Movie Tank

Amerikai história X

2011. augusztus 27. - Sparrow

Sziasztok!

Már hetekkel ezelőtt megnéztem az Amerikai história X című filmet, de csak mostanra gyűjtöttem elég erőt, hogy írjak róla. Nagyon megviselt ez a film, soha nem tapasztalt erős hatással volt rám.

Miután fekete bőrű bűnözők megölik Derek Vinyard ( Edward Norton ) apját, a fiú fajgyűlölő hadjáratot indít. Pár éven belül már egy kiterjedt rasszista banda egyik vezetője Cameron Alexander ( Stacy Keach ) irányítása alatt. Ám egy idő után börtönbe kerül, ahol szörnyű kínokat kell kiállnia. Ezalatt azonban öccse, Danny ( Edward Furlong ) a nyomába szegődik. Kopaszra nyírja a fejét, és rendszeresen találkozik Derek bandájával, az iskolában pedig Hitler Mein Kampf című könyvéről ír dolgozatot. Ezért az iskola igazgatója azt a feladatot adja Dannynek, hogy írjon egy dolgozatot Amerikai história X címmel arról, hogy hogyan befolyásolták őt a bátyja tettei. Ezzel egy időben szabadul Derek is a börtönből, akiből időközben más ember lett. Csakhogy mostanra már olyan mély sebeket ejtett, amiket nem lehet meggyógyítani.

Nagyon nem esett jól nekem ez a film. Szörnyen megviselt, borzalmas hatással volt rám. De szerintem ez egyben azt is jelenti, hogy a rendező, Tony Kaye zseniális filmet rakott össze. A rasszizmusról, annak fölöslegességéről és borzalmas következményeiről szól a film, kicsit talán túlozva, de ezzel is elősegítve a tökéletes hatás elérését. A cselekmény felépítése tökéletes, az időnként megjelenő flashbackekkel, amik segítségével egyre tisztább képet apunk Derekről. Ezeket a képsorokat fekete - fehérben látjuk, ezzel is növelve az összhatást. A film története nyomasztó, drámai, fájdalmasan hiteles és reális. A szövegkönyv is tökéletes.

Edward Nortonnak kivételesen nagyon jól áll a kemény karakter, eszméletlen színészi játékot produkál. Pedig egy ilyen komplikált, sötét karakter bőrébe kemény feladat lehet belebújni, de a színész tökéletesen vette az akadályt. Hasonló jókat lehet elmondani Edward Furlongról is, akinek ugyan könnyebb dolga volt, mint névrokonának, de így is nagyon szépen helyt állt, és első osztályút alakítást tett le az asztalra.

Ahogy már írtam, a hangulat tökéletesen nyomasztó, és már - már szinte fizikai fájdalmat okoz a nézőnek, legalábbis velem így volt. Annyit tudok mondani, hogy ebben a produkcióban annyira passzol minden, hogy már túl nehézre, emészthetetlenre sikeredett.

Az Amerikai história X - et soha nem fogom újra nézni, és soha a büdös életben nem fogom a kedvenc filmjeim között emlegetni, de örökké egy igazi mesterműnek fogom tartani.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr403184139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Habbobitas 2011.11.05. 01:38:57

Ennyire sokkolt a film?

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.11.05. 09:29:38

@Habbobitas: Igen, szörnyű hatással volt rám. Utána egy ideig jóformán azt sem tudtam, hol vagyok.

Habbobitas 2011.11.05. 10:18:25

@Sparrow: Furcsa, én a Hetediket sokkal lélekölőbbnek tartom mint ezt. Persze az is egy zseniális film és imádom, és lehet, hogy én vagyok erős idegzetű, de azt a filmet keményebbnek találtam.
(Természetesen a Hetedik után is tudtam nyugodt lelkiismerettel aludni)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.11.05. 11:19:41

@Habbobitas: Lehet, hogy csakazértis újra kéne nézni a Históriát, ki tudja. Lehet, hogy akkor pont nagyon sebezhető állapotban voltam.
süti beállítások módosítása