Movie Tank

Nagy szemek (2014)

2015. március 03. - Sparrow

Minden idők legjobban fésült rendezője, Tim Burton, újra jelentkezik. Aktuális filmje kedvéért Johnny Depp-et Amy Adamsre és Christoph Waltzra cserélte (soha rosszabb váltást), a rémmeséket pedig életrajzi drámára, hogy saját látásmódjának megfelelően értekezzen egyet a valódi művészet mibenlétéről.

big-eyes.jpg

Margaret (Amy Adams) átlagosnak tűnő anyuka az '50-es évek végén, aki mégis más egy kicsit. Először is megmeri tenni azt, amihez akkoriban sok nőnek nem volt bátorsága. Kimenekül a rossz házasságból, és azon kezd el munkálkodni, hogy kislányával új életet kezdhessenek. Emellett pedig fontos tény, hogy Margaret fantasztikus tehetséggel rendelkezik, festményei egészen kiválóak. Miután megismerkedik a szintén festő Walterrel (Christoph Waltz), a randizgatás nagyon hamar házasságba torkollik, hiszen a nő így megtarthatja gyermekét. A művészházaspár élete akkor kezd felfelé ívelni, amikor Walter eladja az első darabot felesége alkotásai közül. A gond csak az, hogy a férfi sajátjaként mutatja be a jellegzetes, "nagy szemű" képeket, így belőle válik az ünnepelt művész, míg Margaret a sötét padlásszobában gyártja a szebbnél szebb mesterműveket. A kérdés természetesen adott. Fenn lehet tartani a végtelenségig ezt az egészen nyomasztó folyamatot? Kiderül-e valaha az igazság?

Az ügyesen súlyozott, érdekesen megszerkesztett forgatókönyv kezdetben még csak a női nem lemellékeléséről szól, arról, hogy a patriarchális társadalom falai között a gyengébbik nem képviselője számára, legyen akármilyen tehetséges, nehéz az érvényesülés. Ahogy feljebb is írtam, kifejezetten nyomasztó nézni, ahogy Margaret tehetsége a sötétben marad, miközben férje learatja a babérokat, és ezen a szinten nem jelent vigaszt a villa, az úszómedence, és az óriási vagyon. Az önérvényesülésnek való gátszabás maró fájdalmat generál a festőnőben. Ez az alapvetés, de fontos megjegyezni, hogy többről van ám itt szó. A költőinek ható szerelemből kettő egymástól nagyon különböző ember játszmája bontakozik ki. A kezdetben rendkívül naiv Margaret cinikussá és kissé talán megkeseredetté válik kisebbségi komplexusával küzdő, mondhatni klinikai módon csaló férje mellett. Nem hétköznapi szélhámosról van szó, hanem egy mosolygó őrültről, aki frusztrációit felesége művészetének lenyúlásában éli ki. És a csaló harci kiáltásai, és a művésznő halk kétségbeesése mellett, az irigység és a kapzsiság szorításában elveszik a művészet igazi értelme. A későbbiekben pedig már ennek visszaszerzéséért folyik a harc, amely során még egy olyan, igazán érdekes látásmód is megjelenik, miszerint nem is maga a művészet tárgya a fontos, hanem az, ami mögötte van. Nem az alkotás számít, hanem az alkotó.

bigeyes2.jpg

A történet és az előzetes alapján úgy tűnt számomra, hogy Tim Burton ezúttal egy film erejéig szakít sajátos stílusvilágával, és egy átlagosabb, vagy ha úgy tetszik, unalmasabb útját választja a mozgóképkészítésnek. Szerencsére kellemes meglepetés ért, hiszen a Nagy szemek kis túlzással élve feleannyira sem lenne izgalmas, ha valami "sablonrendező" rakta volna össze. Burton ott van a filmben, szemléletvilágát egyértelműen meg lehet ismerni a sorok között. A direktor jelenetkoreográfiái dinamikusak és kreatívak, gyakran találkozunk színpadias konstrukciókkal, amelyek kiválóan érvényesülnek egyfajta sajátos, élénk vizualitás kíséretében, miközben itt-ott egészen szürreális mozzanatok is tiszteletüket teszik. A pörgős jelenetfolyam alatt szép betétdalok, és hangulatos zenei aláfestések szólnak.

Nem is kérdés, hogy a Nagy szemek nagy fegyvere a nagyszerű főszereplőpáros. Amy Adams természetesen hozza azt a kiváló színvonalat, amit elvárunk tőle, Christoph Waltz pedig még mindig az egyik leglazább arc Hollywoodban. Hiába, van valami megkapó abban, hogy ez a fickó minden jel szerint tökéletesen tisztában van azzal, hogy mennyire tehetséges. Hát még ahogy a két főszereplő összedolgozik! Egészen fantasztikus, vérbeli profizmust tanúsító, hihetetlenül hiteles színészi munkát láthatunk kibontakozni.

A Nagy szemek színvonalas, izgalmas életrajzi film, ami különösen ajánlott Tim Burton a műfajban kissé szokatlan stílusa, és a fantasztikus alakítások okán. 8,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr827237221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása