Movie Tank

24: Live Another Day - A valaha volt egyik legjobb TV-sorozat visszatért a képernyőkre!

2014. május 06. - Sparrow

Jack is back!

Így szólt a jövendölés valamikor tavaly, amikor végre bejelentésre került minden idők egyik legfantasztikusabb TV-sorozatának további sorsa. Jack Bauer kalandjai nyolc évadban kerültek bemutatásra a 24-ben, 2001-től 2010-ig. Joel Surnow és Robert Cochran kreátoroknak eszükbe sem jutott, hogy végleg abbahagyják kedvenc akcióhősünk történetének továbbszerkesztését. Sokáig mozifilmről volt szó, amit azonban a stúdió szemétkedései miatt elkaszáltak. Ekkor jött képbe a következő évad terve. Végül egy új sorozat indítása mellett döntöttek a készítők és a FOX tévécsatorna fejesei. A 24: Live Another Day, avagy rendkívül esetlen magyar címén, a 24: Élj egy új napért! című show a korábbiaktól eltérő formátumot vesz fel, hiszen ezúttal, az első évad esetében legalábbis biztosan, csupán tizenkét részben lesz bemutatva az amúgy egy napot felölelő cselekmény. Ez eseménytelen, és ezáltal kimaradó órák beiktatásával válik kivitelezhetővé. Valóban furcsa az új módszer, de örömmel jelenthetem, hogy a megkurtított epizódszámon kívül minden maradt a régiben. A minőség is.

24LiveAnotherDay-jpg.jpg

Négy év telt el a nyolcadik évad óta, és az árulással vádolt, körözött terrorista, Jack Bauer, aki ettől függetlenül az egész kurva amerikai cirkuszfelvonulás leghazaszeretőbb polgára, továbbra is szabadlábon van. Jack számos alkalommal mentette meg országát, sőt, az egész világot a válogatott borzalmaktól, rendszerint, hezitálás nélkül szembeszállt a lehetetlennel, és ha a körülmények megkövetelték, saját társaival is hajlandó volt konfrontálódni. Mindig ellenségként tekintettek rá, pedig ő igaz hazafi, aki sosem hagyta korlátok által behatárolni magát. Nem jó ember, de vérprofi terepügynök, aki bármire képes, hogyha az Amerikai Egyesült Államok biztonsága veszélybe kerül. Az egész élete ráment arra, hogy önfeláldozás-kurzusból mindig osztályelső volt. Elszakítottak tőle mindenkit, akit szeretett, ellehetetlenítették a normális élet lehetőségétől. Jacket üldöztetni kezdték, aki így bujkálni kényszerült.

Ám a bujkálásnak most vége. Egy fülest követve a CIA londoni emberei elfogják Bauert, akit a helyi irodába szállítanak. Jack egy szót sem szól, nem lehet tudni, mik a szándékai, csak az a biztos, hogy igenis vannak szándékai. Eközben James Heller, aki jelenleg nem más, mint az USA elnöke, szintén Londonban tartózkodik, és épp egy amerikai drónprogramtervet próbál leerőltetni a brit kollégák torkán. Azonban az Elnök úr egészségügyi gondokkal küszködik, és szellemileg már koránt sincs annyira a toppon, mint korábban, védelmi miniszteri minőségében. Egy amcsi drónpilóta is belekeveredik a buliba, miközben a háttérben ügyködő terroristák is megjelennek, bár nem tudhatjuk biztosan, hogy ők-e a legnagyobb halak, hiszen ismerjük az előző nyolc évadot. A lényeg az, hogy Heller elnök veszélyben van, a világ pedig az Apokalipszis küszöbére érkezik. Hál' Istennek, akármilyen gecik is voltak vele, Jack most sem hajlandó cserben hagyni a rendszert, amiben, a rengeteg szenvedés, igazságtalanság, és nélkülözés ellenére, továbbra is hisz.

