Movie Tank

Lilja 4-ever

2011. július 19. - Sparrow

Sziasztok!

Lukas Moodysson Lilja 4-ever című, 2002 - es filmjét, mely Svédország és Dánia színeiben versenyez, Bruse ajánlotta nekem. Bruse, neked ezúton is szeretném megköszönni, hogy meglépted életed eme cselekedetét, ugyanis maradandó filmélménnyel lettem gazdagabb!

Lilja ( Oksana Akinshina ) az egykori Szovjetunió területén él, egy nyomorúságosan szegény területen. Édesanyja ( Lyubov Agapova ), aki Amerikába utazott, lemond lánya gyámságáról, arra hivatkozva, hogy Lilja kéretlen gyerek volt. A lányt barátnője, Natasha ( Elina Benenson ) is elárulja, és a pénz is fogytán. Liljának nincs más választása, kénytelen a testét árulni. Legjobb barátja, még ebben a helyzetben is a még kisgyerek korban lévő Volodya ( Artyom Bogucharsky ) Hamarosan összeismerkedik egy fiatal sráccal, Andrejjel ( Pavel Ponomaryov ). Beleszeret a fiúba, aki lehetőséget ajánl neki. Magával viszi Svédországba, szerez neki állást és lakást. Lilja repes az örömtől, és elfogadja Andrej ajánlatát...

Mivel is kezdjem... Ez egy szájonbaszott mestermű. Leginkább Darren Aronofsky Rekviem egy álomért című filmjéhez tudnám hasonlítani. A film témája a gyermekeket kihasználó szexkereskedelem. Szörnyű dolog, amit a film tökéletesen mutat be. Megint csak eszünkbe jut az a gondolat, ami a Precious nézése közben is foglalkoztatott minket: De jó, hogy mi normális életet élünk. Talán jobban meg kéne becsülni. Lilja története egy borzalmas tragédia. Egy olyan világban él, ahol csak a szipuzás okoz átmeneti boldogságot. Egy olyan világban, ahol egy élete elején lévő gyerek is az öngyilkosság gondolatával játszadozik, mintha az a legátlagosabb dolog lenne. A film egy csepp pozitívumot sem tartalmaz. Keserű hangulat, szívszorító történet.

A szövegkönyv nagyon jó. Ki kell emelni egy párbeszédet a játékidő vége felé, mely egy épület tetején zajlik le Lilja és Volodya között. Eszméletlen fajsúlyos mondatok hangzanak el, amiért kijár egy hatalmas dicséret Lukas Moodysoonnak, aki a rendezés mellett a forgatókönyvért is felelős.

A színészi játékok fantasztikusak. Az amúgy rendkívül csinos Oksana Akinshina nagyon hitelesen kelti életre Lilja karakterét, ami amúgy szintén piszok jól megvan írva. Artyom Bogucharsky tökéletesen hozza a kisfiút, aki a nyomorba született, akinek a szegénység és a mocsok az átlagos környezet. A mellékszereplők nem kiemelkedőek, de rendesen helyt állnak.

A környezetválasztás ügyes, és a fényképezés is megérdemel egy bravót ( Christoph Waltz - ártalom ). Az operatőri munka talán a legjobb, legkreatívabb, amit eddig filmben láttam. A dalbetétek és zenei aláfestések kimerítik a telitalálat fogalmát. A leghatásosabb a filmben ezek közül a Rammstein Mein herz brennt című száma. Mikor a film fináléjában megszólal, a hideg kirázott. A film elején is hallhatjuk a számot, ugyanis az emlegetett jelenettel indít a film, majd visszautazunk három hónapot. És a játékidő végén, mikor már ismerjük a történetet, és újra megszólal a Mein herz brennt, hát arra nincs szó...

A Lilja 4-ever maga a MESTERMŰ. Mindenkinek kötelező megnéznie legalább egyszer.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr333081267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.07.19. 22:08:46

Nagyon örülök, hogy tetszett a film :)
Sajna kevesen ismerik hazánkban, pedig tényleg egy mestermű...

Sh1mmy 2011.07.21. 00:27:52

tényleg nagyon jó film, meglehetősen megrázó.

De azért nálam közelébe se ér egy Requiemnek :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.07.21. 14:09:22

@Sh1mmy: Szerintem se. Ahhoz azért még gyúrnia kéne.:D
süti beállítások módosítása