Movie Tank

Abraham Lincoln, a vámpírvadász ( 2012 )

2012. december 12. - Sparrow

„ A történelem csupán a csatára emlékszik, a vért elfelejti. ”


Sajnálatos módon Timur Bekmambetov idei filmjének a produkciót nyitó-, illetve zárómonológon ( melyben a fenti mondat is elhangzik ) kívül alig van pozitívuma. Az elképesztően ütős Wanted rendezője nemcsak hogy az év egyik legnagyobb csalódását szállítja, de munkájával még kegyetlenül szembe is köpi az amerikai történelmet, és annak egyik legnagyobb alakját.

lincoln0.jpg

A történet alaposan kiegészíti Abe ( Benjamin Walker ) pályafutásának krónikáját. A forgatókönyv szerint a kis Lincoln anyjának halálát egy kegyetlen vámpír okozza, az incidensnek a későbbi elnök ráadásul szemtanúja is lesz. Később, felnőtt fejjel elhatározza, hogy bosszút áll, ám még épp időben találkozik Henryvel ( Dominic Cooper ), a vámpírvadásszal, aki kitanítja Abrahamet a mesterség csínjára-bínjára. Később, az északi és déli államok között zajló polgárháborúban, mint kiderül, Abraham Lincolnnak nem csupán néhány gőgös rabszolgatartóval, hanem vérszomjas vámpírokkal kell felvennie a harcot.

Kezdjük azzal, hogy a történet eszeveszett nagy baromság. Az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobbra tartott elnöke vérszopókat gyilkol puskanyelű baltájával! Pffh! Sajnálatos, elszomorítóan nevetséges hatást kölcsönöz az összképnek az a kétségbeesett erőlködés, amivel a rendező igyekszik komolyan venni a nagyon pocsék alapötletet, és az abból kiburjánzott sztorit. Ez még a forgatókönyv minőségénél is nagyobb hiba: A rendező komoly hangvételű drámát akart csinálni. Mert még ha valami szellemes fekete komédia kerekedne ki az egészből, akkor megérteném a film lényegét. Viszont így az egész nem más, mint röhejes katyvasz. Ezen még a fantasztikus nyitó/záró monológ, továbbá a rendkívül ötletes befejezés sem változtat.

lincoln1.jpgBenjamin Walkernél rosszabb választás talán nem is lehetett volna Lincoln szerepére. Ha Lincolnra gondolunk, egy kőszikla keménységű, megrendíthetetlen büszkeségű úriembert látunk magunk előtt, nem egy ilyen tejfelesszájú, gyerekes fejű idiótát, aki a műszakállal egyenes megcsúfolása az elnöknek. A színészgárda többi tagjától se számítsunk semmi jóra, egyszerűen mindenki borzalmas, de még a legjobb esetben is csak elviselhető ( Cooper ).

Ami viszont zseniálisan sikerült, az a látvány. Az akciókoreográfiák gyönyörűek, a lassítások végig fenntartják a dinamikát a harcjelenetek közben, továbbá a véreffektek használata is rendkívül szépre sikerült. Kár, hogy a fináléban a film látványát is megkeserítik az elképesztően gyerekes megoldásokkal. 

Az év egyik legrosszabb filmje, egyenesen gyalázatos produkció az Abraham Lincoln, a vámpírvadász, egy jobb napokat is látott rendező utolsó rúgása ( remélhetőleg ). 3/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr474962155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása