Movie Tank

The Babadook (2014)

2014. november 17. - Sparrow

Spoileres!

Egy anya mindennél jobban szereti gyermekét, és hajlandó őt bármi áron megvédeni. De mi van akkor, hogyha a gyermek teremtette öröm nem képes beteljesülni, mert sötét árnyék vetül rá? Valami megmagyarázhatatlannak tűnő, borzalmas, rontó hatalom, ami a halálát akarja mindennek, ami szép és jó. Az otthonnak a béke, a szeretet, és a biztonság érzését kellene sugároznia, ám mostantól a béke háború, a szeretet gyűlölet, a biztonság pedig vérszomjas fenyegetés lesz.

Mert Mister Babadook megérkezett.

babadook2.jpg

Amelia (Essie Davis) egyedül neveli kisfiát, a hiperaktív, és jóformán teljesen kezelhetetlen Samuelt (Noah Wiseman). A kisfiú agresszívan viselkedik, fegyvereket készít, és természetellenes módon retteg az ágya alá és a ruhásszekrényébe képzelt szörnyektől. Egyik este Samuel különös módon ismeretlen könyvre lel a házban való kutakodása során. A kötet címe egyben a főhős, Mister Babadook neve. A kezdetben mesekönyvnek tűnő kötetről kiderül, hogy ijesztő rémtörténetet rejt magában, ami alaposan felzaklatja Samuelt. Ezzel vége is lehetne a megpróbáltatások sorozatának, ám hamarosan hátborzongató folyamat veszi kezdetét, és Amelia eddig sem túl nyugodt élete lassacskán teljesen a feje tetejére áll. Úgy tűnik, Mister Babadook nem csupán a rejtélyes könyv lapjain létezik. De mégis kicsoda ő?

Íme a film fő kérdése. Kicsoda Babadook? Ezen jár, rugózik az agyunk, miközben nézzük a produkciót, és mire eljutunk a fináléig, jó pár teóriát felállítunk, amelyek annak ellenére megmaradnak hiteles tartalomnak, hogy a végső megoldás tulajdonképpen rájuk cáfol. Kezdetben a The Babadook leginkább korunk kezelhetetlen gyermekgenerációinak kielemzéseként hat, és ekkor, a játékidő elején járva a rejtélyes rém leginkább a nem elég erős szülői kontroll alatt elromló fiatal jellemben lakozó, egyre erősödő démonként manifesztálódik. Tetszik az üzenet, ám a későbbiekben mégsem erről lesz szó. A forgatókönyv lenyűgöző karakteralakításai során átértékelődik a mű tartalmi rétege. Kezdetben Samuel az, aki a frászt hozza ránk, tőle félünk inkább, ám ahogy halad előre a történet, úgy válik Amelia a rettegés forrásává. A mű egy hosszabb szakaszán Mister Babadook az eluralkodó depresszió metaforájaként érvényesül, majd később ez átcsap eszelős őrületbe, és a nézőt száz százalékban fogva tartó fináléban már hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a kalapos-köpenyes rémalak minden, ami rossz. Ő a fájó múlt, és a sötét jövő, a jó emberben rejlő gonoszság, és a kegyetlen világban lakozó állatias kegyetlenség. Aztán végre lehull a lepel, Jennifer Kent író-rendező megkönyörül rajtunk, és felfedi Babadook igaz valóját. Ő a pillanat, amikor minden elromlott, az esemény, ami árnyékot vet a szereplők életére, az emlék, amivel Ameliának végre-valahára meg kell tanulnia együtt élni. És hihetetlen, de végül sikerül egy cseppet sem erőltetett, sőt, kifejezetten jóleső, és az összképbe tökéletesen passzoló, pozitív kisugárzású befejezést összerakni, amelyben az anyai szeretet hatalma és a továbblépés fontossága egyaránt meghatározó szerephez jut.

babadook.png

Jennifer Kent számára ez a produkció jelenti a nagyjátékfilmes bemutatkozást, és hát, kérem, soha ennél gyengébb debütálást! A hölgy nemcsak a forgatókönyv, hanem a rendezés terén is csillagos ötösre vizsgázik. Kent kezdetben horrorisztikus eszközökkel megtámogatott, mély drámát prezentál, ami fokozatosan átcsap őrült tempóban zakatoló terrororgiává, hogy végül az év legeslegjobb horrorfilmjeként lépjen le, és adja át helyét a stáblistának. A játékidő első felében a nyomasztó alaphangulat, és a nyugtalansággal vegyített paranoid érzés uralja a képernyőt, majd érkezik a zsigeri rettegés, a valódi félelem, ami ellen képtelen vagy védekezni. Jennifer Kent elsőosztályú rémálomjeleneteket komponál és olyan brutálisan bátor módon zaklatja fel az egész lényedet, hogy azon legszívesebben felháborodnál, de mivel érzed, hogy ez az egész mocskosul zseniális, inkább csak megemeled a kalapod, és elkussolsz. Hagyod, hogy az élmény átjárjon. Az élmény, ami a stábban dolgozó kiváló szakemberek által válik teljessé. Radek Ladczuk operatőr elsőosztályú kameramunkával teszi áthatóvá és maximálisan félelmetessé a képsorokat, stílusa különösen a hátborzongató fináléban érvényesül. Simon Njoo precíz vágói munkája elsősorban arra szolgál, hogy fokozza a néző nyugtalanságérzetét, és miközben ez tökéletesen sikerül, még Jed Kurzel is hozzáteszi a magáét az összképhez minimalista jellegű, ám a produkcióhoz tökéletesen alkalmazkodó filmzenéjével.

Essie Davis vérfagyasztóan zseniális a női főszerepben. A színésznő félelmetes hitelességgel mutatja be Amelia a villogó tévéképernyő nyugtalanító fényében lefolyó, fokozatos összeomlását, és Babadook elleni kegyetlen harcát. Noah Wiseman szintén kiváló. A srác a valaha általam látott egyik legfantasztikusabb gyerekszínészi produktumot nyújtja, egyszerűen hátborzongató. És ahogy a két főszereplő együttműködik az író-rendező hölgy által rájuk szabadított, mesterien megkomponált, őrült módon gonosz káoszban, az tényleg maga a fenomenális zsenialitás!

A The Babadook számomra a legjobb horrorfilm, amit a Fűrész óta készítettek! Egyszerűen letaglózott ez az ausztrál mestermű. Kötelező néznivaló, és nem csak a horrorrajongók számára! 10/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr226907941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bubuja 2014.11.17. 22:17:44

Biztos bennem van a hiba, de semmiféle pozitív kisugárzást nem érzékeltem a befejezésben.

Bohusek 2014.11.17. 23:52:15

Múlt héten láttam ezt a filmet. Valami elképesztően gyengének tartom. Egészen meglep ez a túláradó lelkesedés. Főleg, ami a színészi játékot illeti. Én konkrétan felröhögtem az anyát alakító Davis kitörésein.
De hát ettől szép a világ! Mindenkinek más tetszik.

gabest1 2014.11.18. 03:42:41

Átrágtam magam rajta nemrég, mert valahol írtak róla. Sajnos csak csatlakozni tudok a többiekhez. A horror nálam a nézőt terrorizálja, nem a szereplőket.

chocco channel 2014.11.18. 08:55:32

Fura kerdes, de mivel az Eden Lake ota ovatosan banok a horrorokkal (olyan szinten nyomasztott, h egy evig nem neztem utana semmi ijeszto filmet) viszont a cikk felkeltette az erdeklodesemet.

Mindenkit mas film ijeszt meg, en pl: az egekig istenitett Martyr's ot vegig untam es rohogtem, viszont az Eden Lake komolyan megviselt.Az Insidious sem hagyott bennem maradando nyomokat, Furesz/Hostel/Kopok a sirodra szinten nem a felelmetes kategoria-szamomra.

Az Arva-nal valami megmozdult, nem ijedtem meg igazan de azert elgondolkoztam azon, h letezik e ilyen ( marmint h egy kozepkoru no gyereknek nez ki (uristeen ilyen baromsagon elgondolkozni mar a veg:-))))))).A capa nem horror megis feltem, es Spielberg elso filmje aminek nem tudom a cimet, valami autosuldozes is hasonlot valtott ki belolem.

Rovidre zarva: ha hasonlitani kene ezt a filmet valami mas horrorhoz akkor melyik lenne az (azon a banalis valaszon kivul, h "oooo hat ez tul egyedi:-))) A felsorolt listam alapjan ettol felni fogok, vagy annyira nem? (Mert nem, nagyon nem akarok nyomaszto rettegest erezni utana, tudom akkor minek nezek horrort:-))A film alatt retteges oke, de utana szeretem elfelejteni az erzest es mivel az Eden Lake totalis trauma volt (film alatt es utan temeges, izzadas, remalom, flashbackek...) igy tenyleg szeretnem egy ilyen utohatast elkerulni:-)))

Koszi:-))

Inkák földjén 2014.11.20. 22:10:39

Jo lenne mindig a kommentelok mellett latni az IQ szintet, es/vagy az iskolai vegzettseget is.
Ez nem horrorfilm, hanem inkabb pszichodrama, es igen, valoban nagyon jo. Azok a mukorom epitok, szolirecisek, benzinkutasok vagy pizzakihordok, akik azert nezik meg, mert "fuuu, de befostam a lanfureszesen is, hatha ez is jo lesz", na, ok valoszinuleg nem ertik es hiaba varjak akar a tocsogo vert vagy a sablon "ijesztegetos" effekteket, csalodni fognak. A filmnek (ha nem is baromi mely), de mondanivaloja van, amit azert elegge a szankba rag a rendezo, de a baratok kozton szocializalodtaknak igy is magas lesz.
süti beállítások módosítása