Movie Tank

Egy levegővel #14

2012. május 05. - Sparrow

Sherlock Holmes: Árnyjáték

Guy Ritchie 2009-es első Homes-filmje nem igazán nyerte el a tetszésemet. Két évvel később, tavaly debütált a folytatás, Árnyjáték alcímmel. Ez a felvonás is hagy maga után kívánnivalót, de ezzel együtt remek kikapcsolódást és biztos szórakoztatást is nyújt. Ez a film már jól sikerült.

Watson doktor ( Jude Law ) az esküvőjére készül, hiszen végre egybekelhet álmai asszonyával ( Kelly Reilly ). Csakhogy az idillbe bezavar a gonosz Moriarty professzor ( Jared Harris ), aki robbantásos merényletekkel igyekszik kirobbantani azt a háborút, ami a II. világháborúból III.-at csinál majd, és többek között a jó doktor halálát is akarja. Viszont Moriarty alábecsüli a legeszesebb és legantiszociálisabb magánnyomozót, Sherlock Holmest ( Robert Downey Jr. )

A forgatókönyv sokkal rosszabb az első rész szkriptjénél. Egyáltalán nem nézőbarát, sokáig lehetetlenség követni az eseményeket, a dolgok nagy részét csak a fináléban sikerül megértenünk. A karakterek kidolgozása is jóformán semmilyen. Moriarty súlytalan, igaz ezt némiképp ellensúlyozza Harris lenyűgöző játéka. A női főszerepben tébláboló cigány jósnő figurája csak félig van megmagyarázva, és olyan hatást kelt, mintha nem is lenne igazi személyisége. Őt amúgy Noomi Rapace kelti életre, akire tényleg semmilyen panasz nem lehet. Watson karaktere továbbra sem egy álom, viszont Jude Law ezúttal nagyon szimpatikusan hozza a figurát. A címszerepben drága színészünk, mint úgy általában, megint csak nem színészkedik, inkább Downey Jr.-oskodik egy adagot, ám ez még mindig nagyon jól áll neki, számtalan vicces pillanatot szerez. A szkript egyetlen elismerésreméltó része amúgy a poénvilág. A pónin vágtató Sherlock minden pénzt megér. Az első részhez hasonlóan, sőt még jobban csúcsra járatták a lassításokat az alkotók, szemkápráztató vizuális élményeket szerezve, ráadásul a bunyók koreográfiája is mesteri. A fényképezés továbbra is a jól működő, szürkés színvilágot képviseli.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr254489942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása