Movie Tank

Köpeny nélkül - A 12 legjobb NEM szuperhősös képregényfilm

2016. november 09. - Sparrow

Manapság már a csapból is szuperhősök folynak. A Marvel sikert sikerre halmoz, közben pedig a DC Comics is igyekszik felvenni a kesztyűt, építgetni saját univerzumát, még akkor is, ha ezek a művek általában csak kisebb rétegek tetszését nyerik el.

Köpenyt és álarcot hordó, a társadalom gonosszal szemben való bátor kiállását jelképező jó fiúk ők, akik lélegzetelállító, látványos kalandjaikkal újra és újra a moziba csalogatnak bennünket. Ám mindeközben nem szabad megfeledkezni azokról a képregény-adaptációkról, amelyek egy fokkal földhözragadtabban vagy komorabban értekeznek a világ dolgairól olyan karakterekkel a főszerepben, akik azontúl, hogy nem szuperhősök, gyakran egyáltalán nem is hősök.

Nézzük, melyek a legjobb nem szuperhősös képregényfilmek!

 

12. Constantine - A démonvadász (2005)

A rajongók nem annyira szerették ezt az adaptációt, hiszen nehezen tudták feldolgozni, hogy kedvenc szörnyvadászuk haja nem szőke, mint a képregényekben, hanem fekete, ám az egyszerű moziba járók azért jót szórakozhattak a pörgős, feszült produkción. Keanu Reeves jól nyomta az önpusztító, pokol és menny között sínylődő antihőst, akinek nem ritkán egészen rémisztő kalandját akár többször is érdemes elővenni. 

constantine-keanu-reeves-mirror-trap.jpg

 

11. Men in Black - Sötét zsaruk (1997)

Barry Sonnenfeld szinte klasszikusnak nevezhető scifi vígjátéka Will Smith aranykorának egyik fontos filmje, de persze a jó öreg Tommy Lee Jones is emlékezeteset játszott Kay ügynökként a fekete ruhások soraiban. A bolygóközi bogárkonfliktus történetét hangyányi paraízesítéssel elregélő, pörgős produkció nem csak ügyes látványa, hanem jó poénjai okán is stabilan tartja magát az újranézési listákon. Bővebben itt írtam róla.

mib.jpg

 

10. Dredd (2012)

A korábbi, Sylvester Stallone főszereplésével készült könnyed akciófilmet megmosolyogtuk, hiszen picikét gagyira sikeredett. Ám Pete Travis négy éve berobbant újrázása alaposan helyretette és arcunkra fagyasztotta a vigyort. A Dredd kőkemény akciófilm, igazi adrenalinpumpáló, férfias kikapcsolódás, amiben nincs pihenés, nincs finomkodás, és legfőképpen nincs kegyelem. Bővebben erre értekeztem a műről.

dredd-selected-stills.jpg

 

9. Penge (1998)

Akkoriban csak a képregényolvasók tudták, hogy bizony ez a komor és véres vámpírfilm is a Marvel képregényei alapján készült. Penge szerves része a jól ismert univerzumnak, bár arra, hogy megkapja a maga friss MCU-féle feldolgozását, még valószínűleg várnunk kell egy kicsit (vagy sokat). Addig is itt van nekünk Wesley Snipes megható vérszívóvicsora, és a köré szerveződő több, mint korrekt történet tele izgalommal, akcióval és némi horrorral. Bővebben itt.

blade_1.jpg

 

8. A megtorló (2004)

Habár sokan leszólják, sőt, néhányan kifejezetten megvetik, nekem a mai napig az egyik kedvenc akciófilmem Jonathan Hensleigh adaptációja. Habár itt még nem a keményvonalas Megtorlót láthatjuk, aki szó nélkül aprítja miszlikbe New York rossz fiúit, hanem egy eredettörténetet egy némiképp még érző lényről, az összkép emlékezetes bosszúmozi formájában manifesztálódik. Szórakoztató, pörgős, akciódús alkotás John Travolta főgonoszkodásával és kiváló filmzenével. Részletesebben erre.   

