Movie Tank

Rendes fickók (2016)

2016. május 29. - Sparrow

Manapság ritka az igényes, intelligens vígjáték, holott maga a komédia műfaja valósággal virágzik. A helyzet azonban úgy áll, hogy a stílus képviselői többnyire a hányós-baszós vonalról szabadulnak be a mozikba, és ezzel természetesen nincs is baj, hiszen példák egész sora bizonyítja, hogy lehet ilyen módon is emlékezetes produkciókat csinálni. Ettől függetlenül azonban jól esne néha valami olyasmi, mint ami A nagy Lebowski volt, hogy csak egyet említsek. Shane Black az, aki végül meghallgatta a fohászt, amit valószínűleg nem csak én mormoltam már egy ideje.

niceguys.jpg

Jackson Healy (Russell Crowe) eléggé szar ember. Különösebb eredményeket nem tud felmutatni, állandóan kínozza alkohol iránti vágyakozása, aminek próbál nem engedni, és gyakorlatilag semmiben sem jó. Vagyis egyvalamiben az. Mások péppé verésében. Ezzel is foglalkozik hivatásszerűen, a történet elején épp egy bizonyos Amelia (Margaret Qualley) zaklatóját igyekszik finoman figyelmeztetni. A zaklató azonban valójában magánnyomozó, nem más, mint a kivételesen lúzer Holland March (Ryan Gosling), aki egy halott pornósztár ügyében nyomoz. Ahhoz, hogy a két jómadár rájöjjön a rejtély nyitjára, össze kell fogniuk, mert együtt talán megfejthetik a különös gyilkosságsorozat mikéntjét, és végre elhelyezhetik Ameliát a sztoriban.

Habár cselekménye is kivételesen erős, ez a film elsősorban attól nagyon jó, hogy a forgatókönyv kiválóan kezeli a főszereplő karaktereket. Sérült lelkületű, önmarcangoló figurákról van szó, akik se nem tehetségesek, se nem szerencsések az életben, így kénytelenek azzal főzni, ami jutott nekik. Ez viszont nem más, mint gyakorlatilag a nagy semmi, és a Rendes fickók ettől a fanyar töltettől válik hatásossá. Illetve inkább attól, ahogy ezt a fanyarságot kezeli, és bemutatja figuráiban. Healy és March nem attól viccesek, hogy finganak, böfögnek vagy káromkodnak, hanem attól, hogy becsődölt, megkeseredett létezésüket önmagából kifordítva, végtelen lazasággal és belenyugodott életkedvvel tálalják.

Ahogy előbb is írtam, maga a történet is nagyon jó. Alapjában véve persze vígjátékról van szó, de a fővonalat mégis a krimiszál képviseli, ami kezdetben ugyan váratlanul ködös, idővel azonban szépen megformálódik, a részletek pedig fokozatosan értelmet nyernek. Egyfajta szolidabb sakkjátszma bontakozik ki, amiben vannak gyalogok, tisztek és vezérek is, és aminek van tétje, értelme és tartalma. Mindennek a '70-es évek Amerikája, és a benne felgyülemlő, korhű morális pánik ad erős hátteret. Healy és March meg csak úgy belepottyannak az egészbe, ironikus, hogy habár szeretnék megoldani az ügyet, az idő nagy részében jóformán azt sem tudják, hol vannak, és nem egyszer March rátermett kislánya húzza ki őket a szarból.

niceguys2.png

Shane Black rendezése tökös és laza, és nagyjából ezzel a két jelzővel lehet illetni a komplett produkciót is. A jelenetek egyszerre képviselik a szituációs komédiát és a krimit, gyakran pedig hozzáadódik a képhez a jól átgondolt, látványos és dinamikus, sokszor kifejezetten kemény akció is. A rendező célja leginkább az lehetett, hogy bemutasson egy komoly világban zajló komor cselekményt két idiótaságából fakadóan beteglaza fickó szemein keresztül. Sikerült neki!

Russell Crowe és Ryan Gosling egyaránt zseniálisak. Nem kell túlzásokba esni ahhoz, hogy azt mondjam, az ilyen jellegű és színvonalú vígjátékszerepekért még Oscar-jelölések is szállingóznak néha-néha. Persze most valószínűleg nem fognak, de ez mindegy is, a lényeg az, hogy a két főszereplő hihetetlenül erős közös és egyéni teljesítményt nyújt. Alakításuk végtelenül szórakoztató, ráadásul remekül működnek együtt, minden közös jelenetben parádéznak és nevettetnek. Pedig jól tudjuk, hogy alapjában véve egyikük sem komikus színész. Az önálló, komolyabb karakterdráma is kiválóan megy, bár ez mondjuk már kevésbé meglepő, mint a humoros vonulat kimagasló minősége. 

Habár még az év nagy része hátravan, a Rendes fickók valószínűleg 2016 legjobb vígjátéka, amit nem érdemes, nem is szabad kihagyni. Nagyon szórakoztató, nagyon intelligens, ráadásul látványos is, a színészi játékokról pedig már eleget ömlengtem feljebb. 9/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr588756046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása