Movie Tank

Halloweenkor lélegzetvisszafojtva, avagy Egy levegővel #24

2012. október 31. - Sparrow

Ezúttal egy ütős slasher fúzióról, egy lenyűgöző játékadaptációról, illetve egy nagyon humoros horrorvígjátékról esik szó.

Freddy vs. Jason ( 2003 )

fredy.jpgHabár már a '93-mas Jason Pokolra jut-ban is tettek rá utalást, ténylegesen csak 10 évvel később készült el a slasher két igen nagy alakja, Freddy Krueger ( Robert Englund ) és Jason Voorhees ( Ken Kirzinger ) közös filmje, melyben a rémálmok sötét ura és a Kristály-tó átka kíméletlenül egymásnak esik. Freddyt elfelejtették az Elm utcában, és amíg nem kezd el ismét élni az emberek fantáziájában, nem tud visszatérni. Így különös cselt eszel ki. Átveri Jasont, és az anyja képében az Elm utcába küldi a kristály-tavi szörnyeteget, hogy a hokimaszkos által elkövetett gyilkosságokat Freddynek tulajdonítsák, így visszahozva az összeégett sorozatgyilkos nevét a köztudatba, aki így ismét berobbanhat a fiatalok álmaiba. Csakhogy Jason idővel túllő a célon, és nem hagy elég zsákmányt Freddynek, így a két szörny összecsap.

Őszintén szólva, meglepően tetszett a film, és egyértelműen dicséretet érdemel Ronny Yu rendezése, hiszen a jelenetek megkoreografálása végig elősegíti a forgatókönyvben megírt, beteg módon hatásos jelenetek kiteljesedését. A cselekmény végig izgalmas, Jason és Freddy is megfelelő teret kap a filmben. A látványvilág elsőosztályú, a rémálomjelenetek veszettül királyra sikeredtek. Egészen meglepő módon a lemészárolandó tinik egyáltalán nem irritálóak, és a színészi játékok kifejezetten jók, mármint az eddig megszokott színvonalhoz képest. Englund ismét remek Krueger szerepében. A Jason maszkja mögött lévő színész gyakorlatilag sosem volt mérvadó, hiszen a karakter mondhatni külön életet él onnantól kezdve, hogy az aktor felteszi a hokimaszkot. Freddy és Jason sokszor összecsapnak egymással, Jason álmában, majd a való világban is. Előbbi rendkívül hatásos, utóbbi viszont leginkább kettő nyugdíjas bácsi harcára emlékeztet az utolsó üveg baracklekvárért, de azért ennek is megvan a bája. Jó film, na...

Silent Hill - A halott város ( 2006 )

2006_silent_hill_019.jpgMár kettő toplistámban is szerepelt eme remekmű, úgyhogy a maradék mondanivaló menni fog egy levegővel is. A történet egy anyáról szól, aki kislányát a kísértetváros hírében álló Silent Hillbe viszi, mivel a kis csaj minden rémálmában erről a helyről beszél. Mikor odaérnek, kezdetét veszi életük legszörnyűbb rémálma, hiszen a gonosz erők kiszemelték maguknak a kislányt, és így édesanyjának a poklok poklát kell átélnie, hogy megtalálja.

A történet elképesztően jó. Az eredeti játékot nem ismerem, hírből is csak épphogy, úgyhogy összehasonlítási alapom nincs, de ez talán jobb is így. A Silent Hill olyan magas szinten műveli a félelemkeltést, aminél keményebbet nagyon ritkán látni. Hátborzongató fényképezés, brutális külsővel rendelkező szörnyetegek, és az a kibaszottul ütős vészsziréna, ami a legerősebb idegrendszert is összeroncsolja. A színészi játékok is kiválóak, a gárdából Sean Bean a legismertebb név, akiről annyit elárulhatok, hogy TÚLÉLI A FILMET. Az ő esetében ez nagyon nagy szó. A forgatókönyv nem semmi csattanóval vár minket a film végén, a nyomasztó hangulat pedig az egész játékidő alatt jelen van, hogy az utolsó percekben olyan erővel csúcsosodjon ki, hogy napokig ne tudj rendesen aludni.  

Elvarázsolt kastély ( 2003 )

2003_the_haunted_mansion_002.jpgFennakadt a szemem, amikor megláttam, hogy az IMDB-n még az 5 pontot sem éri el a film átlaga, hiszen szerintem egy rendkívül szórakoztató horrorvígjátékról van szó. Eddie Murphy és Marsha Thomason ingatlanügynököket játszanak, akik mellesleg házastársak, két gyerekük is van. Egy családi kirándulás alkalmával útba ejtenek egy lehetséges kuncsaftot, aki eladná házát, egy több száz éves kastélyt, melynek kertjében hátborzongató temető található. Hamar kiderül, hogy a kastély már régóta elhagyatott, és a házigazda, valamint a személyzet is kísértetek.

A film nagybetűs HORRORVÍGJÁTÉK, hiszen nagyon jól megfogja a műfaj lényegét: Viccesen mutatja be a félelmetes jeleneteket, és ettől lesz felhőtlen szórakozás a produkcióra szánt másfél óra. Murphynek azóta sem volt különösebben jó filmje, de az Elvarázsolt kastély mindenesetre nagyon működik, én legalábbis rengeteget tudok nevetni rajta. A horrorisztikus hatást a remek díszletek, speciális effektek, és maszkmesteri munkák teszik teljessé. A történet is jól van megírva, fordulatos, izgalmas, érdekfeszítő. Terence Stampet ki kell emelni, hiszen negatív karaktere szerepében pazar, és hátborzongató alakítást nyújt.

Freddy vs. Jason: 7/10

Silent Hill - A halott város: 9/10

Elvarázsolt kastély: 7/10
 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr34880745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.31. 12:24:58

A Silent Hillt már régóta tervezem, anno meg is vettem elég jutányos áron (599 forint volt) , aztán meg kellett lepődnöm, hogy a film tokjában nem az általam várt alkotás volt.. azóta elment tőle a kedvem. :D

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.10.31. 14:04:21

Szerintem a Freddy vs Jason halál gyenge film. Végig olyan érzésem volt, mintha valami gagyi horrorparódiát néztem volna.
süti beállítások módosítása