Nyilván nem én vagyok az egyedüli, akit a dupla epizódos nyitány nézése közben elfogott az extázis. Jack első megjelenése, a sárgán (ezúttal narancsosan) világító, pittyegő óra, az osztott képernyő, a remek zene, és a végtelen izgalom- és rejtélyfolyam együttese ugyanúgy üt, mint a korábbi szezonok esetében. Semmi sem változott, Jack Bauer világa továbbra is kegyetlen, veszéllyel teli, és elképesztően magával ragadó. A cselekmény rendkívül kreatív, ahogy azt megszokhattuk. A formulát ezúttal is életveszélyből, rohanásból, és kifutó időből gyúrták. Van itt hackerkedés, drónkodás, gyilkolás, és persze a szokásos diplomáciai-politikai szál sem maradhat el. Mindennek London biztosít színteret. Jó döntés volt az alkotók részéről, hogy kihozták a történetet az Államok határain kívülre, már ezzel is érdekesebb az összkép. Na nem mintha szükség lenne ilyen apró pluszpontokra, hiszen a sok karaktert mozgató, szövevényes, csavaros, és elképesztően feszült sztori maradéktalanul éleszti újra a 24-élményt. Mintha Jack nem is lett volna távol négy hosszú évig, mintha csak a sarokra ugrott volna ki egy kis tesztoszteronért. És itt kapcsolódik be a képbe az egyik legfőbb élményfokozó, a nosztalgiafaktor. Hiszen Surnow, Cochran, Sutherland, és a többiek a szakadék széléről hozták vissza a sorozatot. A rajongók már kezdtek belenyugodni a szomorú ténybe, hogy Jacket nem láthatják többé új kalandokban. Ám a készítők nem hagytak cserben bennünket, és már a legelső jelenetben visszarántanak a jól ismert atmoszférába. Pillanatok alatt lepereg az első két epizód, a folytatásra pedig egy rohadt hetet kell várni, de ha Jack ennyi szart átvészelt, akkor nekünk is menni fog az a kicsi várakozás.

24-Live-Another-Day-.jpg

Jack Bauer kegyetlenebb, brutálisabb, és lélektelenebb, mint valaha. Gyakorlatilag nincs már miért élnie, reménye a megváltásra olyan döglött, mint a két hete gázolt macska teteme. És mégis, még mindig fűti őt, túlfokozott, természetellenes mértékű patriotizmusa. Agresszív gyilkos, kegyetlen harcos, akit többé nem lehet visszatartani vagy sarokba szorítani. Végtelen szomorúság és fájdalom süt a karakterből, és ez adja meg a Live Another Day újító esszenciáját. Mert Bauer számára már tényleg nincs remény. Nehéz elképzelni, hogy megváltást nyerjen a történet végén, de ha ez mégis megtörténik, az se lesz az igazi. Kifacsart jellem, megcsonkított lélek, akinek csak a kötelességtudata maradt meg a megjárt nyolc pokol után. Minden mást elveszített. Még egyszer (és reméljük nem utoljára) harcba száll, hogy megmentse az ártatlanokat. Hogy kihúzza a szarból azokat, akik megbélyegezték, akik üldözték, akik elítélték, akik az életére törtek.

24-Live-Another-Day-Kim-Raver.jpgA visszatérő mellékszereplők közül természetesen nem maradhat ki Mary Lynn Rajskub figurája, Chloe O'Brian, aki nem kevés változáson esett át, mióta legutóbb találkoztunk vele. Jack ismét benne leli meg elsődleges szövetségesét. És természetesen ott van Heller is, aki ezúttal az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Jó ötlet volt egy korábbi ismerőst megtenni nagyfőnöknek, főleg, hogy az egészet jól meg is spékelik az Elnök egészségügyi gondjaival. Kim Raver is visszatér Heller lányaként, bár fontos szerepe valószínűleg majd csak a későbbiekben lesz, amikor minden bizonnyal összetalálkozik Jackkel.

Az új karakterek közül elsőként Yvonne Strahovski figuráját, Kate Morgant kell megemlítenünk, aki Bauer számára minden bizonnyal inkább szövetséges lesz a későbbiekben, semmint ellenség. Aztán ott van Michelle Fairley, akit a Trónok harcából már ismerhetünk. A hölgy gonosz szerepben tündököl. Benjamin Bratt a londoni CIA-iroda fejét alakítja, míg Tate Donovan Heller tanácsadóját formálja meg.

Kiefer Sutherland számára ez a szerep védjegy-státuszú. Köztudott, hogy a színész imádja a 24-et, és talán ő volt az, aki a legjobban küzdött a folytatásért. Ezúttal is maximális lelkesedéssel, és maradéktalanul érvényesülő, tökéletes hitelességgel hozza a főhőst. Sutherland rendkívül jól prezentálja Jack kiégett, üressé vált lelki-érzelmi világát. Arcán soha egyetlen árva mosoly sem játszik, tekintetében kizárólag elszántság, és harag tükröződik.

Lehet, hogy csak az újdonság hatására gondolom ezt, de az új évad valamivel keményebb az előzőeknél, mármint a konkrét, fizikai erőszak szintjén. A készítők bátran mernek több vért és agressziót csempészni a már most bitang sebességgel száguldó cselekménybe. A fokozott brutalitást Jack minden korábbinál jelentősebb gátlástalansága is fokozza.

Négy évet kellett rá várni, de most már itt van, megérkezett. Jack Bauer újra köztünk, keményebben, mint valaha. És már csak egy hét van hátra a folytatásig!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr836126414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása