Movie Tank

A leleményes Hugo

2012. február 24. - Sparrow

Georges Méliés. Minden idők egyik legnagyobb filmese. A némafilmkorszak olyan mesterműveinek megalkotója, mint az Utazás a Holdba, A fekete ördög, az Egy méterre a Hold, vagy éppenséggel a Kékszakáll. Munkái dúskálnak a kreativitásban, a bájban, és a korát meghazudtoló látványban. Méliés a századforduló környékén alkotott. Az Egy méterre a Hold 1898 - ben, az Utazás a Holdba 1902 - ben készült el. Viszont azóta sok minden történt a filmvilágban, a művészeti ág egyik legnagyobb mesterét pedig szépen lassan mindenki elfelejtette. Ám ekkor, pont időben, 2011 - ben megérkezett Martin Scorsese egy fantasztikus csapattal, hogy egy őszinte, mindennemű hatásvadászattól mentes főhajtással mondjon végső búcsút az embernek, aki lefektette annak a csodának az alapjait, amit filmnek hívunk.

Hugo ( Asa Butterfield ) árva kisfiú, aki a párizsi vonatállomáson csinálja azt, amivel nemrég eltűnt nagybátyja megbízta: a létesítmény középpontját képző órát javítgatja, miközben ételt lop, és kifigyeli az állomáson dolgozó boltosok életét, időnként pedig menekül az árvákra vadászó biztonsági őr ( Sacha Baron Cohen ) elől. Élete akkor vesz nagy fordulatot, mikor egy játékboltossal kerül összetűzésbe, aki elveszi főhősünk jegyzetfüzetét. Hamarosan kiderül, hogy a mogorva öregúr nem más, mint a rég halottnak hitt Georges Méliés ( Ben Kingsley ).

És Scorsesenek sikerült! Leforgatott egy filmet, melynek középpontjában a régi idők egyik nagy alakja áll úgy, hogy a hatásvadászat és a ripacskodás egy fél pillanatra sem üti fel a fejét a végeredményben. A Hugo története megható, őszinte, magával ragadó, heves érzelmektől hemzsegő. Méliés elvesztette hitét a filmekben, nem találja önmagát, de éppen ekkor találkozik egy olyan gyerekkel, aki képes újra fellobbantani benne a szikrát. A forgatókönyv nagy pozitívuma, hogy mindez egy rendkívül kreatív véletlennek az eredménye. Ez a film tele van szeretettel, annyira szívmelengető, annyira egyszerű és ártatlan, hogy a legridegebb szíveket is képes megérinteni és melegségbe borítani. Az idézhető, biztosra veszem, hogy rövid időn belül szállóigévé váló mondatok elsöprő hatással bírnak. Fókuszban nem egy ripacskodó barom, nem egymás vérét ontó idióták, és nem is darabjaikra robbanó autók. Egyszerűen csak a szeretet. A film, és az ember, mint egyén szeretete, amit ilyen őszintén, ennyire egyedien még senki sem mutatott be. Ettől zseniális film a Hugo, semmi egyébtől.

A színészgárdában is van csemegézni való. Asa Butterfield kivételes alakítást nyújt, a gyerekszínészek általában vett teljesítményéhez képest meg pláne. Szép kék szemei okán később még igazi macsó szerepeket is kaphat, ha nem tűnik el addig a süllyesztőben. Sacha Baron Cohen ezúttal nem barom, sőt! Egészen kiváló játékot mutat be. John Logan szentel neki egy kisebb mellékszálat, ahol annyira magával ragadóan hozza a figurát Cohen, hogy egy pillanat alatt elfelejtettem a Boratot. Kingsley valami lenyűgöző. Azon túl, hogy gyakorlatilag a megtévesztésig hasonlít Méliésre, rendkívüli színész játékot mutat be. A lehető legtöbb érzelmet vitte a figurába, és valami egészen egyedi végeredményt tett le az asztalra. Christopher Lee is feltűnik egy mellékszerepben, aki még 90 évesen is annyira bámulatos, hogy ha Kingsley nem lenne, ő vinné a prímet.

Érdemes szót ejteni még a látványról és a fényképezésről. Utóbbi eléggé animációs film hatását kelti, és ez nagyon jó húzás volt, hiszen így egy egészen különleges atmoszféra elegyedett, amilyet leginkább motion capture környezetben szoktunk meg. Akárcsak A némafilmesben, itt is láthatunk egy rémálomjelenetet. Nem fogom azt mondani, hogy hatásosabb, mint az előbb említett vetélytárs, de mindenképpen merészebb és, hogy is mondjam, " zúzósabb ".

A leleményes Hugo egy olyan ember műalkotása, akinek már nem kell bizonyítania rátermettségét. Épp ezért ennyire tiszta, őszinte darab ez, melynek birtokában jó helyen lenne az idei Oscar - díj.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr884174233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2012.02.25. 18:22:33

Az Egy méterre a Hold 1898-as film :)
Amúgy egyetértek, jó írás és kivételesen jó film! Persze Scorsese nem szokott szart csinálni.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.02.25. 19:13:35

@Swarm: Köszi, véletlenül felcseréltem a számokat.:D
süti beállítások módosítása