni.

mrrobot_1.jpg

 

9. House of Cards - 4. évad

Frank Underwood tisztátalan, de betegesen szórakoztató hadjárata folytatódott. És még hol a vége! A cél nyilván a világ leigázása, még ha a bolygó ennek nem is lesz tudatában. Kevin Spacey és Robin Wright mesébe illően hiteles párosa ezúttal az elnökválasztási kampány és a terrorizmus okozta növekvő fenyegetés közepette parádézik.

house-of-cards_1.jpg

 

8. Daredevil - 2. évad

A Netflix és a Marvel legerősebb produkciója új szezont kapott idén, aminek minden rajongó örülhet, hiszen lassacskán már tényleg sikerül teljesen kiverni a fejekből a Ben Affleck-féle mozifilmet. Hell's Kitchen atmoszférája még mindig komor és baljós, az összkép viszont árnyaltabb, hiszen belépnek a cselekménybe olyan viszontagságos karakterek, mint Elektra Natchios és az eszméletlenül király Megtorló. Az évadról itt írtam bővebben.

daredevil_1.jpg

 

7. Trónok harca - 6. évad

Majdnem mindenki imádja ezt a sorozatot, ám talán még a legnagyobb rajongók is kételkedhettek abban, hogy ez a komplikált, szerteágazó történetfolyam képes lesz majd normális konklúzióra jutni. Eddig. Ugyanis a hatodik évad meglepően biztos kézzel helyezi el a karaktereket a célegyenes kiindulópontján. A tél bekopogtat, hőseink pedig végzetük útjára lépnek.

gameof_1.jpg

 

6. Orphan Black - 4. évad

A BBC America hihetetlenül izgalmas sci-fi thriller története negyedszerre sem ingott meg. A készítők még mindig magabiztosan egyengetik a szálakat, amelyek fokozatosan egyre közelebb visznek a klónsztori nagy igazságaihoz, a rémisztő felfedezésekhez. A csodálatos Tatiana Maslany pedig továbbra is lazán eljátszik vagy fél tucat különböző karaktert. Az évadról itt írtam bővebben.

orphan_1.jpg

 

5. Stranger Things - 1. évad

Jó ideje tudjuk már, hogy ha sorozatokról van szó és nem akarunk melléfogni, a Netflix műsorai közül kell választanunk. Idén hoztak egy ilyet is. Hihetetlenül stílusos, elragadó, magas nosztalgiafaktorral rendelkező, ugyanakkor sok aktuális izgalmat is szállító fantasy kalandtörténetről van szó, amelyben még a gyerekszereplők is nagyon szimpatikusak. Az évadról itt írtam bővebben.

stranger_1.jpg

 

4. Orange Is the New Black - 4. évad

Jenji Kohan mesteri szériája még mindig azért nagyszerű, mert jóformán megszámlálhatatlan karakterről mesél úgy, hogy senki sem szorul a háttérbe. A negyedik felvonás bizonyította, hogy tényleg a tévében valaha látott legkomplexebb karakterrajzokkal van dolgunk, ráadásul az is egyértelművé vált, hogy a készítők még mindig meg tudnak lepni bennünket. Nagyobbnál nagyobb fordulatok, emlékezetesebbnél emlékezetesebb drámai futamok. Egyszerűen csodálatos! Az évadról itt írtam bővebben.

orange_2.jpg

 

3. Aranyélet - 2. évad

A Miklósi család kálváriájának második fejezete tovább szélesítette a magyarországi tévézés lehetőségeiről alkotott feltevések határait. Senki ne mondja, hogy nem lehet világszínvonalú szériánk, mert a magyar HBO megmutatta, hogy lehet! Másodjára is. Tovább mélyülő karakterrajzok, vérfagyasztóan erőteljes színészi játékok és hihetetlenül hatásos jelenetkoreográfiák jelzik a győzelembe vezető utat. Le a kalappal! Az évadról itt írtam bővebben.  

aranyelet_4.jpg

 

2. Westworld - 1. évad

Ez az a produkció, amit egyhamar nem verünk ki a fejünkből! Az HBO mesterműve komplex módon gondolkodik a jövőről, a mesterséges intelligencia fejlődésének előnyeiről és kockázatairól, gyermekeink szabadidős önpusztításáról, miközben végtelenül izgalmas, ügyes fordulatokban gazdag cselekményt prezentál, kiváló színészgárda segítségével. Az évadról itt írtam bővebben.

westw.jpg

 

1. Az ifjú pápa - 1. évad

Paolo Sorrentino múltról és jövőről regélő, megkapóan aktuális hangvételű alkotása a Római Katolikus Egyház és általánosságban a vallási véleményvezérek felelősségéről értekezik, miközben csodálatos, festményre illő képeket fest, lenyűgözően ellentmondásos főhőst prezentál és az élete legjobbját nyújtó Jude Law-t parádéztatja. A producerek szeretnék a folytatást, amire persze a rajongók is befizetnének, bár leginkább csak akkor, ha a történettel Sorrentino is visszatér. Az évadról itt írtam bővebben. 

young-pope.jpg

 

És szerintetek melyek voltak 2016 legnagyobb tévésorozatos dobásai? Kommentben írjátok meg!

 

Ha tetszett a poszt, like-old a blog Facebook-oldalát! Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr5412075967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2016.12.29. 12:25:11

Könnyes szemmel tekintek a posztra, hiszen jól ábrázolja korunk trendi kulturális állapotait.
Egy másik posztban Sixx is letett egy listát, ebben jellemzően netflixes, hbo-s sorozatok szerepelnek, itt is olyanok, amik egy réteg számára érdekesek. Amely rétegbe a szerző is beletartozhat.
Itt a lényeg:
"Az HBO mesterműve komplex módon gondolkodik a jövőről, a mesterséges intelligencia fejlődésének előnyeiről és kockázatairól, gyermekeink szabadidős önpusztításáról"
Pontosan! A HBO azt mutatja be, amit ő maga is tesz! Rongál, butít. És a néző tapsol. Tapsol a hóhérnak, hogy de szépen köti a hurkot!
A sorozat valójában a korunk marketing elbutítás eszköze, semmi filmművészet, tartalom nincs bennük, olyan, mint ha mondjuk Petőfi helyett ócska képregényeket lapozgatnánk.
Mára megszünt a filmművészet, helyét átvette a PC alapú hollywoodi tömegszemét, melyek kizárólag a szemnek-fülnek készülnek. Nincs tévéjáték, tévéfilm, ezt meg a sorozat vette át...
Ahogy egy generáció sem könyvet olvas, hanem a fészbúkot basztatja 24 órában, úgy ez a generáció sem filmet néz, hanem sorozatot.
Ez persze alapjoguk, engem csak az bánt, hogy nem marad az egész a saját keretein belül, hanem ócska anyagi okokból a teljes filmipart lesöpri, megszünteti ez a számomra szemét műfaj. A mai sorozatok egyenes következményei a 1) online hírgyártásnak; 2) a számítógépes játékiparnak. Tehát ha egy bűnügy érdekel, akkor már ne a élő híreket nézzük, hanem fikciós, párbeszédhibás, retorikasérült nyomozós, ügyvédes marketingtermékeket? Ha eddig a PC-n lövöldöztünk szörnyekre, sárkányokra, druidákra, akkor mostantól fantasy-sorozatok előtt bambuljunk?
Persze így az is érthető, hogy ugyanez a társadalmi halmaz nem tud valós életet élni, még a párkapcsolathoz is valamilyen online kereső kell nekik és ha gondjuk van, akkor egy blogban panaszkodnak életükről.
De ez az én véleményem, és én is megnézek adott sorozatot, de amióta ez az örület megy, még nem láttam hatnál többet...
A felsoroltakról (és a Sixx-listájáról) pedig az a véleményem, hogy a valós nézői halmazt a - még - működő tévécsatornák nézői jelentik és nem a modern, neten elérhető, előfizethető, "letölthető" termékek élvezői!
A sikert nézőszám jelzi, valószínűleg a brazil, mexikói és más fosok több nézőt ültetnek le, mint a netflixes sorozatfüggők!
Egy érintett listája csak az ő ízlését jelzi és nem a társadalmi egész ítéletét.

Burgermeister 2016.12.29. 13:26:13

Nálam a top 3.

1.Billions
2. House of Cards 4.
3. O.J. Simpson

fidesz maszop dk egykutya 2016.12.29. 14:17:41

Black Mirror ütött megint. Nem mindegyik rész, de ami ütött az nagyon. fácséseknek kötelező kéne legyen megnézni az s3e1-et, mert róluk szól.

bernivan 2016.12.29. 15:21:50

Ízlések és pofonok.....Nem rossz a Westworld...a színészi játék....de valaki csak megírhatná végre, hogy mi volt benne a konklúzió.
Kicsit, olyan, mint a Felhőatlasz, katyvaszos és ember legyen a talpán, aki megérti a pontos mondanivalóját.

sebi77 2016.12.29. 19:25:49

@bernivan: Akkor megírom: a Westworld egy sokadik forgatókönyv a gép öntudatra ébredéséről és az emberről (aki ennek szemtanúja), valamint a helyzetből fakadó morális problémákról. Tanulság nincs, viszont van egy rakás konkrét kérdés amit felvet és amin lehet gondolkodni, sok olyan is ami nem triviális vagy már nem lett 1000-szer feldolgozva hasonló scifikben. Emellett van benne egy rakás katyvasz, főleg a labirintus téma, amit én se értek ill. szerintem azok se akik belerakták.

sebi77 2016.12.29. 19:27:17

@fidesz maszop dk egykutya: Bizony, nálam is nambervan a Black Mirror. de még nem néztem végig az évadot, valahogy nem volt még lelkierőm hozzá. Mindegyik rész kurvajó de mostanában valami felhőtlenebb szórakozásra vágyom.

Alick 2016.12.29. 23:13:19

@sebi77: "Tanulság nincs"

Hát igen, végre nem szájbarágós véleményformáló...

mdJanitor (törölt) 2016.12.30. 20:38:25

Az en listam sorrend nelkul:
Preacher, The magicians, Stranger Things, The Exorcist, The 100, Bloodline, Longmire, Westworld, The strain

zenbubu 2017.01.01. 13:51:36

A Westworld hibái ellenére is meglepően jó. Relatíve! - a sok szarhoz képest, beleértve a mozikban futó szennyet is, amik egyszerű polgárhoz (értsd: nem mozi bubus) egyáltalán elérnek.

Urancityhero 2017.01.01. 17:24:54

A Stranger Things egy zs kategóriás valami. A 4. rész után szinte hányni tudtam volna tőle, akkora orbitális baromság. Semennyi időt nem szabad rászánni.
A Westworld pedig egy katyvasz, az élvezeti értéke számomra nulla volt.

2017.01.11. 02:57:58

Westworld nem rossz, de feleslegesen brutális. értelmetlen csonkitások, trancsírozások, hogy legyen munkája a maszkmestereknek. Tetszik az elképzelés, jó a szinészi játék, néha tényleg komikus helyzetek adódnak, de a rendező néha eltéved. A másik gond, hogy némelyik színész nagyon nem tud robotot játszani, pedig sokuknak sikerül.
süti beállítások módosítása