Movie Tank

Truman show

2011. május 27. - Sparrow

Sziasztok!

A mai írásban a Truman show című 1998 - as filmről lesz szó.

https://m.blog.hu/tr/transfesser/image/2011/truman_show_ver1.jpgTruman Burbank ( Jim Carrey ) születése óta a világ legnagyobb stúdiójában él a Truman show nevet viselő valóságshow főszereplőjeként. Ám erről ő semmit sem tud. Nem tudja, hogy a sziget, amit otthonának hisz, valójában stúdió, nem tudja, hogy a legjobb barátja, a felesége, és életének minden szereplője csupán színész. Mindeközben az egész világ őt figyeli a 24 órás adások keretén belül. A műsor atyja, Christof ( Ed Harris ) pedig nem győz gyönyörködni teremtményében. Csakhogy hamarosan Truman szagot fog. Kezd felfigyelni a gyanús jelekre, főleg miután váratlanul megjelenik valaki a múltjából.

A történetet nagyon jó ötletnek tartom, egyetlen gond vele, hogy irreális. Véleményem szerint kizárt, hogy valakit a tudta nélkül egy tévéshow főszereplőjévé tegyenek. Ez a személyi jogok sértése, legalábbis én így tudom. Képzeljétek el, hogy harmincévesen kiderül, hogy az egész eddigi életetek hazugság, és a szüleitektől kezdve, a barátaitokon át a szomszédokig mindenki csak színész, az otthonotok pedig valójában egy stúdió. De ha elvonatkoztatunk a történet irreális voltától, a forgatókönyv nagyon ötletes. Különösen tetszett a média felé irányuló kritika. Véleményem szerint az egész filmnek ez volt a fő lényege.

Jim Carrey megint csak hozza tökéletes formáját, szenzációsan alakít Truman szerepében. A többi karakter és színész viszont irritáló. Elképzelhető, hogy ez direkt van így, de volt, aki tetézte ezt pocsék színészi játékával. Konkrétan Laura Linney - re gondolok, aki Truman feleségét játssza. Hihetetlenül tenyérbemászó. Ed Harrisre még mondhatjuk, hogy egész jól alakít, és a karakter se volt rossz. Noah Emmerich egy gyenge közepest produkál.

Összességében a Truman show jó film, mely, eltúlozva ugyan, de tökéletesen bemutatja, hogy a média hogyan veri át az embereket nap mint nap. Valójában mindannyian ugyanolyanok vagyunk, mint Truman, hiszen kénytelenek vagyunk mindent elhinni, amit mondanak, hiszen ez vesz körül minket. 

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr782937386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sh1mmy 2011.05.27. 21:04:37

Nagyon erős médiakritikus és rendszerkritikus film, Jim Carrey nagyon jól alakít, amúgy szerintem pont attól Amúgy szerintem olyan jó hogy ilyen irreális.
Kell ilyen is;)....

Ja, és pont ma néztem meg újra. :D

jackass99 2012.07.28. 15:52:45

Nekem is nagyon tetszett a film. Jim Carrey eggyik legjobb filme!
süti beállítások módosítása