Movie Tank

Egy önpusztító világ krónikája - The Wire: 1. évad

2015. április 07. - Sparrow

"Some shit just stays with you."

the_wire2.jpg

Az a helyzet, hogy Baltimore úszik a drogban. Ez a város jobban be van lőve, mint a legpengébb függő, mielőtt az elvonóra kerül. Mindez persze senkit sem izgat egészen addig, amíg a drogcsászár Avon Barksdale (Wood Harris) nevéhez tucatnyi gyilkosságot nem kapcsolnak. Ekkor már a rendőrséget is érdekli dolog, bár azért nem lihegik túl. Egy alagsorban dugdosott, szedett-vedett csapat lesz a művelet eredménye, ami jobbára olyan zsarukból áll, akik egyáltalán nem hiányoznak a saját részlegükről. Az egység vezetője Daniels hadnagy (Lance Reddick), két kiemelkedő nyomozója pedig a sokak által rühellt Jimmy McNulty (Dominic West) és a leszbikus Kima Greggs (Sonja Sohn). Ők és társaik erednek a lakótelepi drogbirodalom kulcsfiguráinak nyomába. Első lépésként egy lehallgatórendszer felállítása kerül sorra, majd kezdődhet a vadászat. A mocsok elleni küzdelmet azonban megnehezíti a bűnözők szervezettsége és a rendőrségen belüli kicsinyes konfliktusok tömkelege.

the_wire3.jpg

Mindig lenyűgözött, hogy tehetséges művészek mennyire ügyesen képesek bizonyos szempontok alapján definiálni egy egész várost. Gondoljunk csak a The Killing-beli Seattle eső áztatta, depressziós légkörére, vagy Jo Nesbo hátborzongató Oslojára! David Simon sorozata, a The Wire (magyar címén Drót) Baltimore körzetét tűzi ki célpontjául, és elhatározza, hogy rövid úton meggyőz bennünket a tényről, miszerint soha nem akarunk erre a helyre vetődni, még véletlenül sem. A város utcáin vírusszerűen terjed a romlás, és úgy tűnik, előbb-utóbb gyakorlatilag mindenkit megfertőz. A cselekményvezetés nyugodt szívvel nevezhető egyedülállóan bravúrosnak. A készítők elképesztő mélységekig ásnak a drogvilág rétegeibe, megmutatják a mocskot és a formálódó háborút lépésről lépésre. Ugyanilyen hiteles aprólékossággal prezentálják a rendőri munka folyamatait is, és azt, hogy azok, akik a civilek biztonságáért felelnek, milyen elképesztően buta, kicsinyes nézeteltérések mentén alakítják munkakapcsolataikat. Mindeközben nagy gondot fordítanak az életszagú, emberközeli érzelmekre, és nagyon, de nagyon odafigyelnek arra, hogy elkerüljék a hatásvadászatnak még a legenyhébb formáit is, továbbá rendszerint szimbolikus tartalommal bíró képsorokat komponálnak, amelyek mögöttes tartalommal bírnak, ám könnyen értelmezhető tálalásban érkeznek. A The Wire nyitánya részletgazdag krimi és véresen komoly dráma egyszerre. Nem tudod, hogy biztonságos-e a számodra, ám ez nem is számít onnantól kezdve, hogy már magával rántott. Ekkor már nincs menekvés.