the-punisher-2004-frank-castle-bow.jpg

 

7. Persepolis (2007)

Ez az egyedi vizuális ábrázolásmóddal bíró rajzfilm egyszerre kemény történelmi dráma és izgalmas szatíra. Tipikusan az a produkció, amin sírva nevetsz, és közben még gondolkodnod is akad min. Bőven, hiszen a puskaporos huszadik század közel-keleti pokla hatásos feldolgozásban jelenik meg, miközben egy zűrös fiatal lány identitásválságának is az első sorban ülve lehetünk szemtanúi. Bővebben itt.

persepolis_1.jpg

 

6. Oldboy (2003)

Dél-Korea filmművészetének máig egyik legkiemelkedőbb darabja. Szürreális thriller bűnről és bűnhődésről, és egy elveszett áldozatról, akit bűnbánatnak hívnak. Nem csak történetileg bitang erős ez a produkció, hiszen a látványvilág is a helyén van, elsősorban persze az ikonikus folyosójelenet által képviselve.

oldboy_2.jpg

 

5. 300 (2006)

Zack Snyder szabadelvű történelmi tablója Frank Miller kultikus képregénye alapján készült. A háromszáz spártai hős eposzi küzdelme és önfeláldozása megunhatatlan feldolgozást kapott a forradalmian látványos produkció által. Aki hajlandó megbékélni a perzsa mutáns szörnyekkel, felejthetetlenül szórakozik Leónidasz király és kicsi, de bátor serege vérgőzös és végzetes kalandján.

300_3.jpg

 

4. Páncélba zárt szellem (1995)

A cyberpunk scifi egyik kimagasló és megkerülhetetlen alkotása, ami minden megtekintés alkalmával újabb titkokat tár fel összetett történetéből. Az emlékezetes és nem kicsit brutális vizualitással megáldott produkció a létezés és a halandóság kérdéseit feszegeti, továbbá a mesterséges intelligencia témakörében a filmtörténelem egyik legösszetettebb értekezését prezentálja.

ghost_1.jpg

 

3. A holló (1994)

Nehezen megfogható fogalom a darkos hangulat. Szeretjük ezt a szót használni komorabb filmek esetében, de sokszor nem egyértelműen érthető, hogy mire is gondolunk. Még szerencse, hogy itt van nekünk Alex Proyas másfél órás, mozgóképes definíciója. A holló a sötét atmoszféra bibliája. Egy véresen komoly és veszélyes világban játszódó, lélekkínzó bosszúsztori, amibe úgy vegyül bele tökéletesen a béke és a szeretet megnyugtató mondanivalója, hogy első blikkre pont ennek a tartalmi töltetnek nem lenne semmi létjogosultsága egy ilyen filmben. 

hollo.jpg

 

2. V mint vérbosszú (2005)

Az eszmék golyóállók. A forradalom örök. A nép győzelme kőbe van vésve, az egész csupán idő kérdése. A film, ami megtanított minket arra, hogy sose feledjük november 5-ét. Emlékezetes vízió egy disztópiáról, ami egyetlen igazi ellenségét nem egy emberben, nem egy hadseregben és nem is egy másik országban, hanem egy álarcban leli meg. Egy álarcban, ami a szabadság szimbólumaként érvényesül, és ledönt mindent, ami zsarnoki és tisztátalan.

vfor.jpg

 

1. Sin City - A bűn városa (2005)

Robert Rodriguez és Frank Miller eszelős és nem ritkán morbid antológiája kirobbanthatatlanul fészkel képregényfilmes toplistáim első helyén. Nem is csoda, hiszen az új évezred egyik első nagy filmklasszikusáról van szó. Sötét bűnügyi történetek gócpontjában kibontakozó, erőteljes, profin levezetett karakterdrámákról, amelyek az elsőosztályú casting okán csak még emlékezetesebbekké válnak. 

sincity_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr3911935295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.11.09. 09:55:07

Jó, hát egy kis trollkodás nekem is kijár.

