Movie Tank

Évértékelés 2012: TOP5 Legjobb Látvány

2013. január 17. - Sparrow

Fényképezés, maszk, smink, speciális effektek, díszletek, koreográfiák. A film látványának alkotóelemei. Produkciótól függ, hogy épp melyik dominál jobban, és kétségtelen, hogy akár mindegyiknek külön toplistát is lehetne készíteni. Ám ezúttal megpróbálkozom látvány címén egy kalap alá venni az összes fent említett elemet.

5. Felhőatlasz

cloud-atlas-future1.jpgElsősorban természetesen a maszkmesteri munkákat kell kiemelni, amelyek lélegzetelállítóak. Az alkotók olyan zseniális álarcok és sminkek mögé bújtatják a színészeket a különböző szálakban, hogy sok esetben csak a stáblista képekkel szolgáló névsorolása ad választ. Persze, ne feledkezzünk meg a pazar fényképezésről, és a kronológiailag ötödik, cyberpunk szál eszméletlenül király látványvilágáról sem.

 

 

 

4. Prometheus

prometheus-avatar8.jpgEgyszerűségében nagyszerű. A Prometheusnak tipikusan minimalista látványvilága van, nem akar túl giccsesnek, erőltetettnek tűnni, és éppen emiatt lesz hatásos. A Tervezők emberszerű kidolgozásán át, a különös, R2D2 beütésű, biológiai fegyverként szolgáló lényeken át, az ős-Alienig minden passzol, az idegen bolygót alkotó helyszínválasztásokról, díszletekről, és zseniálisan sci-fis fényképezésről pedig már nem is beszélve.

 

3. Bosszúállók

avengers-production.jpgKétségtelenül 2012 legmonumentálisabb látványorgiájáról van szó. A Bosszúállókban, néhány köztes szakasztól eltekintve, folyamatosan megy a színvonalas zúzás, kreatív, remekül megkoreografált harcjeleneteket és csatákat csodálhatunk, melyekben a film által felvonultatott számos szuperhősnek sikerül többé-kevésbé egyenlő teret adni. Különösen emlékezetes Hulk első zúzása a Helibázison, vagy éppenséggel a finálé, melynek nézése közben szem nem marad szárazon, ráadásul utóbbi az év legfaszább vágatlan jelenetével szolgál, melyben a kamera végigpásztázza a csatateret.

 

2. Pi élete

life-of-pi-image03.jpgA szem számára kétségtelenül 2012 leggyönyörűbb filmjéről van szó, hiszen ki felejtené el a csodálatos napfelkeltét, ami egy időre még Pivel is elfeledteti gondjait. A látóhatárt kitöltő óceán soha nem volt még ennyire szemkápráztató. A számítógéppel elkészített állatok ötletét a produkció egyik aduászának tartom, hiszen hihetetlenül egyedi hatást kölcsönöz a produkciónak.

 

 

1. A hobbit - Váratlan utazás

Hobbit1.JPGValljuk be, hogy ezt a filmet már látatlanban is mindenki első helyre tette A gyűrűk ura után. Nem sokkal előzi meg ugyan a Pit, de hát azért mégis. Peter Jackson filmje nem csak a történet és a karakterek szempontjából lenyűgöző, de majdnem három órán át nyújt vizuális orgiát. Hol a remekül kidolgozott trollokban, orkokban, goblinokban, vargokban, sasokban, hol a csodálatos Új-zélandi helyszínekben, hol a speciális effektekben, hol pedig az akciókoreográfiákban gyönyörködünk, miközben Zsákos Bilbónak és a törpöknek szurkolunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr815022298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.17. 12:20:51

Látványban nálam a prometheus nyert.
Igaz a film nem volt több látványnál, de az nagyon ott volt.

jackass99 2013.01.17. 21:51:22

A hobbit szerintem is verte a látvány mezőt egyszerűen gyönyörű volt.
süti beállítások módosítása