A széria számos karaktert mozgat, sokat vállal, de nem bukik bele. Egyáltalán nem. A figurák nyilvánvalóan rangsorolva vannak fontosság szerint, ám egyik szereplő kapcsán sem marad hiányérzetünk, mindenkit alaposan megismerünk. A rendőrök. Ők nem a jófiúk, hanem különféle komplexusokkal küzdő rohadékok, akik azzal keresik a megváltást, hogy papíron önmaguknál rosszabb emberekre vadásznak. A drogdílerek, a gengszterek. Ők nem a rosszfiúk, hanem elcseszett sorsú kölykök, akik rossz időben rossz helyre születtek, akik a megváltásban már nem is reménykednek, helyette inkább igyekeznek túlélni az erőszak és a félelem ölelésében. A kettő között egy alak sejlik fel. Omar, a történet egyik legkülönlegesebb figurája. Ő az utca fattya, nem tartozik sehová, nem kötődik egyik csoporthoz sem. Ösztönei vezérlik, ugyanakkor nem rest intelligenciájára is hagyatkozni. Sokrétű, komplex figurákról van tehát szó. Van néhány jó tulajdonságuk és akad egy-két rossz is. Legtöbb jellemvonásuk azonban egyszerűn csak megkérdőjelezhető. Olyan emberek ők, akik reménytelenül a földhöz ragadtak. Szemeik elől már réges-régen eloszlott a rózsaszín köd, látták a szivárványszínű pillangókat drogtúladagolásban megdögleni, és ott álltak, amikor a virágos rétek örökre felégtek. Vagyis kegyetlenül rábasztak. Sorsuk előre elrendeltnek látszik, és baljóslatúra hangolt predesztinációval kikövezett útjukon gyalogolnak szüntelen a kárhozat irányába, és mi, nézők csupán abban reménykedhetünk, hogy legalább az egyikük megússza végül.

the_wire1.jpg

A színészgárda egészen nagyszerűn van összeverbuválva. A tulajdonképpeni főszereplő Dominic West, aki kiválóan érzi az öngyűlölő McNulty karakterét, játéka nagyon hiteles. A drogvilág szereplői közül Lawrence Gilliard Jr. és Idris Elba kapják a legtöbb teret. Utóbbi talán az egész évad legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtja, de előbbit sem kell félteni, hiszen kiválóan kelti életre az elcseszett sorsa hálójában vívódó srácot. Sonja Sohn is nagyon jó, és fontos még megemlíteni a történet egyik érdekes mellékszereplőjét, a spicli Bubbles-t megformáló Andre Royo-t, aki pazarul hozza a züllött figurát. Michael Kenneth Williams maradandó a félelmetes, ugyanakkor azonban szimpatikusnak is nevezhető Omar szerepében.

Az az érzésem, hogy a The Wire első szezonja stílusos, erőteljes megalapozása egy olyan bombának, ami óriásit fog még robbanni a későbbiekben. Hamarosan kiderítem, hogy igazam van-e. 8,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr57348634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2015.04.08. 06:31:57

Már nem tudom hol, de vhol "minden idők legjobb sorozatának" titulálták.

Nekem ezt azért nehéz lenne kijelentenem, viszont az is tény hogy a Drót azon nagyon kevés sorozat közt van nálam amelyikre ha vki ezt mondja, azon a legkevésbé sem hőkölök meg.

Mert tényleg nagyon nagy sorozat, a Maffiózók mellett a kedvenc HBO-s sorozatom.

És csak szólok: az 1. évad csak a kezdet, a 2. még jobb lesz!

Budai Petur 2015.04.08. 10:39:13

Minden idők legjobb sorozata. Ehhez nálam nem fér kétség.

hambig 2015.04.08. 10:59:39

Ezt nem tudta eddig túlütni semmi nálam. A breaking bad megközelítette, de akkor is ez a jobb.

hambig 2015.04.08. 11:28:23

Amúgy nem csesztetni akarlak , de ez a széria több, mint 10 éves, ha jól emlékszem akkor a befejező 5ik széria is volt vagy 8 éve. De mindegy, sok sikert hozzá.
(A 2ikon be fogsz csokizni, az a legjobb)

hambig 2015.04.08. 11:40:55

Elnézést itt a sok kommentért, de nem ismertem az oldalt.
Most látom, hogy a walking dead minden részéről külön cikk íródik
(amely sorozat szerény szubjektív véleményem szerint egy kalap sz*r), így az eggyel ezelőtti hozzászólásomat vegyétek semmisnek. Elég szégyen, hogy ilyen sorozatokat 10 évvel a bemutató után néztek meg a WD-et meg folyamatosan.
De sebaj, nem akartam itt senkit megbántani.
Szép napot.

sanyix 2015.04.08. 19:21:49

Ez sem egy hype sorozat mint a GT, így nem ismerik eléggé, pedig kéne, mert a legjobbak között van. Többször nézős, hangulatos, reális (mindegyik része, az utca, a politika, a statisztika fetisiszta bürokrácia).
süti beállítások módosítása