Movie Tank

Daredevil - 2. évad

2016. április 24. - Sparrow

Miután Daredevil jogai visszakerültek a Marvelhez, a stúdió nem habozott sokáig, gyorsan bevitték a figurát folyamatosan épülő filmuniverzumukba. A vak ügyvéd szuperhőskalandjait azonban nem mozis franchise képében adaptálták, hanem összeármánykodtak a Netflixszel, így Daredevil története sötétebb hangulati tónusban, durvább erőszakkal megfűszerezve manifesztálódhat a képernyőkön. A történet persze így is részét képezi a mozifilmek által kiépített saját világnak, erre rendszerint láthatunk is utalásokat. A tavalyi első évad jól felépített, izgalmas produkció volt, így természetesen várós volt a folytatás, ami szerencsére hozza a várt színvonalat. Ja, és van benne Megtorló... Igen, végre újra itt a MEGTORLÓ!!

daredevil-s02.jpg

Matt Murdock (Charlie Cox), miután átesett a tűzkeresztségen, hűen őrzi a New York-i szarnegyed, a Pokol konyhája biztonságát, mint Daredevil, az álarcos igazságosztó. Civilben továbbra is viszi ügyvédi irodáját munkatársai és barátai, Foggy (Eden Henson) és Karen (Deborah Ann Woll) társaságában. Miközben Matt és Karen között alakulni kezd némi érzelmi átfedés, feltűnik a színen a főhős egyik régi szerelme, a profi gyilkos Elektra Natchios (Elodie Yung), aki segítséget kér egy ügyben, amiben fontos szerepe van az ősi törvényen kívüli szektának, a Kéznek is. Eközben megjelenik a városban Frank Castle, a média által csak a Megtorlónak nevezett önbíráskodó (Jon Bernthal), akinek lelkén bűnözők tucatjainak halála szárad, így a címszereplőnek két fronton kell felvennie a harcot, hogy megóvja városát és szerettei biztonságát. 

A második évad nagyon jól sikerült, ám pont ez a két fronton történő sztorivezetés vele az egyik probléma. Frank Castle nagyon erős karakter, véleményem szerint a Marvel világ egyik legjobb figurája, ahogy Elektra és a Kéz szála is megér nem is egy misét. Ebből a két vonalból halálos nyugodalomban fel lehetett volna építeni kettő önálló, teljes évadot. Félreértés ne essék, a készítők mindkét figura eseményláncolatát profin tálalják, kiváló a kivitelezés, csak valahogy az az érzés kerített hatalmába, hogy ez a kettő nem illik egymás mellé. Nem véletlenül, hiszen áthatás, az ide-oda ugráló Daredevil karakterén kívül gyakorlatilag egyáltalán nincs, ennek köszönhetően kissé töredezettnek éreztem az évadot.

daredevil-s02-3.jpg

Ezen persze könnyedén túl lehet lépni, hiszen a szezon felépítése egészen remek, és habár - az első felvonáshoz hasonlóan - ez is nehézkesen indul be, végül nagyon pofásan kialakul. Aggályaink lehetnek persze, főleg a vizuális koreográfia szempontjából, ugyanis a produkcióban, főleg az első részekben, rengeteg az öncélú erőszak, amelynek funkcióját nehezen tudjuk beazonosítani, ám annyi baj legyen, a látvány ugyanis bőségesen kárpótol bennünket. Igen, merthogy a harcjelenetek megtervezése vérprofi, van legalábbis valami varázslatosan bűnös élvezet abban, amikor a Megtorló puszta kézzel aprítja díszes halomba a rárontó tucatnyi, felfegyverzett ellenséget, mindezt feszes, vérbő, változatos tálalás keretein belül.

Elektra szálán némi misztikum, továbbá egy kis science fiction is becsúszik, továbbá érdekes karakterdrámát láthatunk. Matt múltjából tér vissza a gyilkos hajlamú nő, aki amúgy a Daredevil történetek egyik legfontosabb női karaktere, és alaposan meg is kavarja a főszereplő érzelmi és mentális egyensúlyát. Ebből adódóan hamar előáll a helyzet, ami csak annyit tesz, hogy rohadtul nem akarunk Matt helyében lenni, aki nem elég, hogy nap mint nap az életét kockáztatja, még saját környezetében is rendszeres emberi konfliktusok csatározásait kell megvívnia, hiszen Elektra mellett Foggy és Karen is rendszerint feszültséggel szorongatja.

daredevil-s02-2.jpg

Jon Bernthal jó Megtorló. Ennek azért örülök, mert alapvetően sose volt szimpatikus a fickó, ezért tartottam is kicsit tőle, de való igaz, nagyon illik Frank karakteréhez, és jól rá is érez a figura megtört, mégis elszánt, állatiasan vad, de érzelmileg mégsem üres jellemvilágára. Charlie Cox továbbra is maximálisan korrekt a címszerepben, ahogy Elodie Yung is szépen helytáll. Visszatér néhány epizódra Vincent D'Onofrio, aki még mindig a tökéletes Wilson Fisk, egyszerűen félelmetes a csávó.

A Daredevil második szezonja jól sikerült, a Netflix ezúttal sem okozott csalódást. Nem tökéletes, de hogy veszettül szórakoztató és magával ragadó, az egészen biztos. 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr348658684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2016.04.25. 21:42:49

@doggfather: Nekem Tom Jane az isten, mögé befér másodiknak, egy hajszálnyival megelőzve Stevensont.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2016.04.27. 18:44:02

@Sparrow: nálam is második, de szigorúan stevenson mögött. ;)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2016.05.02. 13:17:58

@doggfather: Minden álmom így válna valóra. :D
süti beállítások módosítása