Oldboy csak a 6.????? És nem ez a baj, mert hagyján, hogy messze kiemelkedik amúgy a mezőnyből, és egyértelműen elsőnek kellene lennie, mert ez oké... Na de hogy a szutyok, nevetséges szar 300 megelőzi???? Hááátmiiijjjjeeeeeez??? A posztoló nézze újra a filmeket!!!!

Amúgy jó az új design.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2016.11.09. 11:41:33

@Santino89: Hát én nagyon szeretem a 300-at. :) És valószínűsítem, hogy az első hármat akárhány újranézés után sem tudná megelőzni az Oldboy.

egyszoban 2016.11.09. 13:43:30

Bírnám én az új Dredd-et is (bár a régi pont a humoros "gagyiságával" sokkal élvezhetőbb), ha nem a 2011-es The Raid c. indonéz csodát csinálná meg gyakorlatilag jelenetről jelenetre újra, csak kicsit szarabbul.
www.imdb.com/title/tt1899353/

Bergyilkos Bohoc 2016.11.09. 13:48:29

Azért van itt is 1-2 kvázi szuperhős (Penge, Eric Draven, vagy Punisher, aki bár nem szupererős, de Marveles és kb. Batmannel egál).
A cím és a bevezető alapján azt hittem olyan jellegű lista lesz végig, mint pl. a Kárhozat útja, Erőszakos múlt, Oblivion stb.

Bergyilkos Bohoc 2016.11.09. 13:49:44

@egyszoban: Vagy a Raid kopizta Dreddet, mivel a Dreddet előbb kezdték forgatni.

Ya Basta! 2016.11.09. 14:06:23

szuperhos... ??? Punisher/Dredd/Penge

szepi79 2016.11.09. 14:34:17

számomra a szuperhős fogalma valahol ott kezdődik, hogy "(már) nem teljesen ember, hanem inkább valami természetfeletti lény (vagy csak extra képességei vannak, amik a normál embereknek nincs) és a jó ügyért küzd." ha csak az utóbbi valósul meg, akkor beszélünk simán hősről.

namármost. Penge félvámpír, Eric Draven egy halhatatlan szellem, V pedig átesett egy mutáción, amitől erősebb meg gyorsabb lett. Őket mindenképpen a "szuper" kategóriába sorolnám. ha őket hármójukat kivesszük a listából, és mondjuk berakjuk Scott Pilgrimet, akkor meg is van a 10-es lista (ami mégiscsak jobban hangzik, mint a 9 vagy 12).

(viszont van pár gyenge pontja is az én értelmezésemnek, mégpedig Batman - és a listában szereplő Punisher - miatt, akik 100%ban emberek, mégis a "szuper" ligában játszanak. ők erősítik a szabályt. :D )

Martin Kay · https://www.facebook.com/martinkaywrites 2016.11.09. 14:35:58

A Vendetta bárgyúsága mindig homlokráncolásra késztet, valahányszor valaki dicséri a filmet, viszont üde folt, hogy végre egyszer valaki a kommentelők közül azt írja, hogy a korábbi Dredd éppen a gagyiságával jobban élvezhető, mint az újabb felvonás. Ebben egyetértünk :)
Mondjuk én a Hollót csak pár éve láttam először, így mentes vagyok a nosztalgia faktortól. Első blikkre a főhős amolyan elbaszott joker-batman, és az ámokfutása olyannyira nem tudott lekötni, hogy a film 2/3-a felé simán bealudtam rajta.

Martin Kay · https://www.facebook.com/martinkaywrites 2016.11.09. 14:37:32

BTW a Punisherből a fenti eredettörténet nem valami sikerült darab. Akkor már sokkal inkább a később forgatott verzió.

Terézágyú 2016.11.09. 14:50:37

"Kay ügynök"
Az Ká, nem? :)

Hassan0926 2016.11.09. 15:27:45

Páncélba zárt szellem... Komolyan képes bárki így nevezni?

==T== 2016.11.09. 17:14:52

Azt hittem, hogya Kick-Asslesz az első.

De a Rocketeer-nek is helye lenne a listán.

És ahogy írták, van itt pár főhős, akinek természetfeletti képessége van.
süti beállítások módosítása