Movie Tank

Évértékelés 2012: TOP10 Legjobb Női Főszereplő

2013. január 19. - Sparrow

A színészi alakítások negyedik, egyben utolsó toplistájában a női főszereplők kerülnek terítékre!

10. Emma Stone - A csodálatos Pókember

amazing-spider-man-emma-stone-main.jpgA csodálatos Pókembernek gyakorlatilag minden egyes alkotóeleme magasan túlszárnyalta az elvárásaimat, így a főszereplők által nyújtott alakítások is. Kiváltképp igaz ez Emma Stonera, aki A szuperhős barátnője című elég egyedi szerepkört olyan fantasztikusan valósítja meg, amire még nem volt példa a hasonló mozikban. A karakterbe alapból is kockázatosan sok bizalmat helyez a forgatókönyv, viszont Stone végig magabiztosan, profi módon áll helyt.

 

 

9. Rachel Weisz - A Bourne-hagyaték

bourne-legacy-rachel-weisz.jpgEzúttal viszont szinte mindenben alulmúlta az új Bourne-film az elvárásaimat, hál' Istennek azonban a színészi játékok nem tartoznak bele ebbe a mindenbe. Különösen igaz ez Rachel Weiszre, akitől már megszokhattuk, hogy nagyon óvatosan választ szerepet. A Bourne-hagyatékot gyakorlatilag az ő pazar helytállása menti meg, hiszen minden egyes jelenetben irányítja a légkör alakulását, remek arcjátékot nyújt, és egy pillanatra sem csúszik ki a lába alól a talaj.

 

8. Halle Berry - Felhőatlasz

cloud-atlas-halle-berry-1.jpgSok szálon mellékszereplő, tehát ezúttal nyilván elsősorban Luisa Rey megformálásáért kap helyet a listában. Valódi tökös krimihősnőt varázsol a vászonra Berry, aki egy pillanatra sem inog meg, és az igazság kiderítéséért bármire képes. A produkció talán legerőteljesebb személyiséggel megáldott főhőséről van szó, és erre csak a karakter nem lenne képes, ehhez szükség volt egy ilyen, páratlan tehetségű színésznő munkájára is.

7. Quvenzhané Wallis - A messzi dél vadjai

beasts_1.jpgEz a kislány mindössze 9, azaz kilenc éves! Aki már ilyen fiatalon ennyire magával ragadó teljesítményre képes, az tényleg született tehetség, hiszen ideje sem volt tanulni a színészmesterséget. Márpedig Hushpuppy végig fogva tartja a néző érzelmi világát, remekül előadott narrációval tartja mozgásban a gondolkodásunkat, és minden mozdulatáról üvölt a maximális beleélés.

 

 

 

 

6. Jessica Biel - The Tall Man

the tall man.jpgA tavalyi év nagyon méltatlanul elfelejtett horrorjáról van szó, és annak nagyon méltatlanul nem méltatott főszereplőnőjéről. Jessica Biel kétségtelenül élete eddigi legjobbját nyújtja, különösen azért nagy élmény nézni az alakítását, mert elsőre nagyon nem tudjuk elképzelni, hogy a színésznő megfog bírkózni ezzel a komplikált karakterrel. De megcsinálja, ráadásul csont nélkül!

 

5. Noomi Rapace - Prometheus

prometheus-noomi-rapace-image.jpgA skandináv színésznő ezzel a mindenképpen maradandó alakításával sikeresen lépett be Hollywoodba. Kemény dió egy olyan előd szintjéhez felérni, mint Sigourney Weaver, de Rapace gyakorlatilag egy pillanatra sem remeg meg. Hülyén fog hangzani, de már-már pofátlanul zseniálisan hozza a tudásvágytól hajtott geológusnőt, aki rekordidő alatt esik át radikális karakterfejlődésén, ami a színésznő pazar előadásmódjának köszönhetően egy pillanatra sem tűnik erőltetettnek.

4. Emmanuelle Riva - Szerelem

AmourHero.pngLátatlanban átgondolva is valószínűleg arra jutna az ember, hogy egy többszörös agyvérzés következményeiben szenvedő idős asszony életszerű bemutatása nem valami könnyű feladat. Viszont, itt változzak aranyhallá, ha nem az volt végig az érzésem, hogy Riva-nak most komolyan az agyvérzés utóhatásaival kell megküzdenie, mintha tényleg, de igazán szenvedne, mintha csak egy valóban romokban heverő asszony szobájába kamerát állítottak volna. Félelmetesen hiteles, 85 évesen ilyet produkálni! Nem semmi!

 

 

3. Jessica Chastain - Zero Dark Thirty

zero-dark-thirty-jessica-chastain.jpgMinden csinos színésznőnek kell egyszer egy keményebb szerep. Chastainnak persze nem a Lara Croft-féléből jutott ( és ennek őszintén örülök ), hanem az érzelmileg és mentálisan is egy adott gócpontra fókuszáló biorobotból, akit már gyerekkorában elkezdtek hülyíteni, így gyakorlatilag önmaga elől zárja el a normális élet lehetőségét. A színésznő már-már morbid karakterpusztulást mutat be, ahogy a CIA fiatal elemzője egyre mélyebben belerokkan az Osama bin Laden megtalálásáért folyó küzdelembe. A zárásban nyújtott érzelmi bomba pedig valósággal a filmtörténeti pillanatok kategóriájába való.

2. Naomi Watts - A lehetetlen

Naomi-Watts-The-Impossible.jpgA nagybetűs szenvedést, a kínt, a gyötrelmet, a haldoklást, egy világ pusztulását mutatja be a színésznő, annyira hitelesen, hogy aki nem kezd könnyezni rajta, annak valami rosszul van bekötve. Az ilyen alakításokat nézve érezzük azt egy színészről vagy jelen esetben színésznőről, hogy ő egészen más szinten mozog, egyértelműen tiszteletet kiváltó hatást gyakorol ránk. Nem győzzük imádni, hiszen jól tudjuk, hogy ilyen erőteljes színészi játékra csak a legnagyobbak képesek. És ezért Naomi Watts korunk egyik legalulértékeltebb színésznője, hiszen már nem először bizonyítja a fent leírtakat.

1. Jennifer Lawrence - Napos oldal

331-slp-07104r-lg-jpg_165143.jpgValósággal emberfölötti az, amit Lawrencetől láthatunk ebben a csodálatos filmben. A blog régebbi olvasói jól tudhatják, hogy az egyik kedvenc színésznőmről van szó, de őszintén megmondom, arra, hogy ilyen fiatalon ennyire mély beleéléssel képes hozni ezt a rettentően bonyolult karaktert, még én sem számítottam. Gyakorlatilag végig szájtátva csodáltam ezt a lenyűgöző tehetséget a moziban ülve, miközben arra gondoltam, hogy ha így megy tovább, úgy tíz év múlva elmondhatom magamról, hogy korunk egyik legnagyobb színésznőjének már a legelső munkáit is alapos figyelemmel követtem. De arra a pazar arcjátékra, csodás érzelmi löketre, lenyűgöző előadásmódra, amit a Napos oldalban produkál a színésznő, a Winter's bone-nál még senki sem számított. Pedig ott se volt kutya Lawrence, de ez! Ahogy írtam, emberfölötti.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr415027279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.19. 17:52:13

továbbra is nehezen értem, hogy miért csodálod ennyire a csodapókot, és hogy mit is láttál olyan jó alakításnak Emma Stone-tól?!

Szép volt, de nagyjából ennyi is.
süti beállítások módosítása