Movie Tank

Isteni műszak (2013)

2014. április 10. - Sparrow

Igaz, hogy nem rohamléptékben, de azért alakulnak a dolgok a magyar filmipar háza táján. Nemrég A nagy füzet csak épphogy csúszott le az Oscar-jelölésről, Bodzsár Márk pedig összerakta az Isteni műszakot. Úgy tűnik, mégiscsak jó ötlet volt ez a Magyar Nemzeti Filmalap, reméljük továbbra is legalább olyan színvonalú produkciókkal örvendeztetnek meg bennünket a hazai filmesek, mint amilyet a fent említett kettő mozgókép is képvisel!

isteniműszak.jpg

1992-ben járunk, tombol a Délszláv háború, de Milán (Ötvös András) átszökik Jugoszláviából Magyarországra. Célja, hogy annyi pénzt szerezzen, amennyivel kijuttathatja feleségét (Stork Natasa) a háborús övezet kellős közepén fekvő Szarajevóból. A srác véletlenszerűen találkozik a furcsa mentőscsapattal, Fék doktorral (Rába Roland) és Kistamással (Keresztes Tamás), és alapszintű mentőstapasztalatainak köszönhetően lehetőséget kap, hogy betársuljon melléjük az éjszakai műszakba. Így, hármasban járják a sötét Budapest utcáit a fiúk, ám nem telik el sok idő, mire Milán rájön, hogy társai nem csupán mentősök, hanem egy embercsempészbanda akcióiban is aktív részvételt vállalnak.

Van itt minden, kérem, Quentin Tarantino, Martin McDonagh, Nicolas Winding Refn, de még Antal Nimród hatása is érződik Bodzsár Márk rendezésén. Ez nem nagy baj, hiszen a direktor a jól ismert motívumokat remekül hasznosítja újra fekete komédiájában. Egyik legfontosabb eszköze az éjszaka, ugyanis a produkció során egy árva jelenet sem játszódik napvilágnál, mindig a rideg, komor éj szorításában zajlanak az események. A remekül megkoreografált, erősen morbid jeleneteket Bodzsár a lehető legjobbkor tölti fel a szükséges plusszal, így néha erős drámai töltettel, máskor pedig már-már horrorisztikusan félelmetes atmoszférával. A rendező bátran használ művért, és remekül választja meg a forgatási helyszíneket, és a díszleteket. Az omladozó, telegraffitizett, mocskos, halvány fényű utcai lámpák világosságánál felsejlő budapesti utcák látványa egy darabjaira hulló Kelet-Európának állít emléket.

istenimuszak1027.jpg

A forgatókönyv bizarr, elvont módon humoros szituációkat teremt, amiben nem rest parádéztatni pazar karaktereit, akik soha, még ha fizetnének nekik, akkor sem húznák fel magukat. Ez az állandó közömbösség az, ami uralja a figurák viselkedését, és ettől lesznek egyszerre rendkívül reálisak, és szokatlanul természetellenesek. A jól megírt párbeszédeken keresztül előkerül nem kevés gondolati tartalom is. Érdekes figyelni, ahogy Milán erkölcsi rendszere fokozatosan átértékelődik. Ő a jófiú, a körülmények rabja, míg Fék doktor a józan, haszonelvű gondolkodásmódjának mindent alárendelő figura, Kistamás pedig egy valódi csendes pszichopata.

A fényképezés engem leginkább a Csak Isten bocsáthat meg képi világára emlékeztetett, hiszen ezúttal is a sötét éji világba belehasító rikító színek dominálnak, miközben az egész film elvont, lidércnyomásszerű vizuális valóságot teremt, ami kiszorít magából mindennemű biztonságérzetet, melegséget, és jóságot.    

Ötvös András elég sokszor túljátssza a szerepét, de összességében egészen szimpatikus alakítást produkál. Rába Roland egyértelműen a gárda legjobbja, de a visszafogott módon őrült Kistamás szerepében nagyot alakító Keresztes Tamás is említésre méltó produktumot tesz le az asztalra. A mellékszereplők közül Pálos Hannát emelném ki, aki egészen hiteles a romokban heverő drogos csaj szerepében.

Nem kell sok, ne legyünk telhetetlenek, csak évente egy. Had legyen egy esztendő során csak egyetlenegy ilyen jó magyar film. Nem kell több. De egy ilyen színvonalú alkotás mindig kéne. Mindig. 8,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr665996844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F3c0 2014.04.13. 00:11:01

Ez a film rendkívül jóra sikerült, pedig olyan belenézős, és gyorsan megállítósnak általánosítaná az ember elsőre. A film a kezdetétől majdnem a végéig, szépen felépített mondanivalójával, leköti az embert. Sajnos itt is mint sok más, nem csak magyar filmben, a vége le van csapva. Pedig még pár percben lenne mit mondania, hogy ne hagyja üresen az ember elméjét. Talán a rendező, a fantáziánkra akarja bízni a konkrét befejezést. Én viszont nem ezt várom, azt várom, hogy a rendező végig magyarázza a filmet, hiszen ezért film, különben maradhatnánk a könyveknél is ennyi erővel. Örülnék, ha a magyar film maradna a magyar gondolkodásmódnál, és nem a külföldi rendezők stílusát venné át. Viszont jó az irány az új magyar filmek tekintetében. Köszönöm.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.13. 00:32:30

@F3c0: filmet nem láttam, de azt elég butaságnak tartom, hogy egy filmnek el kell magyarázni a végét, főleg könyvel szembe állítva

F3c0 2014.04.13. 09:55:50

@pingwin: Talán nem értelmezted az amit írtam. Talán te szereted az ilyen film befejezéseket. Talán te vagy a többség akinek szól a film. Talán nézd meg, és utána bírálj engem. Talán neked tetszeni fog a vége. És talán nem fogod vadászni az összes hozzászólást, csak hogy írhass valamit.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.13. 10:44:09

@F3c0: nem bíráltalak

az, hogy milyen legyen egy film befejezése a film magam dönti el

viszont egy könyv és egy film végének összehasonlítása értelmezhetetlen, főleg, hogy könyv vége is nyugodtan hagyhat nyitva kapukat, vagy zárhat le mindent

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.04.13. 10:57:51

@F3c0: Bizonyos filmeknél kifejezetten jó megoldás, hogyha nyitva marad a történet vége (pl. A pankrátor).
De mondjuk az Isteni műszakban szerintem pont, hogy elég jól elvannak varrva a szálak.

F3c0 2014.04.13. 11:07:50

@Sparrow: Köszönöm, hogy a szerző is válaszol nekem. Azt akartam mondani a véleményemmel, hogy végre egyre jobb magyar filmek születnek, újra. A film vége nekem nem, de másoknak tetszik. Nem kritikát írtam, csak észrevételt, a saját szemszögemből.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.04.13. 11:10:16

@F3c0: Igen, pontosan az a kommentelés lényege, hogy a hozzászólók is leírják a véleményüket. Köszi a kommentet, írj máskor is! :)
süti beállítások módosítása